Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε νέους και καταξιωμένους

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Φαίδωνας Ταμβακάκης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Ιωάννα Μπουραζοπούλου

Σε νέους και καταξιωμένους

  • A-
  • A+

Στη λαμπρή, Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών χθες το βράδυ, στην αίθουσα τελετών του κομψού νεοκλασικού κτιρίου του Τσίλερ, επικράτησαν πνεύμα ανθρωπισμού, συγκίνηση αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία για τη χρονιά που έρχεται.

Το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, με πρόεδρο τον Δημήτρη Νανόπουλο, επιβράβευσε άτομα και ιδρύματα που επιτελούν φιλανθρωπικό και κοινωφελές έργο. Τίμησε τους «άριστους» αποφοίτους των Πανεπιστημίων μας -ίσως με την ελπίδα να μη φύγουν στο εξωτερικό- καθώς και επιστήμονες που διαπρέπουν διεθνώς, που ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, την έρευνα.

Ανάμεσά τους, τον Διονύση Σιμόπουλο «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και τον Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, ο οποίος με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του, το κατέστησε ένα από τα πλέον σύγχρονα ιδρύματα στο είδος του, διεθνώς».

Οπως συνηθίζει η Ακαδημία Αθηνών τίμησε ιδιαίτερα τον πολιτισμό στα πρόσωπα καταξιωμένων καλλιτεχνών και δημιουργών καθώς και νέων, πολλά υποσχόμενων: από τους συνθέτες Γιώργο Κουρουπό και Μίμη Πλέσσα, τους ποιητές Δημήτρη Δασκαλόπουλο και Ζέφη Δαράκη μέχρι τον 32χρονο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο, που θεωρείται η έκπληξη της χρονιάς.

■ Ειδικότερα, η Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών βράβευσε τον Γιώργο Κουρουπό «για το σημαντικό μουσικό του έργο και την εν γένει προσφορά του στην καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας», τον Μίμη Πλέσσα «για το σύνολο της προσφοράς του στην ελληνική μουσική», τον μουσικολόγο, μουσικοκριτικό και συνθέτη Γεώργιο Λεωτσάκο. Ενώ ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, καθηγητής και διευθυντής του ιστορικού εκπαιδευτηρίου της Κωνσταντινούπολης «Ζωγράφειο Λύκειο», τιμήθηκε «για τη συνεχή και πολυσχιδή του δράση με την οποία κατορθώνει να κρατά ανοικτό και ενεργό το σχολείο, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την ελληνικότητά του».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

■ Το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη απένειμε το Βραβείο Ποιήσεως στη Ζέφη Δαράκη για το σύνολο του έργου της. Βραβείο Μυθιστορήματος δόθηκε στην Ιωάννα Μπουραζοπούλου για το πολυδιαβασμένο βιβλίο της «Η κοιλάδα της λάσπης – Ο δράκος της Πρέσπας» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014), όπου το μυστήριο, η περιπέτεια αλλά και σύγχρονα οικονομικά ζητήματα συνδυάζονται με τον κλασικό μύθο.

Με το πρώτο του συγγραφικό βήμα, τη συλλογή «Οκογενειακή πορσελάνη» (Κέδρος, 2014) ο μεταφραστής και δημοσιογράφος Νίκος Κουφάκης απέσπασε το Βραβείο Διηγήματος. Στον Γιώργο Αριστηνό δόθηκε το Βραβείο Δοκιμίου, για την έκδοση «Αφερέγγυοι και πλάνητες. Δοκίμια για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό» (Κέδρος, 2015).

■ Ιδρυμα Πέτρου Χάρη: Ο ποιητής, βιβλιογράφος, πανεπιστημιακός Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος εδώ και χρόνια σκύβει στο έργο των Καβάφη, Σεφέρη, Σικελιανού και άλλων κορυφαίων ποιητών μας, τιμάται με Βραβείο Ποιήσεως για το σύνολο του έργου του.

Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται στη Μαρία Στεφανοπούλου για το βιβλίο της «Αθος, ο δασονόμος» (Το Ροδακιό, 2015), που κινείται μεταξύ ρεαλισμού και μυθοπλασίας με αφετηρία την εκτέλεση του άμαχου ανδρικού πληθυσμού στα Καλάβρυτα τον Δεκέμβρη του 1943.

Δεξιοτέχνης της αφήγησης, ο συγγραφέας Φαίδων Ταμβακάκης, που κατέχει μυστήρια της εσωτερικής και της εξωτερικής πραγματικότητας αλλά και του Χρηματιστηρίου (ως πρόεδρος της Alpha Trust), πήρε το Βραβείο Νουβέλας («Η Αναπαλαίωση», Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2015).

Στον Δημοσθένη Παπαμάρκο, που το «Γκιακ» (Αντίποδες, 2014) θεωρείται το κορυφαίο βιβλίο της χρονιάς, με ιδιαίτερη αφήγηση, γλώσσα, χαρακτήρες, δόθηκε Βραβείο Διηγήματος. Τέλος, Βραβείο Δοκιμίου απονεμήθηκε στους Ηρκο και Στάντη Αποστολίδη για την έκδοση «Οι πρώτες πηγές. Μέγας Αλέξανδρος. Τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών» (Gutenberg, 2015).

Αυτοί που ξεχώρισαν για τον ανθρωπισμό τους

Τα καίρια προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και τους κινδύνους του ίντερνετ για τους ανηλίκους, αφουγκράζεται η Ακαδημία Αθηνών.

Ετσι, βραβεύει το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «602» με κυβερνήτη τον ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο, «για τις εξαίρετες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και περισυλλογής προσφύγων στο νησί της Λέσβου». Επίσης, μετά θάνατον, απονέμει βραβείο στον μακαριστό πρεσβύτερο Ευστράτιο Δήμου, τον γνωστό σε όλους παπα-Στρατή, για το μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο στη Λέσβο, ήδη από το 2007, το σωματείο «Αγκαλιά», που ίδρυσε, περιέθαλψε και συνέδραμε περίπου 10.000 πρόσφυγες αλλά και άπορες ελληνικές οικογένειες.

Ακόμα, ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης βραβεύεται για «το έργο που επιτελεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της οποίας ηγείται, προσφέροντας πολύτιμη εργασία στην προστασία παιδιών από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου και αποτρέποντας πράξεις αυτοχειρίας».

  

ART - ΝΕΑ
Η Μυρσίνη Ζορμπά επανιδρύει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Αλληλένδετο με το βιβλίο είναι το όνομα της Μυρσίνης Ζορμπά και να που η συγκυρία το έφερε να κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή της ως υπουργός Πολιτισμού στα επίσημα εγκαίνια του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου χθες...
Η Μυρσίνη Ζορμπά επανιδρύει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
ART - ΝΕΑ
Αντίο με ένα βιβλίο για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης
Ευγενής, πνευματώδης, ερευνητικός, ο δημοφιλής Σκοτσέζος συγγραφέας ιστορικών νουάρ σχεδίαζε να έρθει στην Ελλάδα για το νέο του μυθιστόρημα. Εχει τίτλο «Greeks Bearing Gifts» και αναφέρεται στη λεηλασία της...
Αντίο με ένα βιβλίο για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης
ART - ΝΕΑ
Θα απονέμονται... στη χρονιά τους
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής την Τετάρτη το βράδυ και θερμό το χειροκρότημα, ιδιαίτερα για τους δύο σπουδαίους συγγραφείς μας που απέσπασαν την ύψιστη διάκριση, το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων.
Θα απονέμονται... στη χρονιά τους
ART - ΝΕΑ
Η «δασκάλα» της επιστημονικής φαντασίας
Η Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, πέθανε τη Δευτέρα στο σπίτι της στο Πόρτλαντ, σε ηλικία 88 ετών. Με σπουδές Ανθρωπολογίας, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, βαθιά...
Η «δασκάλα» της επιστημονικής φαντασίας
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Στο Ελ Σαλβαδόρ δεν έχουμε μοίρα»
Ο Χόρχε Γκαλάν γεννήθηκε πριν από 44 χρόνια στο Ελ Σαλβαδόρ, θεωρείται άξιος συνεχιστής της παράδοσης του μαγικού ρεαλισμού, έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Διηγήματος και με διεθνείς διακρίσεις και τα...
«Στο Ελ Σαλβαδόρ δεν έχουμε μοίρα»
ART - ΝΕΑ
Νέος φορέας για την πολιτική βιβλίου
Καθώς ο κόσμος του βιβλίου -επαγγελματίες και αναγνώστες- έχει στραμμένο το βλέμμα του στη 14η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, η Λ. Κονιόρδου ανακοίνωσε μερικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση «μιας συνεκτικής και...
Νέος φορέας για την πολιτική βιβλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας