Εδώ κι ένα χρόνο το Διεθνές Δίκτυο Ενεργής Αποκατάστασης - Active Rehabilitation International (ARI) και το ιδρυτικό του μέλος, το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Αλλη Οψη», προετοίμαζαν τη διενέργεια για πρώτη φορά στην Ελλάδα του 1ο Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ενεργητικής Αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία. Ενόψει μάλιστα της πραγματοποίησής του αυτές τις ημέρες (19-25/5) οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να στείλουν μια μικρή ομάδα στην Ακρόπολη τον Απρίλιο για να εξετάσει εάν πράγματι οι συνθήκες είναι πρόσφορες για την ξενάγηση, σήμερα, στο μνημείο και μετά στο Μουσείο της Ακρόπολης 42 συμμετεχόντων από 9 χώρες, οι οποίοι χρησιμοποιούν αμαξίδιο.

Δυστυχώς κι ενώ ήδη διενεργείται το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (προβλέποντας κατ’ αρχάς την εκπαίδευση 24 συμμετεχόντων με κινητική αναπηρία από 17 ομότιμους εκπαιδευτές, με την αρωγή 18 μελών υποστηρικτικού προσωπικού και 5 μελών της οργανωτικής ομάδας της «Αλλης Οψης» και της ARI), οι υπεύθυνοι ενημερώθηκαν ότι ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας τουλάχιστον έως την επόμενη εβδομάδα. Ενημερώθηκαν δε, το βράδυ της Τετάρτης και αφού είχε προηγηθεί συνέντευξη στο ΣΚΑΙ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη που αναφέρθηκε στο θέμα του ακινητοποιημένου ανελκυστήρα κι έτσι το πληροφορήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι-διότι σχετική ενημέρωση δεν είχε στείλει επισήμως το ΥΠΠΟ!
Οι 42 συμμετέχοντες φυσικά απογοητεύτηκαν, πήγαν όμως ως την είσοδο της Ακρόπολης όπου και φωτογραφήθηκαν προτού να κατευθυνθούν προς τον επόμενο σταθμό της ξενάγησής του, το Μουσείο της Ακρόπολης. Ξεναγός του γκρουπ «ποστάρισε» μάλιστα στη σελίδα της στο Facebook: <<23/05/25
Κοιτάξτε πώς 42 χειριστές αμαξιδιων Δ! Ε! Ν! θα ανέβουν σήμερα στην Ακρόπολη όπως τόσοι άνθρωποι κάθε μέρα αφού ο ανελκυστήρας υπολειτουργει ή δεν λειτουργεί καθόλου (πχ τις τελευταίες 3 βδομάδες επίσημα) για ένα event που κανονίζεται τον τελευταίο χρόνο με συμμετέχοντες από 9 χώρες !>>
Η «Άλλη Όψη» πάντως δεν έμεινε στις διευκρινίσεις που είχε δώσει η υπουργός στον Σκάι, διευκρινίσεις όπως ότι «όταν έγινε ο ανελκυστήρας πλαγιάς, σύμφωνα με τις μελέτες, οι οποίες είχαν λάβει υπόψη όλη τη ζήτηση που υπήρχε το 2020, ήταν προγραμματισμένος για 200 δρομολόγια. Σήμερα είναι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, την ημέρα, που χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα. Ο ανελκυστήρας, όπως και στις πολυκατοικίες που ζούμε, είναι μηχάνημα. Το μηχάνημα, λοιπόν, όταν έχει υπερβολική χρήση βεβαίως υφίσταται ζημίες. Ο ανελκυστήρας είναι κλειστός, δεν λειτουργεί δύο εβδομάδες και θα μείνει και ακόμη μία εβδομάδα σίγουρα κλειστός διότι πρέπει να γίνουν επισκευές, οι οποίες να εξασφαλίσουν την απόλυτη ασφάλεια αυτών που ανεβαίνουν με τον ανελκυστήρα. Είναι θέμα συντήρησης και θέλουμε ανταλλακτικά από το εξωτερικό. Ηρθε η ιταλική κατασκευαστική εταιρεία, δεν μπόρεσε να το αποκαταστήσει, διότι από την υπερβολική χρήση, επαναλαμβάνω, η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη και χρειάζεται χρόνο προκειμένου να είναι ασφαλής η άνοδος».
Κοινοποίησε διαμαρτυρία που αναφέρει τα εξής:
«Ανακοίνωση σχετικά με την ακύρωση της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης στην Ακρόπολη
Με βαθιά λύπη σας ανακοινώνουμε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών του 1ου Διεθνούς Προγράμματος Ενεργητικής Αποκατάστασης (ARI) στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που λάβαμε το βράδυ της 21ης Μαΐου και αφού προηγήθηκε σχετική δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού σε τηλεοπτικό σταθμό, ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης βρίσκεται εκτός λειτουργίας τουλάχιστον έως την επόμενη εβδομάδα.
Είναι αναγκαίο να γίνουν κάποιες βασικές διευκρινίσεις:
Η Ακρόπολη, ακόμη και με τον ανελκυστήρα σε πλήρη λειτουργία, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «πλήρως προσβάσιμη» όπως συχνά δηλώνεται. Η πλήρης προσβασιμότητα προϋποθέτει την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης «αλυσίδας προσβασιμότητας», που διασφαλίζει την αυτόνομη και ανεμπόδιστη πρόσβαση και κυκλοφορία για ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα. Αυτή η αλυσίδα δεν περιλαμβάνει «ειδικές συνεννοήσεις», ενημερώσεις εκ των προτέρων, ή εξαιρέσεις.
Οι προσβάσιμες τουαλέτες αποτελούν βασικό στοιχείο αυτής της αλυσίδας. Στην Ακρόπολη, η μοναδική προσβάσιμη τουαλέτα που υπήρχε, στον χώρο του παλιού Μουσείου, παραμένει υπό ανακαίνιση από το 2021.
Σε σχέση με την ακυρωθείσα εκπαιδευτική μας επίσκεψη:
Δεν εστιάζουμε σε τεχνικά ζητήματα, όπως ανταλλακτικά, προδιαγραφές ή εταιρείες συντήρησης.
Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις ή δημιουργία εντυπώσεων.
Δεν αναζητούμε εξηγήσεις για τη χρήση του ανελκυστήρα από μη ανάπηρους επισκέπτες, καθώς αυτό αφορά τον γενικότερο σχεδιασμό και τις επιλογές των διαχειριστών.
Δεν σκοπεύουμε να επιμείνουμε στα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε κατά την οργάνωση της επίσκεψης, ούτε στη – μάλλον άστοχη – πρόταση να επισκεφτούμε διαφορετικό αρχαιολογικό χώρο.
Αυτό που μας αφορά και μας προβληματίζει είναι η ουσία: το γεγονός ότι δεκάδες ανάπηροι χρήστες αμαξιδίου από εννέα διαφορετικές χώρες δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το αυτονόητο δικαίωμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης σε έναν εμβληματικό χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το πρόβλημα δεν είναι η τεχνική βλάβη. Το ζήτημα είναι βαθύτερο: όταν προβάλλονται ως δεδομένα η προσβασιμότητα και η ισότητα, ενώ στην πράξη δεν διασφαλίζονται, προκύπτει εύλογος προβληματισμός για το πώς χρησιμοποιούνται οι έννοιες αυτές.
Ως εκπαιδευτική οργάνωση, στόχος μας είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και αυτονομίας των αναπήρων. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε ένα πολύτιμο μάθημα, όχι μόνο για τα τεχνικά ή διαχειριστικά προβλήματα, αλλά και για τις βαθύτερες πολιτισμικές και διοικητικές δυσκολίες που οδηγούν, ενίοτε, στη διαιώνιση ανυπέρβλητων εμποδίων που μας αποκλείουν.
Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι σαφές και θεμιτό:
Θα καταφέρουμε να ασκήσουμε ανεμπόδιστα το δικαίωμά πρόσβασής μας στον χώρο της Ακρόπολης και πότε;»
Είναι γνωστό ότι παρότι ο ανελκυστήρας αντικαταστάθηκε το 2020, είναι ως εκ τούτου καινούριος, τα τελευταία δύο χρόνια είναι διαρκώς χαλασμένος. Κι ενώ πριν την αντικατάσταση του παλιού αναβατορίου θυμόμαστε τα αντανακλαστικά που επεδείκνυε κάθε φορά που αυτό χάλαγε η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, στέλνοντας ένα ενημερωτικό δελτίο Τύπου την εβδομάδα (με αιχμές για τους προκατόχους της που δεν φρόντισαν το θέμα), τώρα και τ αντανακλαστικά ως προς την αναγκαία συντηρηση του ανελκυστήρα (τη χειμερινη περιοδο που προσφέρεται περισσότερο από άποψης προσέλευσης στο μνημείο) και η ενημέρωση, υποχώρησαν. Πάντως το περιστατικό με τους 42 ξένους επισκέπτες, παρά τις εξηγήσεις της υπουργού δια της συνέντευξης στον Σκάι, δεν περιποιεί τιμή στο ΥΠΠΟ, πολλώ δε μάλλον όταν όλες οι εργασίες στην Ακρόπολη που έχει εγκρίνει η υπουργός, συμπεριλαμβανομένων και των διαστρώσεων με οπλισμένο σκυρόδεμα, έγιναν στο όνομα των συμπολιτών μας με αναπηρία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας