Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγκρίθηκαν οι μελέτες, πάμε για προεγκαίνια

Με μια μεγάλη εκδήλωση, εν είδει προεγκαινίων, θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 19 Μαΐου το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εγκρίθηκαν οι μελέτες, πάμε για προεγκαίνια

  • A-
  • A+

Μία από τις μεγάλες εκκρεμότητες ξεπεράστηκε και όλα δείχνουν να πηγαίνουμε ένα βήμα πιο κοντά στο άνοιγμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού εγκρίθηκε η β’ φάση της οριστικής μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να ορίσει όχι απλώς την ημερομηνία αλλά ούτε καν τον χρονικό ορίζοντα των εγκαινίων του, καθώς το άνοιγμα ενός μουσείου είναι ζήτημα της πολιτείας και η διαδικασία χρονοβόρα.

Πάντως, αναμένεται να γίνει μια μεγάλη εκδήλωση εν είδει προεγκαινίων στις 19 Μαΐου, γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Πρόκειται για την περφόρμανς «Lagune» του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary (σε συνεργασία με το Fluxum Foundation και το Flux Laboratory).

Είναι πλέον θέμα και του υπουργείου Πολιτισμού να «τρέξει» τα απαιτούμενα για να ανοίξει το πολύπαθο κτίριο του ΕΜΣΤ. Ανάμεσά τους είναι η στελέχωση και η οικονομική κάλυψη (θα υποβληθεί εκ νέου το αίτημα, από το ΕΜΣΤ, για δωρεά στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) αλλά και η έγκριση του εσωτερικού κανονισμού, τον οποίο ωστόσο έχει καταθέσει η Κατερίνα Κοσκινά από τον Μάρτιο του 2015, δηλαδή πριν από ένα χρόνο.

«Εάν ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία, έχουμε μπροστά μας πολλούς μήνες μέχρι τα εγκαίνια του κτιρίου, αν ωστόσο κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς θα έχουμε απλώς ορισμένους μήνες», μας σχολίασε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου.

Παρ’ αυτά, μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το μικρό αλλά καθοριστικό βήμα που σημειώθηκε με την έγκριση των μελετών. Η Αννα Καφέτση δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, παρότι είναι μέλος του Συμβουλίου.

Τα μέλη έδωσαν τελικά το πράσινο φως και ενέκριναν τις προτάσεις της Κατερίνας Κοσκινά, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι υποδείξεις του Συμβουλίου για δημιουργία αποθηκευτικού χώρου, αίθουσες περιοδικών εκθέσεων κ.ά.

Η μουσειολογική μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ σημειώθηκαν παρατηρήσεις για τη μουσειογραφική, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, και αφορούν τον τρόπο έκθεσης των έργων των μόνιμων συλλογών και των μνημειακών (Γ. Κουνέλλη, Ι. Καμπακόφ, Β. Κανιάρη, Λ. Σαμαρά, Μπ. Βαϊόλα κ.ά.).

Στην καινούργια μελέτη περιλαμβάνεται αποθηκευτικός χώρος 145 τ.μ. στο υπόγειο. Παράλληλα εκεί δημιουργείται μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και project room όπου θα παρουσιάζονται τρισδιάστατα έργα. Μια μικρή αίθουσα περιοδικών εκθέσεων θα φιλοξενείται και στο ισόγειο μαζί με το βιβλιοπωλείο και το καφέ.

Στον ημιώροφο θα βρίσκεται παιδικό εργαστήρι, χώροι γραφείων και αίθουσα ομιλιών, ενώ στον πρώτο όροφο θα υπάρχει αναγνωστήριο, τα γραφεία της διοίκησης κ.α.

Η έκθεση των μονίμων συλλογών (με έργα των Νίκου Ναυρίδη, Μόνα Χατούμ, Μπίας Ντάβου, Χρύσας, Ρένας Παπασπύρου, Ναν Γκόλντιν, Alan Sakoula, Θεόδωρου, Στέφανου Τσιβόπουλου, Κoken Ergun, Γιώργου Γυπαράκη, Shirin Neshat, Gary Hill, Κωστή Βαλώνη, Δανάης Στράτου, Steve Roden, Αθανάσιου Αρπανά, κ.ά.) θα ξεκινάει από τον δεύτερο όροφο και θα εκτείνεται στον τρίτο και στον τέταρτο, όπου βρίσκεται επίσης το εστιατόριο και χώρος εκδηλώσεων. Στην ταράτσα-δώμα θα φιλοξενούνται υπαίθρια γλυπτοθήκη, δράσεις ανοιχτού χώρου και θερινός κινηματογράφος.

Η διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά και τα στελέχη του ΕΜΣΤ δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να γίνει εφικτό τουλάχιστον το μερικό άνοιγμα του κτιρίου, δηλαδή το παλιό εργοστάσιο Ζυθοποιίας ΦΙΞ, που έχει αναμορφωθεί εκ βάθρων.

Μεταξύ άλλων ετοιμάζεται η έκθεση σύγχρονης Τέχνης Ελλήνων και Βέλγων καλλιτεχνών, η οποία δεν θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο αλλά τον Οκτώβριο. Ηταν μια πρόταση της Κατερίνας Κοσκινά σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας και είχε δρομολογηθεί πολλούς μήνες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Γιαν Φαμπρ, που ως γνωστόν θέλησε να τη συμπεριλάβει στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία του συνεδρίαση στις αρχές Απριλίου, το Συμβούλιο Μουσείων ζήτησε από την Κατερίνα Κοσκινά την υποβολή νέων μελετών, θεωρώντας δίκαιο το αίτημα της προηγούμενης διευθύντριας Αννας Καφέτση, η οποία είχε ισχυριστεί ότι το β΄ στάδιο της τροποποιημένης οριστικής μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης βασιζόταν στη δική της πρόταση.

Το επιχείρημα είχε αντικρούσει η Κατερίνα Κοσκινά αναφέροντας ότι οι δικές της προτάσεις (ήταν έτοιμες από τον Δεκέμβριο του 2015) διαφοροποιούνται από τις προηγούμενες καθώς συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι τροποποιήσεις που είχαν υποδειχθεί από το Συμβούλιο.

  

ART - ΝΕΑ
Επαναλειτουργεί το πωλητήριο
Ειδώλια, κεφαλές, νομίσματα, κεραμικά, χαλκογραφίες πιστά αντίγραφα αντιπροσωπευτικών εκθεμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που παράγονται στα εργαστήρια του ΤΑΠ στου Ρέντη μαζί με κοσμήματα, εκδόσεις,...
Επαναλειτουργεί το πωλητήριο
ART - ΝΕΑ
«Το ΕΜΣΤ θα ανοίξει την άνοιξη του 2019»
Από τον νέο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα προκηρυχθεί άμεσα, θα αναδειχθεί ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η λειτουργία του οποίου θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2019, όπως διαβεβαιώνει η...
«Το ΕΜΣΤ θα ανοίξει την άνοιξη του 2019»
ART - ΝΕΑ
Απολογισμός από την Κοσκινά, «άδειασμα» από τη Ζορμπά
Ξεχάστε το 2018, το πολύπαθο μουσείο μπορεί να λειτουργήσει πλήρως τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με την απερχόμενη διευθύντρια, που ζητά διπλάσια επιχορήγηση 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ η υπουργός Πολιτισμού...
Απολογισμός από την Κοσκινά, «άδειασμα» από τη Ζορμπά
ART - ΝΕΑ
Πάσχα στα μουσεία
Η ασάφεια περισσεύει ώρες ώρες στις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Δεν είναι ότι Μ. Τετάρτη στις 7 το απόγευμα λάβαμε δελτίο Τύπου για την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου (08.00-20.00) που υποτίθεται...
Πάσχα στα μουσεία
ART - ΝΕΑ
Αυξήθηκαν επισκέπτες και εισπράξεις το 2017
Αυξητική η πορεία των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τον Οκτώβριο 2017, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση επισκεπτών σημειώνεται για όλο...
Αυξήθηκαν επισκέπτες και εισπράξεις το 2017
ART - ΝΕΑ
Συνεχίζει με Κοσκινά στο τιμόνι
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έβαλε τέλος στην ένταση των τελευταίων ημερών, υπογράφοντας την απόφαση «για την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κ. Κατερίνας Κοσκινά ως διευθύντριας του Εθνικού...
Συνεχίζει με Κοσκινά στο τιμόνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας