Αθήνα, 9°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.5° 7.3°
3 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
6°C
6.7° 4.2°
2 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.2° 7.7°
5 BF
90%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
1°C
0.9° 0.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
3°C
3.0° 2.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
3.7° 2.3°
0 BF
85%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
-1°C
0.9° -0.6°
2 BF
80%
Αγρίνιο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
6°C
5.7° 5.7°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.7° 10.2°
1 BF
87%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 7.9°
0 BF
79%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 11.1°
4 BF
62%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.1° 5.1°
4 BF
75%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.1° 8.1°
3 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
4.6° 4.6°
1 BF
86%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.4° 2.8°
2 BF
91%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.7° 10.8°
1 BF
89%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.8° 6.7°
2 BF
95%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.4° 4.4°
2 BF
89%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
3°C
4.4° 3.1°
2 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
1°C
1.3° 1.3°
0 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εφυγε» ο διακεκριμένος Πυργιώτης συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος

Εγραψε περισσότερα από 70 διηγήματα.

Ο «τσεχοφικός διηγηματογράφος», ο διακεκριμένος Πυργιώτης συγγραφέας, ο δεξιοτέχνης της μικρής φόρμας, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, ο «μινιμαλιστής» συγγραφέας της μεταπολίτευσης και ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες πεζογράφους άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών το βράδυ της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου.

Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα πριν από περίπου εξήντα χρόνια, με το πρώτο του διήγημα «Ο φρακασάνες», το οποίο δημοσίευσε με ψευδώνυμο, και μερικά χρόνια αργότερα ακολούθησε η δημοσίευση της πρώτης συλλογής διηγημάτων του «Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη». Κορυφαίος στο είδος του, έγραψε περισσότερα από 70 διηγήματα. Με τρυφερότητα, ευαισθησία, τόλμη αλλά και δραματικότητα, με χιούμορ και αμεσότητα αφηγήθηκε όσα έζησε και αγάπησε. Αφιερώθηκε αποκλειστικά στη μικρή φόρμα, ενώ υπηρέτησε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ως στρατιωτικός γιατρός. Σε αυτές τις πόλεις και στη γενέτειρά του, τον Πύργο, επέστρεφε κάθε φορά μέσα από τα διηγήματά του.

«Μου λένε πως συνυπάρχει η καθημερινότητα με φριχτά θέματα στο ίδιο κείμενο. Είναι ό,τι έχω δει, δεν σκηνοθετώ τίποτα. Παιδί ήμουν και έπαιζα ποδόσφαιρο όταν είδα να σφάζουν 12 αντάρτες στη σειρά. Ο 13ος τη γλίτωσε γιατί έσπασε το μαχαίρι. Με ρωτάνε, επίσης, γιατί πολλοί πεθαίνουν στο τέλος των ιστοριών μου; Είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα. Εχω χάσει πολλούς συγγενείς, φίλους, δικούς μου ανθρώπους, και στα διηγήματά μου μπορώ να συνομιλώ μαζί τους», έλεγε το 2014 στο Μέγαρο Μουσικής, όπως έγραφε η Παρή Σπίνου, στην τιμητική βραδιά που είχε διοργανωθεί. (Εκτενές κείμενο για τον ίδιο και το έργο του εδώ).

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Εταιρεία Συγγραφέων της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος, ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Αγριων Ζώων «Αλκυόνη», στην Πάρο, όπου διετέλεσε για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος καθώς είχε μεγάλη αγάπη για τη φύση και τα ζώα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Εφυγε» ο διακεκριμένος Πυργιώτης συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας