Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
31°C
31.3° 28.4°
2 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
29°C
30.1° 27.1°
2 BF
49%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 26.0°
1 BF
55%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
57%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
3 BF
39%
Βέροια
Αίθριος καιρός
26°C
29.0° 25.7°
1 BF
52%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 25.4°
1 BF
44%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
25.2° 25.2°
1 BF
50%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 27.5°
3 BF
46%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.9°
3 BF
51%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 26.8°
5 BF
34%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
29°C
28.7° 27.3°
1 BF
51%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
4 BF
39%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
28.0° 27.3°
3 BF
39%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
28.0° 26.5°
1 BF
35%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
30.5° 24.3°
3 BF
73%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 27.8°
2 BF
23%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 24.3°
0 BF
52%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
28.7° 26.4°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
delfikoi-dialogoi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο πρόεδρος του ΕΠΚεΔ Παναγιώτης Ροϊλός (αριστερά) και ο διευθυντής του ΕΠΚεΔ Ανδρέας Γκόφας
Δελφικοί Διάλογοι

Δημοκρατία και Πολιτισμός την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της ΑΙ

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών οργανώνει για δεύτερη χρονιά φέτος, στις 21 και 22 Ιουνίου, μία διεθνούς εμβέλειας συζήτηση, εστιάζοντας στη μετάβαση των κοινωνιών προς την τεχνολογικά καθοριζόμενη μετα-ανθρώπινη εποχή.

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών στις 21 και 22 Ιουνίου, με θέμα «Δημοκρατία και Πολιτισμός στην εποχή του “μετα-ανθρώπινου”» και με διακεκριμένους ομιλητές, προεκτείνοντας τη θεματική των Πρώτων Διαλόγων, εστιάζοντας στη μετάβαση των κοινωνιών προς την τεχνολογικά καθοριζόμενη μετα-ανθρώπινη εποχή.

Σημαντικά ζητήματα θα διερευνηθούν: Πώς η μετάβαση αυτή θα επαναπροσδιορίσει βασικές δομές και λειτουργίες της δημοκρατίας και τη σχέση των πολιτών με κέντρα λήψης αποφάσεων; Ποιοι είναι οι σχετικοί πιθανοί κίνδυνοι πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής ομογενοποίησης και ποδηγέτησης της ετερότητας; Με ποιους τρόπους οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου μπορούν να διασφαλιστούν εν όψει των δραματικά εξελισσόμενων και ευρέως εφαρμοζόμενων τεχνολογικών μηχανισμών ελέγχου των πολιτών και των επιλογών τους; Πώς ανθρωπιστικές αξίες και ιδανικά μπορούν να επηρεάσουν την «ψηφιακή ηθική» («digitalethics») και το αντίστροφο; Μπορούμε να προβλέψουμε τις αλλαγές που οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη (π.χ. «deepfakes») θα επιφέρουν σε μέχρι τώρα εδραιωμένες οντολογικές και επιστημολογικές κατηγορίες;

«Εχοντας ως βάση ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα του αρχαίου διεθνούς κόσμου, τους Δελφούς, την έδρα του Μαντείου του Απόλλωνα, οι Δελφικοί Διάλογοι έχουν σκοπό να συμβάλουν στη διερεύνηση, την κατά το δυνατόν διάγνωση και διαύγαση σημαντικών θεμάτων τα οποία πρόκειται να συνεχίσουν να απασχολούν την ανθρωπότητα στο άμεσο, διαφαινόμενο και, στο μέτρο του δυνατού, προβλεπόμενο μέλλον», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΠΚεΔ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Παναγιώτης Ροϊλός, μην παραλείποντας να αναφέρει ότι πέρσι τους Δελφικούς Διαλόγους παρακολούθησαν διαδικτυακά περί τους 90.000 ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, «μια πρωτοφανής επιτυχία». Και συνέχισε: «Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, οι δραστηριότητες του Κέντρου εστιάζονται στην ευρύτερη θεματική της Δημοκρατίας. Οι συμμετέχοντας στους Δελφικούς Διαλόγους είναι εξαιρετικοί συνάδελφοι – κάποιοι απ’ αυτούς ανήκουν στους πιο επιδραστικούς διανοητές διεθνώς στον χώρο του στοχασμού περί τεχνολογίας. Ολοι τους είναι πρωτοπόροι στον χώρο της διερεύνησης του μετα-ανθρώπινου που ως έννοια αλλά και ως αντικείμενο φιλοσοφικής, κριτικής σκέψης, στοχασμού αλλά και πολιτιστικής δημιουργίας βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος». Και κατέληξε: «Η έννοια του μετα-ανθρώπινου στην οποία εστιάζονται οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο η δραματική τεχνολογική εξέλιξη, που γίνεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, μεταβάλλει την ίδια την υπόσταση, την οντολογία του ανθρώπου, το τι σημαίνει άνθρωπος».

Στους Δελφικούς Διαλόγους 2024 συμμετέχουν:

Rosi Braidotti, φεμινίστρια φιλόσοφος και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, πρωτοπόρος στον χώρο της φιλοσοφίας της τεχνολογίας και του μετα-ανθρώπινου. Τίτλος ανακοίνωσης: Posthuman Convergence and Affirmative Ethics (Μετα-ανθρώπινη σύγκλιση και καταφατική ηθική).

Melani Cammett, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διακυβέρνησης και διευθύντρια του Weatherhead Center for International Affairs στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τίτλος ανακοίνωσης: Τhe Promises and Pitfalls of AI for Divided Societies (Οι προοπτικές και οι παγίδες της τεχνητής νοημοσύνης για την πολυπολιτισμικότητα).

Martin Crowley, καθηγητής Σύγχρονης Γαλλικής Σκέψης και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και διευθυντής του Τμήματος Σύγχρονων και Μεσαιωνικών Γλωσσών και Λογοτεχνιών στο Queens’ College του Cambridge. Τίτλος ανακοίνωσης: Political Agency in the Age of the Posthuman (Η πολιτική δράση στη μετα-ανθρώπινη εποχή).

Luciano Floridi, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακής Ηθικής και καθηγητής στο Πρόγραμμα Γνωσιακής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, θεωρείται από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της ψηφιακής επανάστασης. Τίτλος ανακοίνωσης: AI for and against Democracy (Η τεχνητή νοημοσύνη υπέρ και κατά της δημοκρατίας).

Kate Hayles, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Αντζελες, και στο Πανεπιστήμιο Duke. Είναι η ερευνήτρια η οποία εισήγαγε την έννοια και τον όρο του «μετα-ανθρώπινου» στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Τίτλος ανακοίνωσης: Are AIs a Threat to Democracy? (Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία η Τεχνητή Νοημοσύνη;).

Patrice Maniglier, καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris Nanterre. Τίτλος ανακοίνωσης: Citizens of the Earth: Rethinking Cosmopolitanism in a Planetary Age (Πολίτες του πλανήτη Γη: Επανεξετάζοντας τον κοσμοπολιτισμό σε μια πλανητική εποχή).

Panagiotis Roilos, καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Κριτικής Θεωρίας και Γραμματολογίας, κάτοχος της Εδρας «Γιώργος Σεφέρης» στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τίτλος ανακοίνωσης: «Neomedieval Metacapitalism» and Mechanisms of Anti-Democratic Homogenization («Νεομεσαιωνικός Μετακαπιταλισμός» και μηχανισμοί αντιδημοκρατικής ομογενοποίησης).

Τους Δελφικούς Διαλόγους θα παρακολουθήσουν επιλεγμένοι αριστούχοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της έρευνας και της παιδείας. Οι Διάλογοι θα μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο, ενώ τα πρακτικά τους θα δημοσιευτούν σε ειδική έκδοση.

Ζωντανή αναμετάδοση: Ιστοσελίδα: eccd.gr/ekdiloseis/delfikoi-dialogoi-2024; eccd.gr/en/events/delphi-dialogues-2024

Facebook: fb.com/europeanculturalcentredelphi

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δημοκρατία και Πολιτισμός την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της ΑΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας