Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.2° 28.6°
2 BF
47%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.6° 28.0°
1 BF
58%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 27.7°
3 BF
65%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
0 BF
61%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.3° 26.0°
2 BF
76%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
2 BF
56%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
57%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.6° 26.5°
2 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 27.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.4° 28.8°
5 BF
54%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.7° 26.2°
1 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
1 BF
74%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 26.8°
0 BF
51%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
28.8° 27.5°
1 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.7°
4 BF
55%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.4° 28.0°
2 BF
44%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 23.3°
0 BF
88%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
29.7° 28.1°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
24.8° 24.8°
2 BF
52%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
Kristina Οllek
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Kristina Οllek - «Absorbing Hypoxic Sea Water», 2023
«Φαντάσματα ενός αδύνατου παρόντος»

«Τέχνη και πολιτισμός μπορούν να φέρουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον»

Η διευθύντρια του Λετονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Solvita Krese, εξηγεί την ουσία της έκθεσης που παρουσιάζεται στο State of Concept, όπου, σε δική της επιμέλεια, φιλοξενούνται έργα έξι καλλιτέχνιδων από τις χώρες της Βαλτικής, με οικολογική συνείδηση.

Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη σύγχρονη τέχνη στα κράτη της Βαλτικής, να όμως που το State of Concept που ίδρυσε η (και διευθύντρια της Kunsthalle Bern στην Ελβετία) Ηλιάνα Φωκιανάκη, συνεργάζεται με έναν επίσης μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το Λετονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, και μας συστήνει έξι καλλιτέχνιδες από εκείνες τις περιοχές, με οικολογική συνείδηση, οι οποίες κοιτάζουν κατάματα την πρόσφατη Ιστορία της Βαλτικής και βάζουν το δάκτυλο στις πληγές: στα ίχνη που άφησαν η ανθρώπινη δραστηριότητα, οι πολιτικές ανάπτυξης, οι οικολογικές καταστροφές και οι πόλεμοι στο περιβάλλον, τα φυτά και τα πλάσματα.

Πρόκειται για την έκθεση «Φαντάσματα ενός αδύνατου παρόντος» που επιμελείται η διευθύντρια του Λετονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Solvita Krese, η οποία τονίζει: «Τα οικολογικά προβλήματα αναγνωρίζονται πλέον ως πιεστικά πολιτικά ζητήματα συνδεδεμένα με την επιβίωσή μας και το μέλλον των οικοσυστημάτων μας. Oι καλλιτέχνιδες σε αυτή την έκθεση παρουσιάζουν ποικίλα έργα που σχετίζονται με ζητήματα οικολογικών και περιβαλλοντικών κρίσεων, γεωπολιτικών αναταραχών και την ανάγκη για αποαποικιοποίηση. Τα έργα τους εξερευνούν τις περίπλοκες και συχνά ταραγμένες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους, τονίζοντας την ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα φαντάσματα ενός αδύνατου παρόντος, που βασίζεται στην κληρονομιά των κοινωνιών του παρελθόντος και να ξαναφανταστούμε ένα μέλλον όπου μπορεί ο άνθρωπος να συνυπάρχει πιο αρμονικά και υπεύθυνα με τη φύση». Η Solvita Krese μας διαφωτίζει ακόμα περισσότερο.

● Πώς προσεγγίζουν το θέμα οι καλλιτέχνιδες της έκθεσης;

Η Linda Boļšakova υπογραμμίζει με το έργο της το βαθύ ιστορικό αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και πώς αυτό στοιχειώνει την εποχή μας. Ανακυκλώνοντας εγκυκλοπαίδειες από τη σοβιετική εποχή, η Liene Pavlovska αναλογίζεται τις παράλογες και συχνά ανέφικτες υποσχέσεις του παρελθόντος και τις επιπτώσεις στην τρέχουσα κοινωνική και οικολογική πραγματικότητα. Η Kristina Õllek σχολαστικά μελετάει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω της αύξησης των κυανοβακτηρίων στη Βαλτική Θάλασσα. Η δουλειά της Liva Dudareva εστιάζει στους βράχους που δημιουργήθηκαν από πυρηνικές δοκιμές, υπενθυμίζοντας την καταστροφική δύναμη των ανθρώπινων συγκρούσεων και την εύθραυστη φύση της ειρήνης, υπό το πρίσμα των σημερινών γεωπολιτικών εντάσεων. Η ταινία της Eglė Budvytytė που γυρίστηκε στο Curonian Spit εξερευνά τα όρια μεταξύ ανθρώπινων και μη ανθρώπινων όντων, προβάλλοντας φιγούρες που προσαρμόζονται και μετασχηματίζονται σε ένα δυστοπικό περιβάλλον. Τα γλυπτά της Elo Järv συγχωνεύουν στοιχεία από πέτρα, ζώα και cyborg, υποδηλώνοντας τη δυνατότητα νέων, υβριδικών μορφών ζωής.

Η διευθύντρια του Λετονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Solvita Krese, στο στήσιμο της έκθεσης

● Μπορείτε να μου περιγράψετε πώς στη Βαλτική, με την πάροδο του χρόνου, γεωπολιτική, πόλεμοι, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές έχουν επιδράσει σε περιβαλλοντικές κρίσεις και καταστροφές;

Η περιοχή της Βαλτικής, που περιλαμβάνει την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, έχει σύνθετη ιστορία που χαρακτηρίζεται από σημαντικές γεωπολιτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βομβαρδισμοί και μάχες στην περιοχή της Βαλτικής προκάλεσαν εκτεταμένη καταστροφή και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Επικίνδυνα υλικά όπως πυρομαχικά και χημικά όπλα παρέμειναν στη Βαλτική Θάλασσα, θέτοντας κινδύνους. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στην περιοχή -σύνορο μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας- έγιναν πολυάριθμες στρατιωτικές βάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποψίλωση των δασών, τη μόλυνση του εδάφους και τη ρύπανση. Κατά τη σοβιετική κυριαρχία, η βαριά βιομηχανία και η γεωργία επέδρασαν στο περιβάλλον. Υγρότοποι αποξηράνθηκαν διαταράσσοντας τα οικοσυστήματα, ενώ η βιομηχανική δραστηριότητα μόλυνε ποτάμια και λίμνες και η εντατική καλλιέργεια οδήγησε σε ευτροφισμό. Στη Βαλτική Θάλασσα παρατηρήθηκε αύξηση των φυκιών, που μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου, δημιουργώντας νεκρές υδάτινες ζώνες. Ακόμα, η μετασοβιετική αστικοποίηση έχει αυξήσει την πίεση στους φυσικούς πόρους και στους χώρους πρασίνου. Πόλεις όπως η Ρίγα, το Ταλίν και το Βίλνιους επεκτάθηκαν εις βάρος των δασών και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων οδηγώντας σε κατακερματισμό και ρύπανση των οικοτόπων. Ταυτόχρονα, η εγκατάλειψη της γεωργίας στις αγροτικές περιοχές, ενώ έφερε κάποια φυσική αναδάσωση, οδήγησε στην απώλεια παραδοσιακών πρακτικών διαχείρισης γης, με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.

● Με δεδομένη την κλιματική κρίση και τα οικολογικά προβλήματα, υπάρχουν περιθώρια για βιώσιμες λύσεις; Μπορούν η τέχνη, οι πολιτιστικοί φορείς και οι καλλιτέχνες να συμβάλουν σε αυτήν την κατεύθυνση;

Σαφώς υπάρχει σημαντικό περιθώριο για βιώσιμες λύσεις σε διαφορετικούς τομείς. Μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια. Βιώσιμες γεωργικές πρακτικές όπως η βιολογική γεωργία, η αγροδασοκομία και η περμακαλλιέργεια. Μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα απόβλητα και την εξάντληση των πόρων. Η τέχνη, τα πολιτιστικά ιδρύματα και οι καλλιτέχνες διαδραματίζουν πράγματι κρίσιμο ρόλο για θετικές αλλαγές προς τη βιωσιμότητα. Η τέχνη έχει τη δύναμη να προκαλεί συναισθήματα και σκέψεις. Οι καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν έργα που αναδεικνύουν περιβαλλοντικά ζητήματα, πυροδοτώντας συζητήσεις και ευαισθητοποιώντας τον κόσμο, να παρακινήσουν σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής, να εμπνεύσουν άτομα και κοινότητες να αναλάβουν δράση για βιωσιμότητα. Πιστεύω ότι συνεργασίες καλλιτεχνών με καινοτόμες ιδέες, επιστημόνων, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και επιχειρήσεων μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις και συστημικές αλλαγές. Η τέχνη και ο πολιτισμός δεν αντικατοπτρίζουν μόνο τις αξίες και τις ανησυχίες της κοινωνίας, αλλά έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν στάσεις και συμπεριφορές για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Αξιοποιώντας τη δημιουργική ενέργεια των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών φορέων, μπορούμε να επιταχύνουμε την πρόοδο προς έναν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό κόσμο.

Πληροφορίες: State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19, Kουκάκι, τηλ: 21 3031 8576. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 28 Ιουνίου. Τετάρτη - Παρασκευή, 16:30-20:30 & Σάββατο 12:00-17:00

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Τέχνη και πολιτισμός μπορούν να φέρουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας