Με θριαμβευτικό τρόπο ήρθε η νέα χρονιά για την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου. Η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της χώρας, που ήταν και η μικρότερη σε ηλικία καλλιτέχνις όταν ανέλαβε το τιμόνι του Φεστιβάλ, απέδειξε ότι είχε και όραμα και δυνατότητες αφού κατάφερε να του δώσει μια νέα, σύγχρονη πνοή, χωρίς να στερείται ποιότητας. Καλλιέργησε το πειραματικό πνεύμα που επιβάλλεται να φύεται σε κάθε παρόμοιο θεσμό, εργάστηκε για την εξωστρέφεια των παραγωγών του Φεστιβάλ επιδιώκοντας τη διεθνή προβολή τους ενώ, ανάμεσα σε άλλα, αξιοποίησε το ιστορικό κτίριο που παρέμενε για χρόνια κλειστό, εγκαινιάζοντας σε αυτό ένα μουσείο για το Φεστιβάλ της Επιδαύρου, συμπληρώνοντας έτσι την εμπειρία των θεατών στο αργολικό θέατρο, και άνοιξε το Φεστιβάλ σε νέους χώρους αυξάνοντας ταυτόχρονα τους επισκέπτες του.
Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, τιμήθηκε από το γαλλικό κράτος με το διάσημο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών για την καλλιτεχνική προσφορά της, σε μια τελετή στη γαλλική πρεσβεία, ενώ ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, το έργο σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που είχε προσεγγίσει με μια εντελώς νεωτεριστική σκηνοθετική αντίληψη και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2023, πρόκειται να είναι το πρώτο έργο που θα παρουσιαστεί στην ελληνική γλώσσα τον ερχόμενο Μάρτιο στην κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση της Ασίας, το 53ο Hong Kong Arts Festival. Ενα σημαντικό και τιμητικό γεγονός τόσο για τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία όσο και για την παράδοση του αρχαίου δράματος.
Τον «Ιππόλυτο» πρόκειται να δούμε ξανά φέτος το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Κι αυτό είναι το μόνο που είναι γνωστό για το φετινό επετειακό πρόγραμμα, καθώς το Φεστιβάλ γίνεται 70 χρόνων, ενώ οι προσδοκίες αυξάνουν καθώς η καλλιτεχνική διευθύντρια κάνει λόγο για ένα επετειακό πρόγραμμα-έκπληξη που θα έχει έντονο το γαλλικό χρώμα, όπως είπε στη σύντομη ομιλία της κατά την παρασημοφόρησή της. Στην ίδια τελετή τιμήθηκε με το διάσημο του Αξιωματούχου του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών και ο σπουδαίος σκηνοθέτης, δραματουργός και ηθοποιός Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο οποίος διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της «Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», ενός θεσμού που σφραγίζει η ελληνογαλλική φιλία καθώς τον εμπνεύστηκαν και τον υλοποίησαν οι αντίστοιχοι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών, η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζακ Λανγκ. Και τα δύο τιμώμενα πρόσωπα, παίρνοντας τον λόγο μετά την παρασημοφόρησή τους από την πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Οέγ, που αναφέρθηκε εκτενώς στα επιτεύγματά τους, ευχαρίστησαν τους οικείους και τους συνεργάτες τους για τη στήριξη στη μέχρι τώρα πορεία τους.
Η κ. Ευαγγελάτου, εμφανώς συγκινημένη, έδωσε μια προσωπική χροιά στη σύντομη ομιλία της αναφερόμενη στον πρώτο της έρωτα που ήταν... Γάλλος:
«Ο πρώτος έρωτας της ζωής μου ήταν ο Καμί, πρέπει να ήμουν 13-14 ετών όταν έπεσε στα χέρια μου η “Πανούκλα”, και με σημάδεψε τόσο βαθιά ώστε βάλθηκα να διαβάσω ό,τι ήταν δικό του. Ακολούθησαν η “Πτώση”, ο “Ξένος”, ο “Μύθος του Σίσυφου”, τα θεατρικά του. Η μορφή του έγινε μια από τις αφίσες στο εφηβικό μου δωμάτιο και τα βιβλία του, με τις χιλιάδες σημειώσεις, ένιωθα ότι έχτιζαν γύρω μου ένα παράξενο κάστρο που κάπως με προστάτευε από όλα όσα θα μου έφερνε στη συνέχεια η ζωή. Τα καλά και τα κακά...» είπε ανάμεσα σε άλλα, ενώ αναφέρθηκε και στις πρώτες της σκηνοθετικές δουλειές που ήταν έργα Γάλλων, στο θέατρο του Θεόφιλου Γκωτιέ και στην όπερα τα «Παραμύθια του Χόφμαν». Ως Ιππότης αξιών όπως το δίκαιο, η προάσπιση των αδύναμων, η ευγένεια κ.ά., με το μετάλλιο στο στήθος, η κ. Ευαγγελάτου μίλησε και για την οικογένειά της: «Ζώντας μια ζωή μέσα στις τέχνες και τα γράμματα και μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον που με γαλούχησε από παιδί μέσα σε αυτά τα ιδανικά, αισθάνομαι πως η σημερινή τιμή που μου αποδίδεται δικαιώνει την πορεία ολόκληρης της οικογένειάς μου που με δίδαξε με τον βίο και τα έργα της τι σημαίνει αποστολή»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας