• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 9.5°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 8.5°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 10.1°C
  4 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 8.4°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 4.1°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.6°C / 7.6°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 14.1°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.1°C
  5 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 5.5°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 9.7°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 6.0°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.6°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  59%

O Ανδρέας Αγγελιδάκης (δεξιά) μαζί με τον Paul B. Preciado, επιμελητή Προγράμματος Δημοσίων Δράσεων της documenta 14

ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ

Πρώτη γεύση από την documenta 14

 • A-
 • A+

Τι είναι η documenta 14; Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ανταμ Σίμτσικ και η δραστήρια ομάδα του ήδη εδώ και δύο χρόνια δουλεύουν πάνω στη σπουδαία εικαστική διοργάνωση του Κάσελ και στη σύζευξη της γερμανικής πόλης με την Αθήνα, ωστόσο το ευρύτερο κοινό δεν γνωρίζει την ύπαρξή της.

Ηρθε όμως η ώρα να πάρουμε την πρώτη γεύση από την documenta που έχει τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» και εγκαινιάζεται στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2017 και αμέσως μετά τον Ιούνιο στο Κάσελ.

Πρόκειται για το πειραματικό πρόγραμμα δημόσιων δράσεων με τίτλο «Η Βουλή των Σωμάτων», που ξεκινάει στις 14 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ελευθερίας.

Συγκεκριμένα στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα του 19ου, που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την περίοδο της χούντας καθώς στέγαζε τη στρατιωτική αστυνομία (EAT-EΣΑ) και αποτέλεσε χώρο κράτησης και βασανισμού, η σύγχρονη τέχνη θα συναντήσει την Ιστορία.

Για τη δράση «34 ασκήσεις ελευθερίας» ο Ανδρέας Αγγελιδάκης έχει γεμίσει τον χώρο με «ψευδοερείπια», δηλαδή 68 τεράστια πλαστικά μπλοκ που παραπέμπουν στο μπετόν, ενώ για 10 ημέρες (14-24/9) θα αποτελέσουν πλατφόρμες έκφρασης, διαλόγου, έκθεσης καλλιτεχνών, θεωρητικών και ακτιβιστών.

«Εγινε μια αρχαιολογική επέμβαση στον χώρο» είπε ο ίδιος στη χθεσινή παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης. «Σκέφτηκα δύο διαφορετικές μονάδες κατασκευής.

Η πρώτη είναι το αρχαίο βήμα στην Πνύκα που έχτισε την ιδέα της Δημοκρατίας και το δεύτερο, ο τσιμεντένιος σκελετός της Αθήνας».

Στόχος είναι να διαμορφωθεί το Πάρκο Ελευθερίας σε μια πειραματική δημόσια σφαίρα, έναν χώρο άσκησης της ελευθερίας μέσα από τον λόγο, την κίνηση και τη ζωντανή παρουσία, με έμπνευση από την αντίληψη του Φουκό για την ελευθερία ως πρακτική.

«Οπως η Ιστορία, έτσι και ο δημόσιος χώρος δομείται μέσω της συλλογικής και επιτελεστικής δράσης» υπογράμμισαν ο Ανταμ Σίμτσικ και ο Πολ Πρεσιάδο, επιμελητής των δημόσιων προγραμμάτων της documenta 14.

«Οι φωνές και τα σώματα των ανθρώπων που θα συμπράξουν σε αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα συναποτελέσουν χορωδία. Αντίθετα, εισάγουν ρήξεις και νέες κατευθύνσεις.

Ενα δυσαρμονικό σύνολο φωνών και σωμάτων από σύγχρονα αντι-πατριαρχικά, queer, διεμφυλικά και απάτριδα κινήματα της Αθήνας και όχι μόνο... μια ενορχηστρωμένη πρακτική ετερογλωσσίας και ετερογένειας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που παραχωρεί το Κέντρο Τεχνών θεωρεί «μεγάλο δώρο για την πόλη μας» την documenta 14 και ελπίζει μέσω αυτής η Αθήνα να αναδειχτεί εκτός από τουριστικό και συνεδριακό και σε σύγχρονο πολιτιστικό προορισμό.

Πολλοί φορείς, από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ώς την Εθνική Βιβλιοθήκη και την ΕΡΤ, συνεργάζονται γι’ αυτή την κορυφαία διοργάνωση που θα μας απασχολήσει από δω και πέρα.

Τις εναρκτήριες εκδηλώσεις της «Βουλής των Σωμάτων» θα διαδεχτεί ένα πρόγραμμα εβδομαδιαίων δημόσιων δράσεων (συζητήσεις, περφόρμανς, ομάδες ανάγνωσης, εργαστήρια, προβολές κ.ά.) που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και θα οδηγήσουν σταδιακά στην πολυαναμενόμενη έκθεση τον Απρίλιο του 2017.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες
«Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το μουσείο όφειλε στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Αθήνας να ανοίξει», σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, που μας ενημερώνει ότι περισσότερα από 4.000 άτομα όλων των...
Περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες
ART - ΝΕΑ
Το μεγάλο στοίχημα: σε πλήρη λειτουργία από τον Φεβρουάριο
Υπάρχει, όπως φαίνεται, πολιτική βούληση να ανοίξει από την ταράτσα μέχρι τα υπόγεια το πολύπαθο μουσείο που τους τελευταίους μήνες είναι κλειστό και να γίνει προσιτή, για πρώτη φορά στο κοινό, η μόνιμη...
Το μεγάλο στοίχημα: σε πλήρη λειτουργία από τον Φεβρουάριο
ART - ΝΕΑ
Αντιπαράθεση στο κλειστό ΕΜΣΤ
Οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό έσπασαν ρεκόρ το 2018, οι επισκέπτες στα αρχαιολογικά μουσεία μας αυξάνονται κρίμα όμως που δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική τέχνη μέσα...
Αντιπαράθεση στο κλειστό ΕΜΣΤ
ART - ΝΕΑ
Απολογισμός από την Κοσκινά, «άδειασμα» από τη Ζορμπά
Ξεχάστε το 2018, το πολύπαθο μουσείο μπορεί να λειτουργήσει πλήρως τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με την απερχόμενη διευθύντρια, που ζητά διπλάσια επιχορήγηση 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ η υπουργός Πολιτισμού...
Απολογισμός από την Κοσκινά, «άδειασμα» από τη Ζορμπά
ART - ΝΕΑ
Ο Ιόλας ξανά στο βάθρο του
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη έκθεση με έργα από την πολύτιμη δωρεά του θρυλικού συλλέκτη και γκαλερίστα. Παράλληλα, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με 2,5 εκατ....
Ο Ιόλας ξανά στο βάθρο του
ART - ΝΕΑ
Προίκα τριών εκατομμυρίων από το Ιδρυμα Νιάρχος
Ευχάριστες ειδήσεις από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με την έγκριση της πολυπόθητης δωρεάς θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες για την εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής και την πλήρη λειτουργία του...
Προίκα τριών εκατομμυρίων από το Ιδρυμα Νιάρχος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας