• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.0°C / 41.2°C
  1 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.3°C / 40.5°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.0°C / 42.0°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.3°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  3 BF
  22%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  36°C 30.7°C / 41.8°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.4°C / 38.1°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.6°C / 40.2°C
  2 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 37.7°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 37.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 35.1°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 35.9°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 40.0°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 40.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.2°C / 41.4°C
  2 BF
  16%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 34.3°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 40.6°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.8°C / 38.5°C
  1 BF
  10%

«Roof Tactics!» Φωτεινή Γεωργακοπούλου | Μαρία Κασόλα

Angelos Kalodoukas

#ThisIsACo_op

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Καινοτομίες αλλά και μεγάλα ρίσκα περιλαμβάνονται στις «αποσκευές» της ελληνικής συμμετοχής στη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.

Στο κάλεσμα της φετινής διοργάνωσης, με τον γενικό τίτλο «Αναφορά από το μέτωπο της κρίσης», απάντησαν #ThisIsACo_op, στήνοντας ένα έξυπνο παιχνίδι με τη λέξη «coop», που μετασχημάτισαν από πραξικόπημα σε συνεργασία και της πρόσθεσαν αναφορές που φθάνουν ώς τη γένεση του Bauhaus.

Αυτό το πνεύμα συμπαράταξης και αναζήτησης διεξόδου αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ελληνικού περιπτέρου.

Το μεγαλύτερο μέρος του θα καταλαμβάνει ένα αμφιθέατρο, το οποίο φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε βήμα συζήτησης πάνω σε τέσσερις άξονες: την κρίση των πόλεων, το μέλλον της αρχιτεκτονικής, τον δημόσιο χώρο και την προσφυγή κρίση.

Στην πίσω πλευρά του θα βρίσκεται το «Research machine», ο χώρος αναζήτησης, που θα θυμίζει αρχιτεκτονικό γραφείο και θα παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας προτάσεων μέσα από βίντεο, μακέτες και εργαστήρια. Κυρίαρχο ρόλο θα έχει η συζήτηση για το μέλλον του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, που αποτελεί παρέμβαση μεγάλης κλίμακας.

Ολα αυτά θα συνιστούσαν μια συνηθισμένη ατζέντα αν δεν έκρυβαν δύο ανατροπές. Το πρώτο και καθοριστικό βήμα έγινε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη, επέλεξε να ορίσει ως εθνικό επιμελητή τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, που συνέχισε στην ίδια ρότα και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για τη διαμόρφωση του περιπτέρου.

Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν 136 αρχιτέκτονες, που εδώ και τρεις μήνες δουλεύουν από κοινού, συζητούν αλλά και διαφωνούν, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

«Επιχειρήσαμε ένα πείραμα, ένα στοίχημα που πιστεύουμε ότι θα κερδηθεί», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η Ρένα Κλαμπατσέα, γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου.

Μίλησε για δείγμα γραφής που οδηγεί σε νέους όρους ως απάντηση στην παρατεταμένη κρίση, οι οποίοι προϋποθέτουν νέες δράσεις με συλλογικό πρόσημο. «Επιλέξαμε τη συλλογική εκπροσώπηση», συμπλήρωσε η Τόνια Κατερίνη, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, που δεν έκρυψε ότι η πρωτοβουλία κρύβει πολλές δυσκολίες, αλλά οδηγεί σε μια νέα αντίληψη, ότι η Μπιενάλε δεν είναι έκθεση αλλά αφορμή για συζητήσεις που θα βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων.

Το μεγαλύτερο βάρος της χθεσινής παρουσίασης ανέλαβαν μέλη των ομάδων που δουλεύουν για την ελληνική παρουσία. Νέοι αλλά και πιο έμπειροι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν το δικό τους κομμάτι στο παζλ.

«Στο παρελθόν ο σύλλογος ανέλαβε πρωτοβουλίες και μπόρεσε να γεννήσει γεγονότα», τόνισε η Ολγα Μπαλαούρα, που εξήγησε το «παιχνίδι» του #ThisIsACo_op και εξέφρασε την ελπίδα το πνεύμα συνεργασίας που αναπτύχθηκε να συνεχιστεί και μετά την Μπιενάλε.

Υπενθύμισε με νόημα ότι ο ιστορικός σύλλογος αρχιτεκτόνων, ο ΣΑΔΑΣ, συγκροτήθηκε το 1922, όταν κυριαρχούσαν πάλι οι συζητήσεις για το προσφυγικό. «Ο διάλογος γεφύρωσε τις διαφορές», είπε η Στεφανία Μωσσέ, που τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν σταθερές μορφές συνεργασίας ανάμεσα στα μικρά γραφεία που κυριαρχούν στο επαγγελματικό πεδίο των αρχιτεκτόνων.

Τις τέσσερις θεματικές ανέπτυξε η Μαρία Κασόλα, που επισήμανε την αντίφαση ανάμεσα στα άδεια κτίρια και τις αυξανόμενες ανάγκες για στέγαση, αλλά και τη ραγδαία εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου.

Την ανάγκη να συνδεθούν οι προτάσεις της Μπιενάλε με τα κινήματα για την αναμόρφωση της πόλης επισήμανε η Χάρις Χαρίκλεια. Η Λίνα Δήμα παρουσίασε τη διάταξη του περιπτέρου και η Βίκυ Παναγιωτοπούλου πρόσθεσε ότι το όλο εγχείρημα θα κριθεί στο τέλος Νοεμβρίου, οπότε πέφτει η αυλαία της 15ης Μπιενάλε.

Το πρώτο δείγμα της επιτυχίας του πειράματος ήρθε από την εκ βαθέων ομιλία του Σταύρου Θεοχάρη. Εξομολογήθηκε ότι πριν από την ανοιχτή πρόσκληση δεν είχε πατήσει το πόδι του στον σύλλογο και πρόσθεσε ότι μέσα από διάλογο αλλά και αντιπαραθέσεις βρέθηκε κοντά σε συναδέλφους του, με τους οποίους πλέον αισθάνεται σαν να τους γνωρίζει μια ζωή.

«Είμαστε κλεισμένοι στο καβούκι μας», σημείωσε και έδωσε έμφαση στη συνεργασία, για την οποία είπε ότι «είναι νέος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων».

Η 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας ανοίγει τις πύλες της στις 28 Μαΐου και θα διαρκέσει ώς τις 27 Νοεμβρίου. Επιμελητής της είναι ο Χιλιανός Αλεχάνδρο Αραβένα, ο οποίος από τον Ιανουάριο είναι κάτοχος του 41ου Pritzker, του αποκαλούμενου «Οσκαρ της αρχιτεκτονικής».

Στο πιο διάσημο ραντεβού της αρχιτεκτονικής μετέχουν 62 εθνικά περίπτερα, καθώς και 88 αρχιτεκτονικές ομάδες από 37 χώρες.

ART - ΝΕΑ
H αρχιτεκτονική εκπέμπει SOS
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση, η 8η Μπιενάλε Νέων Αρχιτεκτόνων αποτυπώνει τα σημάδια της πολύπλευρης κρίσης της χώρας μας, αλλά αφήνει και μια χαραμάδα αισιοδοξίας καθότι αποδεικνύει ότι οι νέοι δεν...
H αρχιτεκτονική εκπέμπει SOS
ART - ΝΕΑ
Αρχιτεκτονική που νικάει τον φόβο
Ο φόβος ως παράγοντας καταστολής στην καθημερινότητα αλλά ως στοιχείο δημιουργίας στην αρχιτεκτονική και την τέχνη είναι το βασικό θέμα στο φετινό Citylab, που έφτασε στην 8η χρονιά και φιλοξενείται στην...
Αρχιτεκτονική που νικάει τον φόβο
ART - ΝΕΑ
Οι κατοικίες του μέλλοντός μας
Συνολικά 139 ομάδες νέων αρχιτεκτόνων, έως 45 ετών, πολλοί με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και βραβεία, ανταποκρίθηκαν στον θεσμό, αποδεικνύοντας ότι η έμπνευση δεν πτοείται από την πτώση της...
Οι κατοικίες του μέλλοντός μας
ART - ΝΕΑ
Οι αρχιτέκτονες στρώνουν το τραπέζι
Γεύση από... Ομπάμα έχει η έκθεση «COOK 8» που ανοίγει από σήμερα τις πύλες της στο Μουσείο Μπενάκη. Αφορμή στάθηκε ο ύστατος αποχαιρετισμός στον δημοφιλή σεφ Αντονι Μπουρντέν από τον Αμερικανό τέως πρόεδρο, ο...
Οι αρχιτέκτονες στρώνουν το τραπέζι
ART - ΝΕΑ
Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν τον «ελεύθερο χώρο»
Με προβάδισμα στους νέους και στις διπλωματικές εργασίες τους, με συμμετοχή 63 χωρών και τιμώμενο τον σπουδαίο Κένεθ Φράμπτον, η φετινή διοργάνωση «Freespace» ξεδιπλώνει πρωτοποριακές απόψεις για την ποιότητα...
Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν τον «ελεύθερο χώρο»
ART - ΝΕΑ
Τα οικιακά αντικείμενα... αλλιώς
Με τη λογική των συνταγών μαγειρικής, ο Ζήσης Κοτιώνης, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστρατεύει έπιπλα και άλλα αντικείμενα οικιακής χρήσης, δομικά υλικά και στοιχεία από...
Τα οικιακά αντικείμενα... αλλιώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας