Η Εθνική Πινακοθήκη ανακοίνωσε στο newsletter του Mαΐου την ημερομηνία της επανατοποθέτησης των βανδαλισμένων έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη στην περιοδική έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», χωρίς ωστόσο να απαριθμεί ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την ασφαλή επανέκθεσή τους. Η «μεγάλη επιστροφή» έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαΐου, ενώ μία ημέρα μετά, στις 6 του μήνα, θα γίνει η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η ελευθερία της τέχνης: Δεδομένα και προκλήσεις», στο αμφιθέατρο «Ιδρυμα Ωνάση» του μουσείου.
«Στην ημερίδα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, νομικοί, ιστορικοί της τέχνης, διευθυντές πολιτιστικών οργανισμών, θεολόγοι», διαβάζουμε στην ανακοίνωση. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν αναγράφεται κανένα από τα ονόματα των ομιλητών. Καλλιτέχνες, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, θα πάρουν μέρος;
Επίσης δεν βλέπουμε τη συμμετοχή «ιερέων» (εκτός και αν υπάρχουν ιερείς-θεολόγοι), όπως αρχικά είχε ανακοινώσει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Κίνηση Καλλιτεχνών, που συγκέντρωσε περισσότερες από 500 υπογραφές προσωπικοτήτων του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισημαίνοντας:
«Δεν είμαστε αντίθετες/οι στον διάλογο, αλλά η συμμετοχή ιερέων σε ζητήματα νομικής φύσεως μας φέρνει σε αμηχανία, ιδιαίτερα λόγω της συσχέτισής της με την ανάρτηση των έργων. Αναρωτιόμαστε εύλογα εάν αυτή η διοργάνωση αποσκοπεί σε διάλογο ή σε μία a priori συμφωνία για τη σχετικότητα της ελευθερίας της τέχνης».
Σύμφωνα με την Εθνική Πινακοθήκη, η ημερίδα διοργανώνεται «με την πρόθεση να συμβάλουμε στην καλλιέργεια ενός ήπιου και επιστημονικά τεκμηριωμένου δημόσιου διαλόγου». Θα τεθούν προς συζήτηση οι εξής προβληματισμοί:
«Υπόκειται σε περιορισμούς η ελευθερία της τέχνης; Ποια είναι τα αδιάσειστα δεδομένα μιας ευνομούμενης πολιτείας πάνω στο ζήτημα;
Τι συμβαίνει όταν το δικαίωμα της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης συγκρούεται με τις πεποιθήσεις ή το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών; Το “ιερό” και το “βέβηλο” είναι απόλυτα διακριτές περιοχές;
Φαινόμενα λογοκρισίας και βανδαλισμού παρατηρούνται μόνο στην εποχή μας ή έχουν παρελθόν; Αφορούν αποκλειστικά τη χώρα μας ή συμβαίνουν και αλλού; Ποιος είναι ο ρόλος των πολιτιστικών οργανισμών σε σχέση με τη διαφύλαξη της καλλιτεχνικής ελευθερίας; Ποιες προκλήσεις διαφαίνονται για το παρόν και το μέλλον;
Με ποια κριτήρια εκτίθενται έργα τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη;»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας