Η πρώτη «περφόρμανς» των «Δημητρίων» δόθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Λίγο ο εκνευρισμός από την απεργία του ΟΑΣΘ, λίγο το κατέβασμα 100 σκαλιών τρία υπόγεια στον υπό κατασκευή σταθμό «Πανεπιστήμιο» του Μετρό, λίγο η «ατυχής» ή απρεπής επικοινωνιακή διαχείριση, κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα την παρουσίαση.
Παρέμεινε μετέωρο και το ερώτημα αν τα «Δημήτρια» που αρχίζουν την 1η Οκτωβρίου θα είναι τα πρώτα μιας νέας περιόδου ή τα 51α «Δημήτρια». Η αμφισημία των «Δημητρίων» 2016 επιτάθηκε από το μότο των εκδηλώσεων που είναι: «Αστυβαλ: Οχι πια χθες, μόνο αύριο».
«Πρέπει να προσανατολιστούμε στις επιταγές των καιρών και να καθοδηγήσουμε την πόλη σε αναζητήσεις τέτοιες που να ξεφεύγουν από τον λαϊκισμό. Φέραμε κάποτε τον Παβαρότι να τραγουδήσει στα «Δημήτρια». Ε και; Χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι... Προσωπικά αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι η Θεσσαλονίκη να μπορεί να παράγει τέχνη», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χωρίς να δικαιώνεται όμως από το πρόγραμμα σχετικά με την τόνωση της εγχώριας πολιτιστικής δραστηριότητας.
Τον τόνο έδωσαν σχόλια που ακούστηκαν από την οργανωτική επιτροπή, όπως «η Γιόκο Ονο μπορεί να γίνει η επόμενη πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών» ή «εδώ σήμερα δεν έπρεπε να είναι ο δήμαρχος αλλά ο Μπαμπούλας» και τα οποία κατέληξαν στο προσβλητικό προς Θεσσαλονικείς δημοσιογράφους «ντροπή, χάβρα το κάνατε, φέραμε και τους Αθηναίους και θα ντροπιαστούμε» επειδή η… γαλαρία θορυβούσε.
Είδε κι αποείδε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και άρχισε να θέτει ερωτήματα μόνη της: «Μπορεί η τέχνη να απαντήσει σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία; Είναι πολιτική η τέχνη; Και τι τελικά είναι πολιτιστική και πολιτισμός;». Παραλίγο να εμφανιστεί αυτή εκτός θέματος, αλλά δεν είναι και άμοιρη ευθυνών από την εξέλιξη.
Πάντως, στην αιχμή του δόρατος των εκδηλώσεων θα είναι η εναρκτήρια περφόμανς της Γιόκο Ονο με τα 100 φέρετρα, αλλά χωρίς την παρουσία της, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σ' όλη τη διάρκεια των «Δημητρίων», 1-23 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο.
Από τις 43 εκδηλώσεις αξίζει να σταματήσουμε στο θέατρο. Πέρα από τη συμμετοχή του ΚΘΒΕ και ελληνικών θιάσων το ενδιαφέρον θα προσελκύσουν το θέατρο-ντοκουμέντο, όπως της βερολινέζικης Σαουμπίνε (5/10) στην ΕΜΣ, αλλά και η διαδραστική περφόρμανς της αυστριακής ομάδας God's Entertainment, που θα στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους (8/10), για να μετρήσει με τεστ τις... τιμές ξενοφοβίας των περαστικών.
Επιπλέον θα δούμε έργα του Νικόλαου Γύζη, συναυλία του Σταύρου Γασπαράτου, την ορχήστρα δωματίου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου, την Ισλανδή τσελίστρια Hildur Gudnadottir, τον πιανίστα της τζαζ Romain Collin, την όπερα «Aida» του Βέρντι σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες: dimitria.thessaloniki.gr
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας