• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.8°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  93%

Ο διευθυντής του ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», Κ. Αρβανίτης, ένας από τους διδάσκοντες, επί το έργον

Με επιτυχία έληξαν οι εργασίες του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου

 • A-
 • A+

Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι εργασίες του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στο Γαύριο της Άνδρου.

Το πρόγραμμα οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, του Γραφείου Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας Ελλάδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την Άνδρο, ακολουθεί ο δεύτερος κύκλος που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στην Κρήτη.

Συνδιοργανωτές είναι το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Στην Άνδρο το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τη δράση παρακολούθησαν εξήντα προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, απόφοιτοι, διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι από διάφορα Μέσα (Antenna, Mega, Aixmi.gr, 105,5 Στο Κόκκινο, Real News, Ανδριακή, Κοινή Γνώμη, κ.ά.). 

Επικεφαλής της Διεθνούς Τιμητικής Επιτροπής είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης και ακαδημαϊκή διευθύντρια η επίκ. καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις εκδόσεις Gutenberg εκδόθηκε ένας ιδιαίτερα επιμελημένος τόμος, ο οποίος και διανεμήθηκε στους σπουδαστές, ακαδημαϊκά ιδρύματα και στον ελληνικό και ξένο Τύπο. Ειδικότερα:

Ο κύκλος της Άνδρου 

Στο Γαύριο της Άνδρου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ - Από τα κλασικά κείμενα στον σύγχρονο δημόσιο λόγο», από 10 έως και 17 Ιουλίου 2016. Οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θεοδόση Σουσούδη, και υποστηρίχθηκε από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο «Το Γαύριο» και τον πρόεδρό του Γιάννη Μαμάη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού/πολιτιστικού προγράμματος και του έντυπου υλικού.

Το πρόγραμμα κάλυψε τις θεματικές της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας και Δημοσιογραφίας, της έννοιας της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, καθώς και της μεταμνημονιακής γλώσσας στα σύγχρονα ΜΜΕ και των απεικονίσεων της κρίσης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. 

Το πρόγραμμα επισκέφθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης, ο οποίος και σε ομιλία του προς τους φοιτητές, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την επιτυχία της δράσης και αναφέρθηκε στις διεθνείς πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, το οποίο κατατάσσεται στα καλύτερα του κόσμου.

Ο κ. Καψάλης συνεχάρη την υπεύθυνη της δράσης Ν. Τσιτσανούδη για την άρτια οργάνωση και επιμέλεια του ακαδημαϊκού αυτού εγχειρήματος, το οποίο θεσμοποιείται στο νησί της Άνδρου, μετά και τη συγκινητική συμμετοχή και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και φορέων.

Από την πλευρά της, η κ. Τσιτσανούδη ευχαρίστησε τον πρύτανη για την εξαιρετική υποστήριξη και συμπαράσταση. 

Στο πρόγραμμα δίδαξαν κορυφαίοι καθηγητές και ακαδημαϊκοί συνεργάτες του Πανεπιστημίου Harvard, καθώς και πολλοί πανεπιστημιακοί από ελληνικά ΑΕΙ.

Μεταξύ των διδασκόντων ήταν οι καθηγητές Γλωσσολογίας Διονύσης Γούτσος, Ζωή Γαβριηλίδου, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, ο Νικόλας Πρεβελάκης, λέκτορας Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Harvard, Assistant Director of Curricular Development, Harvard University’s Center for Hellenic Studies (Washington, DC), οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο), Αλεξία Τασούλη (Mega Channel) και Δημήτρης Μιχαλέλης (Real News).

Ειδική αναφορά έγινε στο προσφυγικό ζήτημα με εισήγηση του Στ. Βερνίκου, επιστημoνικού υπεύθυνου του Εθνικού Προγράμματος Εθελοντικής Δράσης για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων ΠΡΟΤΕΚΤΑ του ΥΠΕΠΘ.

Στο 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές Γιάννης Στεφανίδης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χριστίνα Τεσσερομάτη και Σ. Πράπας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δόθηκε μια ξεχωριστή συναυλία του γνωστού καλλιτέχνη Βασίλη Λέκκα στο εξωκλήσι του Αγίου Κυπριανού, η οποία και διακρίθηκε για τη λυρικότητα και τον ιδιαίτερο σκηνοθετικό σχεδιασμό της.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της Άνδρου στη Χώρα και συνάντηση των φοιτητών με τον δήμαρχο, Θεοδόση Σουσούδη.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Μουσείο Γουλανδρή, στον Πύργο του Αγίου Πέτρου, στις οικίες του εκδότη των εκδόσεων Gutenberg, Γιώργου Δαρδανού, και της οικογένειας Νίκου και Νίκης Κουτσιανά.

Τέλος, οργανώθηκαν λαϊκές παραδοσιακές βραδιές και γνωριμία με την ανδριώτικη κουζίνα. 

Ο κύκλος της Κρήτης

Ο δεύτερος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων», θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά (Κολυμπάρι) από 16 έως και 22 Αυγούστου 2016.

Το πρόγραμμα οργανώνεται από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές της υποστήριξης του ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, της πολιτισμικής εγγραμματοσύνης αλλά και της χρήσης των δημοσιογραφικών κειμένων ως αυθεντικό γλωσσικό υλικό στην τάξη.

Μεταξύ των διδασκόντων σε αυτόν τον κύκλο είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Γιώργος Καψάλης, ο γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, δρ Κώστας Ζορμπάς, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, οι ομότιμοι καθηγητές Α. Παπαϊωάννου και Π. Μιχαήλ, ο γνωστός ελληνιστής Gareth Alun Owens, καθηγητής Ιστορίας, Γλώσσας και Πολιτισμού, η πρόεδρος του ΠΤΝ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Μ. Σακελλαρίου, η πρ. κοσμήτορας, καθηγήτρια Τζ. Παγγέ, η επίκ. καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ν. Τσιτσανούδη κ.ά. 

Ευρύτατο είναι φέτος και το πολιτιστικό πρόγραμμα που εμπλουτίζει το ακαδημαϊκό πρόγραμμα με επισκέψεις και ξεναγήσεις των συμμετεχόντων σπουδαστών σε μουσεία και κέντρα πολιτισμού, παρακολούθηση συναυλιών, συναντήσεις με ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν και εκδήλωση στο βραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Μουσείο Τυπογραφίας Γαρεδάκη στην Κρήτη.

Και οι δύο κύκλοι προσφέρουν εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο υποστηρίζεται από σημαντικές ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν ως ευγενείς χορηγοί στη δράση.

* Οι εγγραφές για τον δεύτερο κύκλο της Κρήτης συνεχίζονται. Πληροφορίες: Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια Προγράμματος, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας ΠΤΝ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Fellow of Comparative Studies of CHS, Harvard University, @cc.uoi.gr.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου για τη λογοκρισία
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» που οργανώθηκε από το Παν. Ιωαννίνων και τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε....
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου για τη λογοκρισία
ART - ΝΕΑ
5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»
Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συμμετοχή πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα,...
5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»
ART - ΝΕΑ
«Η γλώσσα του “άλλου” - Η ηθική της ετερότητας» στο 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο
Στη Σύρο, 7-14 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης». Θέμα του, «Η γλώσσα του “άλλου” - Η ηθική της ετερότητας». Στην εκδήλωση της...
«Η γλώσσα του “άλλου” - Η ηθική της ετερότητας» στο 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο
MEDIA
Της... δεοντολογίας σε ΑNT1 και Real
Η υποβάθμιση προγράμματος είναι η πιο συνηθισμένη παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως καταγράφει έρευνα με τίτλο «Πώς και γιατί παραβιάζεται η δεοντολογία στα...
Της... δεοντολογίας σε ΑNT1 και Real
ART - ΝΕΑ
Στις «Αόρατες πόλεις» παρέα με τον Καλβίνο
Το εμβληματικό βιβλίο του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα δίνει αφορμή για μια αντιμετώπιση της πόλης, ως έννοια και εμπειρία: ομιλίες, εκθέσεις, εργαστήρια και μια ειδική αναφορά στον Ανταίο Χρυσοστομίδη, φίλο και...
Στις «Αόρατες πόλεις» παρέα με τον Καλβίνο
ART - ΝΕΑ
Ισότητα και στα πάνελ δημόσιου λόγου
Η Πρωτοβουλία για την Εμφυλη Πολυφωνία καλεί όλες και όλους να υποστηρίξουν τη θέση της και τους διοργανωτές δημόσιων συζητήσεων να κάνουν πράξη την ίση έμφυλη εκπροσώπηση στις δημόσιες συζητήσεις.
Ισότητα και στα πάνελ δημόσιου λόγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας