• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.8°C / 11.1°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.6°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 10.7°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.3°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.6°C / 1.7°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 9.6°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.3°C
  6 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.1°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.8°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.8°C / 14.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 11.0°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.8°C / 4.9°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.2°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  83%

Ενα από τα έξι ελεφαντοστέινα κτένια με εγχάρακτες παραστάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ασύλητος τάφος πολεμιστή με χρυσά κοσμήματα

 • A-
 • A+

Ο πλούτος και η ομορφιά των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στον ασύλητο λακκοειδή τάφο της μυκηναϊκής περιόδου εντυπωσιάζουν μόνο στο άκουσμά τους.

Περισσότερα από 1.400 εξαιρετικά αντικείμενα (ορισμένα εκ των οποίων μινωικής τεχνοτροπίας), χρυσά κύπελλα και σφραγιστικά δακτυλίδια, χρυσές πέτρες και άλλες από αχάτη, αμέθυστο, ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, ασημένιοι και χάλκινοι αμφορείς μαζί με τον σκελετό του νεαρού πολεμιστή που ενταφιάστηκε, ήρθαν στο φως το καλοκαίρι, όταν ανοίχτηκε ο ασύλητος τάφος.

Το εύρημα βρίσκεται πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορος, στον Ανω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος και η ανακάλυψη έγινε από τη σκαπάνη του Tζακ Λ. Ντέιβις και της Σάρον Ρ. Στόκερ, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Οι επιστήμονες δούλεψαν αργά και μεθοδικά, μαζί με διεθνή ομάδα αρχαιολόγων. Ο τάφος ανήκε σε πολεμιστή 30-35 ετών, χρονολογείται περίπου το 1500 π.Χ. και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια.

Το υπουργείο Πολιτισμού ήταν φυσικά ενήμερο. Ωστόσο η επίσημη αποκάλυψη έγινε μόλις χθες, καθώς ήταν από τις δύσκολες ανασκαφές με υψηλά μέτρα προστασίας και φύλαξη κατά τις νυχτερινές ώρες. Σήμερα, όλα τα ευρήματα βρίσκονται στη Μεσσηνία και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα παραμείνουν στα μουσεία της περιοχής (στο Ανάκτορο του Νέστορα και στο μουσείο της Πύλου). Ο καθαρισμός και η συντήρηση των ευρημάτων έγινε από τον Αλέξανδρο Ζώκο.

Οι ευτυχείς ανασκαφείς, οι οποίοι εργάζονται πάνω από 25 χρόνια στην Πυλία, χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη «ιδιαίτερα σημαντική. Η υψηλή ποιότητα των αντικειμένων αποδεικνύει ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες στη ΒΑ Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1500 π.Χ. ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν βρέθηκε μυκηναϊκή ή μινωική κεραμική».

Το δάπεδο του τάφου είχε διαστάσεις 2,44 μ. μήκος, 1,52 μ. βάθος και 1,22 μ. πλάτος και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «βρέθηκε σε στάση εκτάδην ο σκελετός ενήλικα άνδρα, τοποθετημένου σε ξύλινο φέρετρο. Οπλα βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του και στο ύψος των ποδιών, κοσμήματα στη δεξιά πλευρά, ενώ κοντά στον λαιμό μια μοναδική και θαυμάσια διατηρημένη χρυσή αλυσίδα και χρυσά κύπελλα είχαν αποτεθεί επάνω στο στήθος και στο στομάχι του νεκρού.

Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι βρέθηκαν πάνω από 1.000 ψήφοι (σ.σ.: πέτρες) από ημιπολύτιμους λίθους -κορναλίνη, αμέθυστος, αχάτης και χρυσός, περισσότεροι από 50 σφραγιδόλιθοι στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ταύροι με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους (ταυροκαθάψια) κ.ά.

Επίσης, τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους, με εγχάρακτες μινωικές παραστάσεις. Στα πόδια του νεκρού βρέθηκε ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και δίπλα του χάλκινος καθρέπτης με ελεφαντοστέινη λαβή. Κτερίσματα που αρχικά είχαν τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο, διασκορπίστηκαν μετά τη διάλυσή του και θρυμματίστηκαν πάνω στον σκελετό, δυσκολεύοντας έτσι την ανασκαφική εργασία».

Οπως εικάζεται, ο πολεμιστής ήταν εξέχουσα προσωπικότητα της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου, όπου οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας.

Ο πολεμιστής μάλλον κατοικούσε στην Ακρόπολη του Εγκλιανού γι' αυτό δεν ξαφνιάζει ότι τα περισσότερα από τα 1.400 αντικείμενα είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάστηκαν στην Κρήτη. Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, η εναπόθεση τόσων πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί τη μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές.

Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη:

Πρόκειται για σπάνιο εύρημα που εντυπωσιάζει και προστίθεται στον κατάλογο των ιδιαίτερα σημαντικών αρχαιοτήτων της χώρας μας, εμπλουτίζοντας τα μουσεία όσο και τις γνώσεις μας για τη λαμπρή μυκηναϊκή περίοδο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια οι ανασκαφείς και το προσωπικό της τοπικής Εφορείας που επί τρεις μήνες επόπτευσε το έργο

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ευγενική υπενθύμιση προς Λούβρο
Για πρώτη φορά κατηφορίζουν στην Αθήνα οι θησαυροί του Μουσείου Σαμοθράκης, που ανακαινίζεται. Με την ευκαιρία, το υπουργείο θα ζητήσει από τους Γάλλους να αναφέρουν ότι, μετά την απελευθέρωση, τους στείλαμε...
Ευγενική υπενθύμιση προς Λούβρο
ART - ΝΕΑ
Γυμνάσιο Ολυμπίας: αποκάλυψη υπό βροχή
​Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στο αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας, αποκάλυψαν 30 επιπλέον μέτρα της Ανατολικής Στοάς, του μοναδικού τμήματος του επιβλητικού κτιρίου που σώζεται μέχρι σήμερα. Το ΚΑΣ έβαλε μπροστά τη...
Γυμνάσιο Ολυμπίας: αποκάλυψη υπό βροχή
ART - ΝΕΑ
Βουρτσάκια και ακτίνες Χ: όλα για τα αρχαία
Εξασφαλίσαμε ειδική άδεια για να μπούμε στους χώρους υψίστης ασφαλείας. Υπογράψαμε για την είσοδό μας στο εργαστήριο των αγγείων, όπου βρίσκεται σε κοινή θέα πλήθος αρχαιοτήτων. Συμμορφωθήκαμε με την υπόδειξη...
Βουρτσάκια και ακτίνες Χ: όλα για τα αρχαία
ART - ΝΕΑ
Μια έκθεση-ύμνος στην αιώνια ομορφιά
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει περισσότερες από 300 αρχαιότητες από 52 μουσεία της χώρας και του εξωτερικού που αποδίδουν τις πλείστες πτυχές του κάλλους.
Μια έκθεση-ύμνος στην αιώνια ομορφιά
ART - ΝΕΑ
«Ανευ όρων παράδοση ελληνικών αρχαιοτήτων στα μουσεία του εξωτερικού»
Σάλο έχει προκαλέσει η θεσμοθέτηση της εξαγωγής αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, παρότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναδιπλώθηκε μειώνοντας στα 50 αντί για 100 χρόνια τον δανεισμό τους.
«Ανευ όρων παράδοση ελληνικών αρχαιοτήτων στα μουσεία του εξωτερικού»
ART - ΝΕΑ
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και τα δύο μουσεία, Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, «είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που...
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας