Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
High tech κυψέλη πολιτισμού

Χώρος για παιδιά στη δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας

Νατάσσα Σκαφίδα/future library

High tech κυψέλη πολιτισμού

  • A-
  • A+

Ενας φάρος πολιτισμού άναψε ακόμα πιο δυνατά στη Βέροια μετά την έναρξη της λειτουργίας του δευτέρου ορόφου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της, που έγινε πραγματικότητα ύστερα από τη συγκέντρωση 100.000 ευρώ μέσω crowdfunding.

Τα εγκαίνια έγιναν με τέσσερα σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης «Από την Ερευνα στη Διδασκαλία», που οργάνωσαν το ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου) και το future library, και με ρεσιτάλ πιάνου από τον διακεκριμένο πιανίστα Παναγιώτη Τροχόπουλο. Αυτό όμως που αποτελεί την πραγματική είδηση είναι ότι η βιβλιοθήκη αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία με μέλη πάνω από το 50% των κατοίκων και οι άνθρωποί της είναι παθιασμένοι και προσπαθούν να καινοτομήσουν.

Το έξω και το μέσα της βιβλιοθήκης σε ξεγελούν. Το κτίριο που απέκτησε το 1999, μετά από περιπλάνηση σε διάφορους χώρους από την ίδρυσή της το 1952, είναι καθαρά σχεδιασμένο για τη χρήση βιβλιοθήκης και έχει επενδυθεί με φωτοβολταϊκά, αλλά μέσα νομίζεις ότι βρίσκεται κάπου στο… Σαν Φρανσίσκο. Αρτιος τεχνολογικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει μέχρι στούντιο ηχογραφήσεων και τρισδιάστατο εκτυπωτή και φέρνει σε επαφή με την τεχνολογία πολλούς μαθητές της περιοχής· φιλική και νεανική αρχιτεκτονική.

Το 2010 έθεσε υποψηφιότητα για βράβευση από το Ιδρυμα Bill&Melinda Gates μαζί με 350 βιβλιοθήκες από όλον τον κόσμο και αφού πέρασε στις 10 και μετά στις 3 καλύτερες, κέρδισε το έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180.000 ανθρώπων.

Με αυτά τα χρήματα ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου ο πρώτος όροφος, που έγινε πρότυπος έχοντας μέχρι και media lab. Ομως για να αποπερατωθεί ο δεύτερος χρειαζόταν μία περαιτέρω χρηματοδότηση. Αυτό έγινε εφικτό και γρήγορα μέσω του crowdfunding, στο οποίο ανταποκρίθηκαν θερμά η τοπική κοινωνία, καλλιτέχνες, φίλοι της βιβλιοθήκης από όλη τη χώρα, αλλά και ομογενείς από τις ΗΠΑ. Ετσι πλέον ο δεύτερος όροφος αποτελεί μία διεθνών προδιαγραφών αίθουσα εκδηλώσεων.

Βέβαια η προσφορά δεν είναι μόνο χρηματική, είναι και οι δωρεές σε βιβλία. Ο Γιώργος Χιονίδης, για παράδειγμα, πρώην πρόεδρος της βιβλιοθήκης, μπορεί να μη συνέβαλε στο τωρινό crowdfunding, αλλά τόνισε συγκινημένος ότι έχει προσφέρει 5.000 τίτλους από την προσωπική του συλλογή βιβλίων, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια.

Σάββατο πρωί και τα παιδιά στο ειδικά διαμορφωμένο παιδικό τμήμα στο ισόγειο παίζουν ή διαβάζουν παραμύθια, οι ηλικιωμένοι στον ημιώροφο ρίχνουν μια ματιά στις τοπικές εφημερίδες και οι έφηβοι στον πρώτο μελετάνε για σχολικές εργασίες ή χρησιμοποιούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό στην «αίθουσα έμπνευσης», που έχει δύο καλαίσθητες κούνιες και μία οθόνη υψηλής ευκρίνειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για skype.

Νατάσσα Σκαφίδα/Future Library

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τι ζητάνε τα περίπου 33.000 μέλη της βιβλιοθήκης ανάμεσα στα 180.000 βιβλία που δανείζονται ετησίως. Μία πρόχειρη ματιά επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά ή οι γονείς τους ζητάνε παραμύθια και παιχνίδια, ενώ οι έφηβοι, εκτός από το υλικό για τις εργασίες τους, δανείζονται κυρίως το «Ημερολόγιο ενός σπασίκλα». Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Βέροια δεν έχει έδρα κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα ή ΤΕΙ.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστες ενδιαφέρονται για συγγραφείς όπως η Λένα Μαντά και η Καίτη Οικονόμου (κυρίως οι γυναίκες), ενώ οι άνδρες έχουν δείξει μια προτίμηση στον Νταν Μπράουν.

Η προσφορά όμως συνεχίζεται και εκτός των τειχών της βιβλιοθήκης. Το κινητό τμήμα ανταποκρίθηκε αμέσως στην έλευση προσφύγων στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου», έξω από τη Βέροια, και ήρθε κοντά στους πρόσφυγες που είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τάμπλετ και να διαβάσουν παραμύθια στην αγγλική γλώσσα για τα παιδιά.

Γρήγορα ετοιμάστηκε φυλλάδιο ενημέρωσης των προσφύγων για την περιοχή και βρέθηκαν αραβόφωνες εφημερίδες, όπως ζήτησαν οι πρόσφυγες, που έδειξαν επίσης ενδιαφέρον για βιβλία εκμάθησης ξένων γλωσσών και ταξιδιωτικούς οδηγούς για τις χώρες στις οποίες σκοπεύουν να βρεθούν.

Αυτή τη στιγμή η κινητή βιβλιοθήκη συνεχίζει να βρίσκεται κοντά τους μία φορά την εβδομάδα, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης για να μιλήσουν μέσω skype με τους δικούς τους ή να μπουν στο ίντερνετ. Μία δράση που απλώνει χέρι φιλοξενίας μετά από κάποιες άσχημες σκηνές που είδαμε στη Βέροια σε σχέση με τους πρόσφυγες τις περασμένες εβδομάδες, που -όπως μας λένε άνθρωποι της βιβλιοθήκης- μεγεθύνθηκαν και δεν αντιπροσωπεύουν την τοπική κοινωνία.

Ωστόσο, η λειτουργία μιας δημόσιας βιβλιοθήκης παραμένει δύσκολη με τη στενότητα των οικονομικών πόρων που υπάρχει και χρειάζεται η στήριξη των φίλων της και της τοπικής κοινωνίας για να συνεχίσει να προσφέρει. «Οι οικογένειες της περιοχής μπορούν να βρουν όλα τα τεχνικά μέσα, όπως σκάνερ, εκτυπωτές, skype κτλ, και να τα χρησιμοποιήσουν στη βιβλιοθήκη.

Δεν πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένη η βιβλιοθήκη σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο γι’ αυτό και χρειάζεται την ενίσχυση του κόσμου», μας λέει η Ασπασία Τασσιοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της βιβλιοθήκης.

INFO: Τα επίσημα εγκαίνια του δεύτερου ορόφου θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου με ομιλία της ακαδημαϊκού και κορυφαίας ποιήτριας Κικής Δημουλά.

 

ART - ΝΕΑ
Χαριστικό και ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου για καλό σκοπό
Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Αθήνα ξεκινάει με ένα χαριστικό και ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου μια σειρά από δράσεις την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της...
Χαριστικό και ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου για καλό σκοπό
ART - ΝΕΑ
Δύο μέρες με τη Χέρτα Μίλερ
Την πρώτη της επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί η Γερμανίδα νομπελίστρια Λογοτεχνίας του 2009, Χέρτα Μίλερ, ανοίγοντας τον κύκλο των σημαντικών ξένων συγγραφέων, οι οποίοι θα επισκεφτούν την «Αθήνα 2018 -...
Δύο μέρες με τη Χέρτα Μίλερ
ART - ΝΕΑ
Η Εθνική Βιβλιοθήκη για το μεταμεσονύκτιο πάρτι της Πέμπτης
Απαντήσεις για το μεταμεσονύκτιο πάρτι στο ιστορικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο», δίνει με γραπτή ανακοίνωσή της, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι το...
Η Εθνική Βιβλιοθήκη για το μεταμεσονύκτιο πάρτι της Πέμπτης
ART - ΝΕΑ
Περίπατος βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας
Στις 23 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Τι θα λέγατε, λοιπόν, για μια ωραία, σαββατιάτικη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, για έναν πρωτότυπο «Περίπατο Βιβλίου» σε γνωστά αλλά και άγνωστα σημεία...
Περίπατος βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας
ART - ΝΕΑ
Απόκριες κάτω από την Ακρόπολη με πολλές μουσικές εκδηλώσεις
Με ένα γεμάτο πρόγραμμα μουσικών και όχι μόνο εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους η Αθήνα θα γιορτάσει το τριήμερο της Αποκριάς, στη σκιά της Ακρόπολης.
Απόκριες κάτω από την Ακρόπολη με πολλές μουσικές εκδηλώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας