Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκινούν πιλοτικά 17 ενιαία εισιτήρια

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκη

Ξεκινούν πιλοτικά 17 ενιαία εισιτήρια

  • A-
  • A+

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα τις τιμές των 17 ενιαίων εισιτηρίων που θα εφαρμοστούν κατ' αρχάς πιλοτικά σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όλης της χώρας. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει από την καινούργια σεζόν, δηλαδή την 1η Απριλίου του 2016 και όχι από την 1η Ιανουαρίου, όπως αναφέρθηκε πριν από δεκαπέντε ημέρες, όταν εγκρίθηκαν οι τιμές των μεμονωμένων εισιτηρίων.

Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) Ασπασία Λούβη, ο χρόνος δεν επαρκεί. «Πρέπει να γίνει μεγάλος εκτυπωτικός διαγωνισμός» για να εκδοθούν τα νέα μη ηλεκτρονικά εισιτήρια. Παράλληλα θα γίνει η εγκατάσταση των μηχανημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 38 χώρους και η σχετική επιμόρφωση του προσωπικού που θα τα χειριστεί.

Οι ενιαίες τιμές θα εφαρμοστούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αργολίδα, Ημαθία, Μεσσηνία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα και Σάμο και δεν θα ισχύει η έκπτωση 50% για τους μήνες Οκτώβριο – Μάρτιο όπως στα μεμονωμένα εισιτήρια. Ετσι κι αλλιώς, οι τιμές των ενιαίων εισιτηρίων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χαμηλές.

Για τη διαμόρφωσή τους ελήφθησαν υπ' όψιν από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, που τα εισηγήθηκε, η προσέλευση του κοινού, τα ισχύοντα ενιαία εισιτήρια και η αγοραστική κίνησή τους. Θα έχουν διάρκεια από 2 έως 5 ημέρες και θα συνδυάζουν τουλάχιστον έναν αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο με αξιοσημείωτη προσέλευση επισκεπτών (τον Αύγουστο να κόπηκαν πάνω από 1.000 εισιτήρια), με χώρους ή μουσεία της περιοχής με μικρή αναγνωρισιμότητα.

Το θέμα της προβολής των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, που συνδέεται άμεσα με την αύξηση των εισιτηρίων, απασχόλησε τα μέλη του ΚΑΣ. Κατά τη συζήτηση η προϊσταμένη της Εφορείας Αθηνών Ελένη Μπάνου σημείωσε ότι οι ίδιες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων μπορούν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για τους τρόπους προβολής.

Πρόταση που έγινε αποδεκτή από τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, η οποία ανακοίνωσε πως «δρομολογούνται κοινές ενέργειες με το υπουργείο Τουρισμού για την προβολή των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Από την πλευρά της η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τόνισε πως «χρειάζεται κεντρική κατεύθυνση και χρήματα για την προβολή» και εξέφρασε πικρία ότι διαφημίζονται συστηματικά τα μουσεία της Αθήνας και πολύ λιγότερο της επαρχίας. Κι όπως χαρακτηριστικά είπε η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, «θέλουμε και εμείς να τύχουμε της προβολής του Μουσείου της Ακρόπολης».

Από την πλευρά της πάντως η Ασπασία Λούβη ανακοίνωσε ότι ο νέος Οργανισμός του ΤΑΠ, που είναι έτοιμος, προβλέπει τη δημιουργία τμήματος προβολής και προώθησης, αρκεί, όταν λειτουργήσει, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για τη στελέχωσή του ή να μετεκπαιδευτεί το υπάρχον προσωπικό.

Πού θα εφαρμοστούν πιλοτικά τα ενιαία εισιτήρια από 1η Απριλίου:

Αθήνα

■ Ακρόπολη και Κλιτύες, Αρχαία Αγορά (και Μουσείο Στοάς Αττάλου), Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Ολυμπιείο, Κεραμεικός (και μουσείο εντός του χώρου), Λύκειο Αριστοτέλους. Ενιαίο 30 ευρώ (15 μειωμένο), διάρκειας 5 ημερών.

■ Μουσεία: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Επιγραφικό, Νομισματικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό. Ενιαίο 15 ευρώ (8 μειωμένο) 3 ημερών.

Θεσσαλονίκη

■ Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού, Λευκός Πύργος, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς, Γαλεριανό Συγκρότημα - Αψιδωτή Αίθουσα. Ενιαίο 15 ευρώ (8 μειωμένο), 3 ημερών.

Αργολίδα

■ Ασκληπιείο Επιδαύρου (χώρος-μουσείο), Μυκήνες (χώρος-μουσείο), Τίρυνθα, Δενδρά, Μιδέα, Λέρνα, Αρχαίο Θέατρο και Αγορά Αργους, Φρούριο Παλαμηδίου, Μουσείο Ναυπλίου, Μουσείο Αργους, Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας. Ενιαίο 30 ευρώ (15 μειωμένο), 5 ημερών.

Κως

■ Ασκληπιείο, Ρωμαϊκή Οικία, Κάστρο Νεραντζιάς, Αρχαιολογικό Μουσείο. Ενιαίο 13 ευρώ (7 μειωμένο), 3 ημερών.

Ρόδος

■ Παλάτι Μ. Μαγίστρου, Αρχαιολογικό Μουσείο, Κοσμητική Συλλογή, Παναγία Κάστρου. Ενιαίο 10 ευρώ (5 μειωμένο), 3 ημερών.

Ημαθία

■ Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Ενιαίο 10 ευρώ (5 μειωμένο), 3 ημερών.

Ιωάννινα

■ Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Βυζαντινό, Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης. Ενιαίο 8 ευρώ (4 μειωμένο), 2 ημερών.

Κέρκυρα

■ Μουσείο Παλαιόπολης (Μον Ρεπό), Αρχαιολογικό Κέρκυρας, Μουσείο Αντιβουνιώτισσας, Παλαιό Φρούριο, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Ενιαίο 14 ευρώ (7 μειωμένο), 3 ημερών.

Θήρα

■ Αρχαία Θήρα, Ακρωτήρι, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Συλλογή Εικόνων και Κειμηλίων Πύργου. Ενιαίο 14 ευρώ (7 μειωμένο) 4 ημερών.

Νάξος

■ Υρια, Σαγκρί, Αρχαιολογικό Νάξου, Επιτόπιο Μουσείο Μητρόπολης, Αρχαιολογικές Συλλογές Απειράνθου, Κουρουνοχωρίου, Πύργος Γλέζου. Ενιαίο 9 ευρώ (5 μειωμένο), 5 ημερών.

Ηράκλειο

■ Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού. Ενιαίο 14 ευρώ (7 μειωμένο), 3 ημερών.

Λασίθι

■ Αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία Σητείας και Ιεράπετρας: Ιτανος, Παλαίκαστρο, Πετράς, Καζάρμα Σητείας, Μουσείο Σητείας, Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας. Ενιαίο 7 ευρώ (4 μειωμένο) 5 ημερών.

Χανιά

■ Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, Αρχαιολογικό Κισσάμου, Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας. Ενιαίο 6 ευρώ (3 ευρώ μειωμένο), διάρκειας 3 ημερών.

Μεσσηνία

■ Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης: Κάστρο Καλαμάτας, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (Καλαμάτα), Μουσείο Μούρτζινων, Καρδαμύλη. Ενιαίο 11 ευρώ (6 μειωμένο) 3 ημερών.

Πρέβεζα

■ Νικόπολη (Χώρος και Μουσείο), Κασσώπη, Νεκρομαντείο, Κάστρο Πάργας. Ενιαίο 11 ευρώ (6 μειωμένο), 4 ημερών.

Σάμος

■ Ευπαλίνειο Ορυγμα, Ηραίο, Αρχαιολογικό Βαθέος, Αρχαιολογικό Πυθαγορείου. Ενιαίο 13 ευρώ (7 μειωμένο), 3 ημερών.

ART - ΝΕΑ
Ρεκόρ για την πανσέληνο
Συνωστισμός το Σάββατο στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου πάνω από 32.000 επισκέπτες απόλαυσαν βραδιά τάνγκο «στο φως του φεγγαριού», ενώ αθρόα ήταν η προσέλευση στο Εθνικό Αρχαιολογικό, στο Σούνιο και σε άλλους...
Ρεκόρ για την πανσέληνο
ART - ΝΕΑ
Ευγενική υπενθύμιση προς Λούβρο
Για πρώτη φορά κατηφορίζουν στην Αθήνα οι θησαυροί του Μουσείου Σαμοθράκης, που ανακαινίζεται. Με την ευκαιρία, το υπουργείο θα ζητήσει από τους Γάλλους να αναφέρουν ότι, μετά την απελευθέρωση, τους στείλαμε...
Ευγενική υπενθύμιση προς Λούβρο
ART - ΝΕΑ
Εισιτήρια ηλεκτρονικά και πιο ακριβά
«Απαρχαιωμένη μηχανή που καίει κάρβουνο και δεν παράγει αυτό που μπορεί» είναι το ΤΑΠΑ σύμφωνα με τον αν. υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη. Υποστήριξε ότι η κατάσταση «αποκαρδιωτική» και «πρέπει τάχιστα να...
Εισιτήρια ηλεκτρονικά και πιο ακριβά
ART - ΝΕΑ
Αναζητείται νέα στρατηγική για τα Μάρμαρα
Η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, μετά το πρόσφατο διπλό «όχι» βρετανικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου στο αίτημα της UNESCO...
Αναζητείται νέα στρατηγική για τα Μάρμαρα
ART - ΝΕΑ
Επικοινωνιακό χρυσάφι από τις αποθήκες
Tο Δαχτυλίδι του Θησέα συμπλήρωσε ένα μήνα έκθεσης στην περίοπτη προθήκη του, στην Αίθουσα του Βωμού. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινίασε τη δράση «Αθέατο Μουσείο». Θα προβάλλει ανά δίμηνο άγνωστες...
Επικοινωνιακό χρυσάφι από τις αποθήκες
ART - ΝΕΑ
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό
Ούτε σύσκεψη έχει συγκληθεί, ούτε έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, μέχρι στιγμής, για τα μουσεία μας, τα οποία δέχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας