• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 28.5°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 30.9°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 28.1°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 27.4°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 27.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 30.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 32.9°C
  3 BF
  25%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 30.6°C
  3 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 33.1°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.2°C / 31.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  33%

Νέα περιοδική έκθεση τον Ιούνιο για το φημισμένο μαντείο

Η αρχαία Δωδώνη στο Μουσείο της Ακρόπολης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας θα ταξιδέψει χιλιάδες επισκέπτες η έκθεση «Το Μαντείο της Δωδώνης». Μέσα από διακόσια πενήντα σπάνια αρχαία έργα θα ζωντανέψουν ο μύθος και η ιστορία του φημισμένου μαντείου.

α εγκαινιαστεί στις 20 Ιουνίου στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα παραμείνει έως τον Ιανουάριο του 2017 στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, που με κατάλληλη διαμόρφωση θα παραπέμπει στην Ιερά Οικία με τη μορφή που είχε στο τέλος του 3ου αι. π.Χ.

Η διάταξη του χώρου θα περιλαμβάνει το πρόπυλο, τον πρόστυλο ναό του Διός, την περίστυλη αυλή και τη μαντική βελανιδιά...

Πρόκειται για τη δεύτερη περιοδική έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της προβολής σημαντικών έργων από μεγάλες πόλεις-κέντρα λατρείας και πολιτισμού της αρχαιότητας.

Ξεκίνησε το καλοκαίρι με την έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών» την οποία είδαν 44.000 Ελληνες και ξένοι, δυνάμει επισκέπτες του νησιού. Εξάλλου στόχος του προγράμματος είναι να βρεθούν στο επίκεντρο τα περιφερειακά μουσεία «και μέσα από τα ασυνήθιστα θέματα που παρουσιάζουμε να διεγείρουμε το ενδιαφέρον του σύγχρονου θεατή, ώστε να επισκεφτεί τον τόπο προέλευσής τους», σύμφωνα με τον Δημήτρη Παντερμαλή.

Η νέα παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και χάρη στη γενναιόδωρη στήριξη του Μουσείου Ιωαννίνων, που δανείζει 194 αρχαιότητες, ενώ άλλες 56 παραχωρούνται από το Εθνικό Αρχαιολογικό, τη Συλλογή Καπράνου.

Επειτα από συζήτηση και κάποιες αντιπροτάσεις για παραχωρήσεις ορισμένων εκθεμάτων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ώστε από μουσεία του Βερολίνου να έρθουν άλλα 9 έργα.

Με προσανατολισμό να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο και να ανιχνεύσει τον τρόπο λειτουργίας, «τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο, αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου, αρχαίου και σύγχρονου, να προβλέψει το μέλλον και να εξηγήσει το παρελθόν και το παρόν», η έκθεση θα διαρθρώνεται σε 8 ενότητες.

Η αφήγηση ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού και της πρώιμης εποχής του σιδήρου στην ενότητα «Οι απαρχές της λατρείας».

Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός και ανιχνεύονται οι απαρχές της λειτουργίας του μαντείου.

Ακολουθεί «Ο Δίας και οι άλλοι θεοί της Δωδώνης», όπου κυριαρχούν ο Δίας και τα σύμβολά του μέσα από χάλκινα αγάλματα, ενώ γίνεται αναφορά στις Διώνη, Αφροδίτη, Θέμιδα. Η τρίτη ενότητα, «Φηγός, η μαντική βελανιδιά», είναι αφιερωμένη στους τρόπους μαντείας: το θρόισμα των φύλλων της βελανιδιάς, τους ήχους των αντικειμένων που κρεμούσαν στα κλαδιά της, τα κροξίματα των περιστεριών, τον ήχο της Κερκυραίων μάστιγος...

Η ενότητα «Ιστορίες χαραγμένες στο μολύβι» είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες. Παρουσιάζει τα μολύβδινα ελάσματα με τις χαραγμένες ερωτήσεις των επισκεπτών του μαντείου προς τη θεότητα, που εκφράζουν τις αγωνίες τους για γάμους, προίκα ή χηρεία, το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, την απόκτηση παιδιών και την υγεία. Η ενότητα κλείνει με απελευθερωτικές επιγραφές δούλων.

Η πέμπτη ενότητα, «Νάια, η μεγάλη γιορτή της Δωδώνης», είναι αφιερωμένη στη γιορτή των Ναΐων (ιππικών, δραματικών και μουσικών αγώνων). Στην ενότητα «Αναθέτες και αναθήματα» παρουσιάζονται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, σαυρωτήρας, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών. «Η πολιτική Δωδώνη» ανιχνεύει μέσα από νομίσματα τον ρόλο του μαντείου στη διαμόρφωση της Δωδώνης σε πολιτικό κέντρο των Ηπειρωτών και τον ρόλο του βασιλιά Πύρρου στη μνημειακή άνθηση του ιερού.

Στην τελευταία ενότητα, «Δωδώνη και Αθήνα», προβάλλονται τα δύο αντικείμενα που βρέθηκαν στην Ακρόπολη, ένα τμήμα ψηφισματικού αναγλύφου και ένα τμήμα θρόνου σε φυσικό μέγεθος, με επιγραφές που αναφέρονται στον Δία Νάιο και στη Διώνη.

Η έκθεση θα συμπληρώνεται με ψηφιακές αναπαραστάσεις, εποπτικό υλικό, προβολές, επιστημονικό κατάλογο, εκπαιδευτικά προγράμματα και στο εστιατόριο... γιαννιώτικα εδέσματα σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και τοπικούς φορείς.

Εκθέματα από Ερμιτάζ

Σήμερα 11/3 στις 11.00 γίνονται τα εγκαίνια των πρόδρομων εκθεμάτων από το Μουσείο Ερμιτάζ, σηματοδοτώντας την έναρξη των εκδηλώσεων «Ετος Ρωσίας στην Ελλάδα». Τρία χρυσά αντικείμενα, έργα του 4ου αι. π.Χ., μία φιάλη, ένα μικρό αγγείο κι ένα περιλαίμιο, εκτίθενται σε ειδικό χώρο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τα εγκαίνια θα κάνουν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο. Αντίστοιχα στο Ερμιτάζ θα εκτεθεί το μαρμάρινο άγαλμα της αρχαϊκής Κόρης από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης. Θα ακολουθήσουν μεγάλες εκθέσεις στις δύο χώρες.

ART - ΝΕΑ
Οκτώ χρόνια και 11 εκατ. επισκέπτες
Με διεθνείς διακρίσεις και 11 εκατομμύρια επισκέπτες στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει σήμερα και προσκαλεί Ελληνες και ξένους στις δράσεις του. Ο πρόεδρός του, ο Δημήτρης...
Οκτώ χρόνια και 11 εκατ. επισκέπτες
ART - ΝΕΑ
Ο Αδριανός της Αθήνας
Μια διαφορετική επέτειο του 2017 αναδεικνύει το Μουσείο Ακρόπολης. Τα 1.900 χρόνια από την άνοδο στον θρόνο του φιλαθήναιου αυτοκράτορα Αδριανού. Σε ειδικό σημείο του ισογείου και με ελεύθερη είσοδο για το...
Ο Αδριανός της Αθήνας
ART - ΝΕΑ
Τα μυστικά των ειδωλίων
Με την έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία: 5.000 χρόνια πριν» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τα 30ά γενέθλιά του. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στους χώρους του μουσείου (Νοέμβριος 2016 - Μάρτιος 2017) και θα...
Τα μυστικά των ειδωλίων
ART - ΝΕΑ
H documenta 14 σε αρχαιολογικούς χώρους
Με ομόφωνη απόφαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε άδεια για την παραχώρηση δύο αρχαιολογικών χώρων, του Λόφου του Φιλοπάππου και του Λυκείου του Αριστοτέλη, προκειμένου καλλιτέχνες της documenta 14...
H documenta 14 σε αρχαιολογικούς χώρους
ART - ΝΕΑ
Οι «Οδύσσειες» ξεκινούν το ταξίδι τους
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του με μια μεγάλη, ατμοσφαιρική έκθεση, τις «Οδύσσειες», που αφηγούνται συμβολικά τη διαρκή πάλη του ανθρώπου για την κατάκτηση της...
Οι «Οδύσσειες» ξεκινούν το ταξίδι τους
ART - ΝΕΑ
Η documenta ζητά αρχαιολογικούς χώρους
Με μεγάλη περίσκεψη και προβληματισμό αντιμετώπισαν, σε πρώτη φάση, τα μέλη του ΚΑΣ το αίτημα των διοργανωτών της documenta 14 προκειμένου να δώσουν άδεια για προσωρινή παραχώρηση τριών αρχαιολογικών χώρων,...
Η documenta ζητά αρχαιολογικούς χώρους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας