• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.5°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.6°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.8°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.4°C
  2 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.2°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  94%
ΕUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Επιμένουν σε παραίτηση Μπαλτά

 • A-
 • A+

Ο Φαμπρ παραιτήθηκε, όχι όμως και ο υπουργός Πολιτισμού. Αυτό λοιπόν το αίτημα επανέφεραν μετ’ επιτάσεως οι καλλιτέχνες στη χτεσινή -κατά πολύ μικρότερη σε προσέλευση, γύρω στα 140 άτομα- συγκέντρωσή τους στο θέατρο Σφενδόνη: να παραιτηθεί ο Αριστείδης Μπαλτάς εδώ και τώρα.

Μετά την πρώτη καταγεγραμμένη νίκη, την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ, οι καλλιτέχνες στρέφονται τώρα εναντίον του υπουργού Πολιτισμού, προσδίδοντάς του μεγάλες ευθύνες για τις εξελίξεις στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αλλά και γενικότερα για τους χειρισμούς του σε όλα τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό.

Ο Νίκος Χατζόπουλος ονόμασε τον Αριστείδη Μπαλτά «παχύδερμο που ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν» και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί... Ο Μάνος Στεφανίδης τον χαρακτήρισε αποτυχημένο, ο Δημήτρης Αληθεινός απαίτησε «να φύγει όπως ήρθε κι ας έρθει οποιοσδήποτε άλλος τενεκές να τον αντικαταστήσει».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που ήταν παρών στην αρχή και στο τέλος της συνάντησης (έφυγε και επανήλθε), καθησύχασε τον κόσμο ότι ήδη έχει δοθεί εντολή στο λογιστήριο να ξεκινήσει η αποπληρωμή των καλλιτεχνών για τη συμμετοχή τους στις παραστάσεις του περσινού Φεστιβάλ.

Οι οφειλές μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ θα εξοφληθούν άμεσα, ενώ όσες υπερβαίνουν αυτό το ποσόν θα εξοφληθούν πλήρως εντός 15 ημερών. Στις ερωτήσεις που δέχτηκε σχετικά με το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του, παρέπεμψε στην επικείμενη συνέντευξη Τύπου.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είπε ότι δεν είναι δουλειά του να κρίνει τους προηγούμενους. «Δεν είμαι εδώ για να σταυρώσω κανέναν προκάτοχό μου αλλά για να δουλέψω με σκοπό τη συνέχεια του Φεστιβάλ».

Από τους συγκεντρωμένους καλλιτέχνες κάποιοι κάλεσαν σε στήριξη στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, αλλά οι περισσότεροι ζήτησαν να προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή από το 2017 και μετά. Η Ολια Λαζαρίδου σχολίασε ότι η εκλογή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου έγινε με πολιτικά κριτήρια και όχι με καλλιτεχνικά.

Η πρόεδρος της Ενωσης Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων, Αιμιλία Υψηλάντη, πρότεινε: «Ο Β. Θεοδωρόπουλος είναι ένας από εμάς και πρέπει να τον στηρίξουμε. Η συζήτηση για το τι Φεστιβάλ θέλουμε μπορεί να γίνει αφού τελειώσει το φετινό».

Η Αμαλία Μουτούση κατέθεσε πρόταση για σύσταση επιτροπής καλλιτεχνών από κάθε χώρο της τέχνης η οποία θα συνδιαλέγεται άμεσα με τον υπουργό Πολιτισμού και τον εκάστοτε καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, μια και «από καταβολής κόσμου ο πολιτισμός πέφτει στα χέρια ασχέτων».

Επίσης πρότεινε να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου ο κάθε καλλιτέχνης θα έχει πρόσβαση στη δράση αυτής της επιτροπής και έτσι θα γίνεται ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.

Επίσης διάβασε επιστολή του Μιχαήλ Μαρμαρινού στην οποία ο σκηνοθέτης υπογράμμιζε ότι «κανένα κρίσιμο ζήτημα του πολιτισμού δεν έχει επιλυθεί, γι’ αυτό είμαστε ακόμα εδώ» και ξεκαθάριζε ότι «ο λόγος κινητοποιήσεων δεν είναι επειδή το Φεστιβάλ ήταν χώρος ανεύρεσης εργασίας των ηθοποιών».

Ο Γιάννης Μαυριτσάκης κατέθεσε προς ψήφιση κείμενο-απάντηση στην επιστολή Φαμπρ. Η πρότασή του απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω συνέχεια στη διένεξη. Εγινε όμως αποδεκτή η πρόταση της ιστορικού τέχνης Χριστιάνας Γαλανοπούλου για άμεση παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού και του διευθυντή του γραφείου του, Παναγιώτη Δούρου, καθώς επίσης και του Δ.Σ. του Φεστιβάλ.

Επειδή η συγκέντρωση των καλλιτεχνών δεν ήταν αρκούντως μαζική, δεν κατέληξαν στη σύνταξη κάποιου ψηφίσματος. Αποφάσισαν όμως μέσω ανοιχτής επιστολής να ζητήσουν τις παραιτήσεις των Αρ. Μπαλτά, Παναγιώτη Δούρου και Δ.Σ. Φεστιβάλ, επειδή «οι χειρισμοί τους έχουν εξαντλήσει τις λιγοστές αντοχές του τοπίου του πολιτισμού σ’ αυτή τη χώρα και μας έχουν καταστήσει αντικείμενο χλεύης διεθνώς».

Και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Τετάρτη την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο. Πάντως, κυρίαρχο θέμα στη χτεσινή συνάντηση ήταν η έλλειψη ατζέντας, δηλαδή ποιο είναι το θέμα της συζήτησης, ερώτημα για το οποίο σπαταλήθηκε κάμποσος χρόνος. Οπως και να ’χει, η καθολική και επιτακτική απαίτησή τους για παραίτηση του υπουργού ήταν ικανό θέμα...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
«Αrte povera», όνομα και πράγμα…
Η «Χορωδία Ανέργων» παρουσιάζεται την Τετάρτη στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 - Νύχτες Αλληλεγγύης. Μια ιδιαίτερη μουσική και θεατρική περφόρμανς της Ελένης Ευθυμίου και του Δημήτρη Ζάχου πάνω στο καυτό σήμερα...
«Αrte povera», όνομα και πράγμα…
ART - ΝΕΑ
«Εμφύλια έπη» στον Πύργο Μπαζαίου
Σ’ έναν υπέροχο χώρο, στον Πύργο Μπαζαίου, ένα κτίσμα του 17ου αιώνα στη Νάξο, ο Στέλιος Κρασανάκης και ο Μάριος Βαζαίος διοργανώνουν και φέτος το καλόγουστο φεστιβάλ τους. Η πρώτη εκδήλωση ήταν τα εγκαίνια...
«Εμφύλια έπη» στον Πύργο Μπαζαίου
ART - ΝΕΑ
Ναι, μετά τον Λούκο το χάος
Από το φιάσκο Φαμπρ, την ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων του τέως υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά μέχρι τις απειλές του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου για παραίτηση, παρακολουθούμε ένα χρονικό (αυτο)εξευτελισμού...
Ναι, μετά τον Λούκο το χάος
ART - ΝΕΑ
Τι Φεστιβάλ θέλουμε;
Αύριο Τετάρτη στον Κήπο της Πειραιώς 260 το Ελληνικό Φεστιβάλ εγκαινιάζει το καινούργιο του πρόγραμμα παράλληλων δράσεων που έχουν στόχο το δημόσιο βήμα ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου πάνω σε θέματα σύγχρονης...
Τι Φεστιβάλ θέλουμε;
ART - ΝΕΑ
Μηνύματα προς καλλιτέχνες και υπουργείο
Ο Γιαν Φαμπρ μετά τη σύντομη ανακοίνωση της παραίτησής του επανήλθε μία εβδομάδα αργότερα με πολυσέλιδη επιστολή προς την ελληνική θεατρική κοινότητα, η οποία είχε ζητήσει με ψήφισμά της σε συγκέντρωση στο...
Μηνύματα προς καλλιτέχνες και υπουργείο
ART - ΝΕΑ
«Αυλαία» για Φαμπρ και επισήμως από το υπουργείο
Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού επιβεβαίωσε την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ο υπουργός σημειώνει ότι θα αναλάβει άμεσα «τις απαραίτητες...
«Αυλαία» για Φαμπρ και επισήμως από το υπουργείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας