Με ένα πλήθος εκδηλώσεων που καλύπτουν ολόκληρο τον Οκτώβριο τιμάται φέτος η μνήμη των 146 θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, στη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων του στυγερού εγκλήματος που διέπραξαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής με την... αμέριστη συμβολή των ταγματασφαλιτών Ελλήνων συνεργατών τους.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Σύλλογο Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, την Κίνηση Πολιτών Χορτιάτης, την εφημερίδα «Χορτιάτης 570» και τη Φωτογραφική Ομάδα Θεσσαλονίκης UMBRA, με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, του Ισλαχανέ-Χαμιδιέ και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Ανοιξαν με μια εντυπωσιακή έκθεση στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ που έχει τον τίτλο «Τέχνη λήθης αντίδοτο» και στην οποία συμμετέχουν 60 εικαστικοί καλλιτέχνες. Πρόκειται για ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός, με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις, βίντεο, περφόρμανς, τα οποία θα εκτίθενται σε όλο τον χώρο του Ισλαχανέ, σε επιμέλεια Βασίλη Καρκατσέλη. Δεκάδες πολίτες παραβρέθηκαν στα εγκαίνια, που συνοδεύτηκαν από μια άλεκτη περφόρμανς της Εύης Χατζημητάκου («Silent Comfort» - κρουστά Αλέξης Νάνος), από μουσικό δρώμενο από την Gorkem Saoulis με το κανονάκι της και από μια μικρή συναυλία μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση συμμετέχουν: Christine Willis, Σάκης Αθανασιάδης, Χρήστος Αλαβέρας, Λιλίκα Αρνάκη, Ειρήνη Βαμβουκάκη, Γιάννης Βούρος, Γρηγορία Βρυττιά, Σύνη Βυζοβίτου, Αθηνομαίρη Τσιρλιάγκου Γαβριηλίδου, Ελενα Γανδά, Σύνθια Γεροθανασίου, Γιώργος Γκιζάρης, Βασιλική Δελέρη, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Σώτος Ζαχαριάδης, Ελευθερία Ζαχαριάδου, Μαρί Θεοφίλου, Ελένη Ιωάννου, Αννη Καλτσίδου, Σίσσυ Καραδημητρίου, Βασίλης Καρκατσέλης, Κίμων Αξαόπουλος, Αργυρώ Κούκου, Νίκος Κρυονίδης, Καίτη - Ξανθούλα Νικηφόρου Λιαλιαμπίδου, Μαργαρίτα Λυπιρίδου, Εφη Μανωλεδάκη, Bασιλική Μάττα, Ολγα Μελισσαρίδου - Μπάμπουρα, Ολγα Μητσέλη, Χριστίνα Μήχου, Ειρήνη Μονομάτου, Ολγα Μούτσιανου, Νίκος Μπασιάς, Κατερίνα Μπουρατζή, Στέλιος Ντεξής και Μυρτώ Βουνάτσου, Γιώργος Πάλλης, Δημήτρης Πάλλης, Σταύρος Παναγιωτάκης, Δέσποινα Πανταζή, Βασιλική Πανταζή, Μαρία Παπαβασιλείου, Λούλα Παπαδοπούλου, Καίτη Παπαναούμ, Στεφανία Πατρικίου, Θανάσης Ράπτης, Τασία Σέμψη, Γιάννης Σταμενίτης, Λουκία Στόγιου - Ξανθάκη, Νίκος Τερζής, Τάκης Τσεντεμαΐδης, Αθηνά Τσιρίκα, Βούλα Φερεντίνου, Αρια Φωτιάδου, Φωτεινή Χαμιδιελή, Κατερίνα Χατζηγιαννούλη, Εύη Χατζημητάκου, Αννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Μαρία Χατζοπούλου και Βιργινία Χορμοβίτη.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται απόψε (18.30), στον ίδιο χώρο, με μια «βραδιά ωραίων λέξεων», στην οποία θα συμμετάσχουν πολίτες που έχουν διαλέξει στίχους και κείμενα για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους, γενοκτονίες και Ολοκαυτώματα. Την εκδήλωση συνοδεύουν ο εικαστικός Χρήστος Αλαβέρας και ο μουσικός Γιώργος Αετόπουλος, ενώ η ηθοποιός του ΚΘΒΕ Μαριάννα Αβραμάκη θα αποδώσει έναν μικρό μονόλογο από το έργο «Μετράει μέσα μου η ζωή».
Μια κορυφαία εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, 21.00) με τη μεγάλη συναυλία της ΚΟΘ, στην οποία θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το αφιερωμένο στη μνήμη όλων αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και μαρτυρικά από τη ζωή συμφωνικό έργο που έγραψε ο πολυβραβευμένος Αγγλος συνθέτης David Bruce για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, σε συνέχεια της πρόσκλησης-ανάθεσης που του έγινε από τον Δήμο Πυλαίας - Χορτάτη και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, «το έργο αυτό θα αποτελέσει ένα ζωντανό μνημείο για τα θύματα του Χορτιάτη -αλλά και για τα θύματα όλων των ελληνικών Ολοκαυτωμάτων- που θα μπορεί να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Γης και να κάνει γνωστή σε όλους τη Σφαγή. Η συναυλία ολοκληρώνεται απολύτως ταιριαστά με την “Ογδοη Συμφωνία” του Σοστακόβιτς, η οποία γράφτηκε τη χρονιά του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, και περιγράφει τη φρίκη ενός πολέμου εκφράζοντας τον πόνο από τα μαρτύρια των αθώων θυμάτων του, προφέροντας και μια στάλα παρηγοριάς στο τέλος. Την ΚΟΘ θα διευθύνει ο διάσημος αρχιμουσικός της, Leo Mcfail».
Στις 16 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στο Ισλαχανέ όπου θα προβληθεί η μαρτυρία της Ελένης Γκουραμάνη - Νανακούδη, που εντεκάχρονο παιδί επέζησε σαν από θαύμα μέσα από τον «Φούρνο Γκουραμάνη». Τη φοβερή μαρτυρία επιμελήθηκαν ο Ακης Κερσανίδης και η Χρύσα Τζελέπη από το σημαντικό αρχειακό τους κινηματογραφικό υλικό. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τον ρόλο του κινηματογράφου και ειδικότερα του ντοκιμαντέρ στην ανάδειξη-διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με τη συμμετοχή του Στέφανου Χατζημιχαηλίδη, ο οποίος έκανε το 1977 το πρώτο ντοκιμαντέρ για τον Χορτιάτη με τίτλο «Χορτιάτης, υψόμετρο 670 μ.» και είχε και αρκετές περιπέτειες με τη λογοκρισία. Μαζί του ο Νίκος Ασλανίδης, δημοσιογράφος-ντοκιμαντερίστας, ο Βαγγέλης Πλάκας, δημοσιογράφος-συγγραφέας, η Μαρία Καβάλα, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας στο ΑΠΘ, ο Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ, και ο Θανάσης Γάλλος, ιστορικός, στέλεχος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), υπεύθυνος του τελευταίου σημαντικού ιστορικού πονήματος «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη», έκδοση του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη. Μικρή παρέμβαση θα γίνει από τον Μπάμπη Νανακούδη για την παρουσίαση του συνόλου της σχετικής φιλμογραφίας για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.
Η τελευταία εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ισλαχανέ με τη συμμετοχή δώδεκα συγγραφέων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι θα συζητήσουν για τον ρόλο της λογοτεχνίας ως αντίδοτο στη λήθη. Παράλληλα, θα διαβάσουν αποσπάσματα από μικρά λογοτεχνικά έργα που έγραψαν και αναφέρονται στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Συμμετέχουν οι Χαρούλα Αποστολίδου, Γιούλη Βέττα, Γιάννης Βρεττός, Ισίδωρος Ζούργος, Δάφνη Θεοχάρη, Θωμάς Κοροβίνης, Αλέκα Μητσιάλη, Ελένη Οφλίδη, Αθηνά Παπανικολάου, Σάκης Σερέφας, Αννα Στεφούλη, Θανάσης Τριαρίδης, Βασίλης Τσιράκης. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Ηλίας Κουτσούκος.
Τη διοργάνωση στηρίζει και η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας