Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Brexit φέρνει πίσω τα Γλυπτά μας;

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Το Brexit φέρνει πίσω τα Γλυπτά μας;

  • A-
  • A+

Θετικά και με συγκρατημένη αισιοδοξία βλέπει η ελληνική πλευρά την πρωτοβουλία της διακομματικής ομάδας των Βρετανών βουλευτών. Με πρόταση νομοσχεδίου επιχειρούν να ακυρώσουν την απόφαση αγοράς των Γλυπτών του Παρθενώνα από το βρετανικό Κοινοβούλιο πριν από 200 χρόνια και τα έργα να μεταβιβαστούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί θεωρούν ότι μια θετική εξέλιξη επί του ζητήματος, που αφορά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εξασφαλίσει καλύτερους όρους στις διαπραγματεύσεις του με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit.

«Το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ζωντανεύει για άλλη μια φορά στη Βρετανία. Η πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο φαντάζομαι ότι θα είναι πλούσια και το αποτέλεσμά της ελπίζουμε να είναι θετικό» λέει στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς έπειτα από αυτή την αναπάντεχη εξέλιξη.

Η διακομματική ομάδα των Βρετανών βουλευτών κατέθεσε την πρόταση νομοσχεδίου για την ικανοποίηση του χρόνιου ελληνικού αιτήματος, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανήμερα της επετείου των 200 χρόνων. Ηταν 11 Ιουλίου του 1816 όταν η βρετανική κυβέρνηση αγόρασε από τον Ελγιν τα γλυπτά που κατέβασε από τον Παρθενώνα, πριονίζοντάς τα.

«Το υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί από κοντά όλη αυτή την προσπάθεια, όπως όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αποσκοπούν στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

»Με πρωτοβουλίες σαν κι αυτή το θέμα επανέρχεται με άλλον ένα τρόπο στην επικαιρότητα και ενισχύονται τα επιχειρήματά μας. Ελπίζουμε σε αίσια έκβαση στην υπόθεση αυτή» καταλήγει ο υπουργός Πολιτισμού εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Δημήτρη Παντερμαλή, προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης και μέλους της τριμελούς ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού για τη χάραξη της πολιτικής της επιστροφής των Γλυπτών.

«Κάθε προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών είναι θετική για εμάς» δηλώνει στην «Εφ.Συν.». «Στο μουσείο, με αφορμή τα 200 χρόνια από την αγορά των Γλυπτών, δημιουργήσαμε ένα καινούργιο βίντεο για τις περιπέτειές τους από την εποχή του Μοροζίνι και μετά. Πάγια πολιτική μας είναι να παρουσιάζουμε το γεγονός πάντα μέσα στο ιστορικό πλαίσιο».

Στην ερώτησή μας αν η ελληνική πλευρά προτίθεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις απαντάει: «Δεν πρόκειται περί κάποιας ιδέας, αλλά περί νομοσχεδίου. Επομένως εμείς δεν μπορούμε να "τρέξουμε" τα πράγματα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Περιμένουμε από εκείνους να το προχωρήσουν και εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την επίλυση του ζητήματος».

Εισηγητής του νομοσχεδίου είναι ο Μαρκ Γουίλιαμς, βουλευτής των Φιλελεύθερων, ενώ η πρότασή του υποστηρίζεται από συνολικά 10 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και άλλων σχημάτων. «Τα καταπληκτικά Γλυπτά του Παρθενώνα απομακρύνθηκαν από τον ναό παράνομα.

»Η πρόταση νόμου που κατατίθεται προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει το άδικο που έπραξε πριν από 200 χρόνια... Πρέπει αυτή τη φορά να αποκαταστήσουμε μια αδικία» επισημαίνει ο ίδιος.

Ωστόσο το θέμα είναι περίπλοκο, ενώ αποτελεί μόνιμο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου όπου εκτίθενται τα μάρμαρα. Ο καινούργιος διευθυντής του, ο Γερμανός Χάρτγουιγκ Φίσερ που ανέλαβε το τιμόνι από τον Νιλ ΜακΓκρέγκορ, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο.

Στις αρχές Ιουλίου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Guardian» δήλωνε ότι ο ρόλος του Βρετανικού Μουσείου είναι ακόμα πιο σημαντικός μετά το Brexit και εξέφραζε την προσωπική του άποψη υπέρ της διατήρησης των Γλυπτών εκεί.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο έκθεσης έργων του παγκόσμιου πολιτισμού, είπε ο Φίσερ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν παρά πολλοί άνθρωποι που τους ενθουσιάζει το γεγονός ότι βρίσκονται εδώ και ένας από αυτούς είμαι και εγώ».

Ασχετα από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, είναι βέβαιο ότι ο ίδιος δεν θα επιτρέψει εύκολα να του πάρουν μέσα από το μουσείο τα καλύτερα ίσως εκθέματα, που ελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

 

ART - ΝΕΑ
«Δεν υπήρξε φιρμάνι για την εξαγωγή των Γλυπτών»
Το Μουσείο Ακρόπολης θα δημοσιεύσει την έρευνα των Εγκέν και Σακίν πάνω στα επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που, όπως φαίνεται, καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι ο...
«Δεν υπήρξε φιρμάνι για την εξαγωγή των Γλυπτών»
ART - ΝΕΑ
Ο Ναός του Απόλλωνα... τρισδιάστατος
Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η αρχιτεκτονική προμελέτη για την αποκατάσταση και αναστήλωση, που θα αναδείξει το μνημείο σε όλο το μεγαλείο του. Το σημαντικότερο, αν και λιγότερο προβεβλημένο τμήμα της Δήλου, ο Ναός...
Ο Ναός του Απόλλωνα... τρισδιάστατος
ART - ΝΕΑ
Βανδαλισμός και με βαζελίνη!
Στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Κουμπάρη έδρασαν αυτή τη φορά οι δύο γυναίκες. Σαν «μελετηρές» επισκέπτριες κοιτούσαν προσεκτικά ό,τι τους κινούσε το ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, με απαλές...
Βανδαλισμός και με βαζελίνη!
ART - ΝΕΑ
Το χρήμα κάνει τον (αρχαίο) κόσμο να γυρίζει
Τα μικρά, κομψά και περίτεχνα κέρματα της αρχαιότητας -χρυσά, ασημένια, χάλκινα ή από ήλεκτρο- βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα», που διοργανώνει το Μουσείο...
Το χρήμα κάνει τον (αρχαίο) κόσμο να γυρίζει
ART - ΝΕΑ
Πόλεμος για τις υπερωρίες
Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ασπασία Λούβη, πρώην πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, και στην Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) καλά κρατεί.
Πόλεμος για τις υπερωρίες
ART - ΝΕΑ
300 χιλιάδες ευρήματα στις ράγες του μετρό
Υψηλό αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σταθμοί Αγία Σοφία και Βενιζέλου, αφού από τις πρώτες ανασκαφές, εντοπίστηκε τμήμα του πολεοδομικού ιστού της βυζαντινής πόλης. Η υπεύθυνη αρχαιολόγος Πολυξένη...
300 χιλιάδες ευρήματα στις ράγες του μετρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας