Δυναμική, παρεμβατική και καινοτόμα η σύγχρονη αφρικανική τέχνη, αν και όχι τόσο γνωστή στο ελληνικό κοινό, αλλά η Roma Gallery μας δίνει την ευκαιρία να την ανακαλύψουμε μέσα από μια δεκάδα ξεχωριστών Αφρικανών καλλιτεχνών. Η έκθεση «Φωνές της Αφρικής», που πρόσφατα εγκαινιάστηκε και θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου, περιλαμβάνει έργα των Aboudia Abdoulaye Diarrassouba, Sejiro Avoseh, Amadou Opa Bathily, Amani Bodo, Armand Boua, Salifou Lindou, Boris Nzebo, Hyacinthe Quattara, Yeanzi Saint Etienne, Adjei Tawiah και αντανακλά τη ζωντάνια, την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία του καλλιτεχνικού τοπίου της Αφρικής σήμερα.
Μέσα από μια πληθώρα ζωντανών χρωμάτων, περίτεχνων υφών και τολμηρών συνθέσεων, η έκθεση «Φωνές της Αφρικής» εκφράζει την ανανεωτική δύναμη των σύγχρονων καλλιτεχών αυτής της ηπείρου. Τα έργα υφαίνουν αφηγήσεις που αφορούν την ταυτότητα, την αστικοποίηση και την πολιτιστική καινοτομία, παρέχοντας μια οπτική στις πολλαπλές υπαρκτές και φαντασιακές πραγματικότητες της σύγχρονης Αφρικής.
«Η έκθεση εξετάζει τη σύνθετη και πολύπλευρη φύση της ταυτότητας», αναφέρουν οι διοργανωτές, καθώς εκφράζεται μέσα από το βλέμμα καλλιτεχνών όπως ο Boris Nzebo, που συνδυάζουν την παραδοσιακή προσωπογραφία με την αστική τοπιογραφία, αντανακλώντας τη συγχώνευση της κληρονομιάς με τη σύγχρονη ζωή. Παράλληλα, τα μεγάλης κλίμακας έργα του Adjei Tawiah διερευνούν προσωπικές και οικείες συνδέσεις που υπερβαίνουν πολιτισμικά σύνορα, ενσαρκώνοντας την εξελισσόμενη και υβριδική φύση της αφρικανικής ταυτότητας στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
«Ενα επαναλαμβανόμενο νήμα της έκθεσης είναι η διερεύνηση της αστικοποίησης και της επίδρασής της στον κοινωνικό ιστό των αφρικανικών κοινωνιών». Οι καμβάδες του Aboudia, γεμάτοι με γκράφιτι, πάλλονται από τη χαοτική ενέργεια των πολυσύχναστων μητροπόλεων της Αφρικής, όπου η ομορφιά και οι αντιξοότητες συνυπάρχουν. Αντίθετα, οι Amani Bodo και Armand Boua εξετάζουν θέματα μετανάστευσης, ανθεκτικότητας και της ευπάθειας των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, παρουσιάζοντας βαθιά ανθρώπινες ιστορίες που συντονίζονται παγκόσμια, ενώ παραμένουν ξεκάθαρα αφρικανικές.
«Η καινοτόμος χρήση υλικών αποτελεί ένα χαρακτηριστικό της έκθεσης, υπογραμμίζοντας την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών». Η τολμηρή χρήση του λιωμένου πλαστικού από τον Yeanzi Saint Etienne ως μέσο εκφράζει τόσο μια κριτική προς την κουλτούρα της κατανάλωσης όσο και έναν επαναπροσδιορισμό της καλλιτεχνικής διαδικασίας. Παρομοίως, τα κολάζ του Sejiro Avoseh και οι συνθέσεις από παστέλ του Salifou Lindou αποδεικνύουν την προθυμία να αμφισβητηθούν τα καθιερωμένα, ενώ παραμένουν ριζωμένες οι πολιτισμικές αφηγήσεις, γιορτάζοντας τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας.
«Στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκεται μια εκρηκτική ζωντάνια. Τα έργα των καλλιτεχνών είναι πλούσια σε υφή, βάθος και συμβολισμό, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στον θεατή». Από τις στοχαστικές αναζητήσεις της ανθρώπινης κατάστασης του Amadou Opa Bathily έως την ηλεκτρική, πολυεπίπεδη εικόνα του Aboudia και του Boris Nzebo, η έκθεση υπογραμμίζει την ικανότητα της αφρικανικής τέχνης να διοχετεύει τόσο συναισθηματική ένταση όσο και οπτική δυναμική. Συλλογικά, τα έργα αυτά όχι μόνο γιορτάζουν την πλούσια αισθητική της ηπείρου αλλά συμμετέχουν και σε κρίσιμους διαλόγους για το παρόν και το μέλλον της.
«Οι “Φωνές της Αφρικής” είναι ταυτόχρονα μια γιορτή και μια διερεύνηση - ένας χώρος όπου η ζωντανή πολυφωνία των αφρικανικών καλλιτεχνικών φωνών ζωντανεύει. Αυτά τα έργα μιλούν όχι μόνο για τις εξελισσόμενες πολιτιστικές ταυτότητες της Αφρικής αλλά και για την ανθεκτικότητα, την καινοτομία και τη μεταμορφωτική της ικανότητα».
♦ Πληροφορίες: Roma Gallery, Ρώμα 5, Αθήνα, τηλ.: 21 3035 8344. Μέχρι 1/3. Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 - 20.00, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 - 16.00. Ελεύθερη είσοδος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας