Λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας, παρατείνεται ώς την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η ατομική εικαστική έκθεση του σπουδαίου ζωγράφου και σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ με τίτλο «Το βλέμμα», που παρουσιάζεται στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ιριδας Κρητικού.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει για λίγες ακόμη μέρες τα περισσότερα από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα που ο Γιάννης Μετζικώφ φιλοτέχνησε κατά τα τρία τελευταία έτη. Μέσα από ένα εντυπωσιακό σε χρώμα και ορμή καλειδοσκόπιο, τον επισκέπτη υποδέχονται τα πορτρέτα πραγματικών ή φανταστικών ανθρώπων, οι χορευτές και οι θεατρίνοι, τα οράματα και τα όνειρα, που αποτελούν το δημιουργικό, ζωγραφικό και ενορατικό απόσταγμα του πολυτάλαντου Μετζικώφ.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια για την έκθεση: «Χαρτιά ζωγραφισμένα επιδέξια με ελαφριές στιλπνές ύλες, με διαδοχικές διαφάνειες και χορογραφίες τολμηρών και εξαίσιων χρωμάτων. Πρόσωπα αινιγματικά που υπήρξαν ή που δεν υπήρξαν, ενδεδυμένα τρόπαια απόκρυφα: ράμφη, καπέλα, βέλα και φτερά, όστρακα, άνθη, φύλλα ή πουλιά, ψάρια και πεταλούδες. Χέρια-πυροτεχνήματα. Ζωγραφικές κηλίδες ώχρας και βιολέτας ή κοιτίδες μιας συναρπαστικής ασύντακτης ύπαρξης που ξεπηδούν από ένα αόρατο μα συμπορευόμενο σύμπαν».
Ακόμη, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης, η Ελληνοαμερικανική Ενωση οργανώνει τη συζήτηση «Συναντώντας το βλέμμα του Γιάννη Μετζικώφ», την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 19.00, με εκλεκτούς προσκεκλημένους. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι: Ηλίας Αγγελόπουλος, καθηγητής Ψυχιατρικής: «Το αθέατο βλέμμα του ασυνείδητου». Εύα Νικολαΐδου, δημοσιογράφος-συγγραφέας: «Φυλακές και πορνεία, η επόμενη μέρα στο βλέμμα των καταφρονεμένων». Σταύρος Τσακίρης, σκηνοθέτης: «Ο φόβος του θεατή μπροστά στις απεχθείς πράξεις στην τραγωδία». Ιρις Κρητικού, αρχαιολόγος-ιστορικός τέχνης: «Το βλέμμα στην αναπαραστατική δύναμη της τέχνης». Γιάννης Μετζικώφ, ζωγράφος-σκηνογράφος: «Μνήμη και βλέμμα. Οσο πιο παιδί τόσο καλύτερα».
♦ Πληροφορίες: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Εως 22/01. Δευτέρα-Παρασκευή: 12.00-20.00, Σάββατο: 10.00-14.00, είσοδος ελεύθερη/ www.hau.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας