ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν εμπνευσμένοι πολίτες τα γυρίζουν όλα ανάποδα για να σταθούνε όρθια!

Πρωτοβουλία και διεκδίκηση «από τα κάτω», με πρώτο τον Σύλλογο Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα που είχε την ιδέα και τον σχεδιασμό του αφιερωματικού έτους, οι δράσεις με κέντρο την «πεπρωμένη πόλη» του, Χαλκίδα, είναι εξαιρετικά πρωτότυπες και συμπεριλαμβάνουν τον σχεδιασμό μέχρι και πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που άρχισαν να υλοποιούνται.

Η ρήση «Τα γυρίζω ανάποδα για να σταθούνε όρθια», μία από τις γνωστότερες αποφάνσεις του Γιάννη Σκαρίμπα, φαίνεται ότι γνωρίζει συμβολικές... ενσαρκώσεις στο Ετος Γ. Σκαρίμπα, με το οποίο τιμώνται φέτος τα 40 χρόνια από τον θάνατό του (στις 21/1/1984), με κέντρο την «πεπρωμένη πόλη» του, τη Χαλκίδα, και με... εξακτινώσεις σε όλη τη χώρα!

Το 2024 κηρύχθηκε Ετος Γ. Σκαρίμπα ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδαίων, αλλά ήταν πρωτοβουλία και διεκδίκηση «από τα κάτω», αφού ο Σύλλογος Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα είχε την ιδέα και τον σχεδιασμό της διεκδίκησης. Και όπως συνήθως συμβαίνει, αμέσως ακολούθησαν κι άλλοι φορείς της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και ομάδες της περιοχής αλλά και από όλη τη χώρα που ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ετσι στο δημοτικό συμβούλιο υποβλήθηκε «πάνδημο αίτημα» συνοδευόμενο από αναλυτικό «Επιχειρησιακό Σχέδιο» με διατυπωμένη επιδίωξη «να αναδειχτούν αξίες του σκαριμπικού έργου, οι οποίες είναι και δραματικά επίκαιρες, όπως της κριτικής προσέγγισης της πραγματικότητας, των αντιπολεμικών/φιλειρηνικών μηνυμάτων ή της λειτουργίας της τέχνης για τους πολλούς απλούς ανθρώπους και της αλληλεγγύης μεταξύ τους για τα μεγάλα και κρίσιμα κοινά συμφέροντά τους».

Η εκπαιδευτική κοινότητα «τα δίνει όλα»...

Οι δραστηριότητες άρχισαν πριν καν μπει το 2024 και, ανατρέποντας -για να σταθεί όρθιο το τιμητικό «Ετος»- πολλά από τα συνήθη τέτοιων «υποθέσεων», κλιμακώθηκαν με πρωτοφανή ποικιλία και πάντα «από τα κάτω»! Πόσο κάτω; Από τις παιδικές δομές και τα νήπια! Ο Σκαρίμπας θα είχε ξετρελαθεί! Παιδιά βγήκαν στις πλατείες της Χαλκίδας και έφτιαξαν τέχνη με τα πιο ευτελή υλικά, όπως ο Σκαρίμπας έφτιαχνε τις καραγκιοζοφιγούρες του, ενώ σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται μέχρι και ετήσια προγράμματα εκπαίδευσης πάνω στον Σκαρίμπα! Ξεκινούν από τα μαθητούδια στα Δημοτικά σχολεία, που είτε μελοποιούν ποίηση Σκαρίμπα (!) είτε κατασκευάζουν ταινία με τίτλο «Ο μπαρμπα-Γιάννης ξαγρυπνά στο Γριπονήσι» είτε φτιάχνουν την προτομή του με χαρτοπολτό είτε διασκευάζουν και παίζουν κάποιο από τα θεατρικά του είτε συνερευνούν με τον Σκαρίμπα και τον Καραγκιόζη του το φαινόμενο του Ευρίπου (!), προκειμένου να συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή δράση «Μαθαίνοντας την επιστήμη μέσα από το θέατρο», είτε εκπαιδεύονται σε πολύμηνο πρόγραμμα με τίτλο «Σκαριμπολογία πέρα από τα βιβλία» είτε παρακολουθούν δωρεάν καραγκιοζοπαραστάσεις με τον Σκαρίμπα εκ των πρωταγωνιστών!

Το Ετος Σκαρίμπα σε αντιπολεμικό ακτιβισμό

Από κοντά οι μαθητές στα Γυμνάσια και Λύκεια που είτε δημιουργούν διάφορες μορφές τέχνης εμπνεόμενοι από το σκαριμπικό έργο -«Με τους Εαυτούληδες από δω και τους Εαυτούληδες από εκεί τα πράγματα μένουν ίδια», γράφει μια μαθήτρια σε προφανή στοίχιση με τις προαναφερόμενες αξίες του Ετους Σκαρίμπα- είτε οργανώνουν ημερίδες για τον Σκαρίμπα είτε παρουσιάζουν εργασίες για τις καραγκιοζοφιγούρες του σε πανελλαδικά μαθητικά συνέδρια είτε επισκέπτονται το Αρχείο-Μουσείο του στη Χαλκίδα, «εκδρομεύοντας» από παντού (Αμύνταιο, Αμφισσα, Κορωπί, Ιλιον, Αλιβέρι κ.α.).

Και οι φοιτητές από τμήματα των ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ, Δυτικής Μακεδονίας, ΑΠΘ, Αιγαίου κ.α., με την πρακτική συμβολή και καθοδήγηση των καθηγητών τους, είτε κάνουν πτυχιακές/μεταπτυχιακές μελέτες για τεκμηρίωση των υλικών των καραγκιοζοφιγούρων, για τη συντήρησή τους και για τη δημιουργία μουσειοσκευής του Μουσείου Σκαρίμπα είτε σχεδιάζουν την πρακτική άσκησή τους με δημιουργία ντοκιμαντέρ του Ετους Σκαρίμπα είτε... κρατούν μυστικό (!) τι ετοιμάζουν. Και δομές της άτυπης εκπαίδευσης στήνουν θεατρικά, μελοποιούν ποίηση, ζωγραφίζουν και «εικονογραφούν» έργα του Σκαρίμπα κοκ.

...και η πολιτιστική κοινότητα «τα σπάει»

Ποικίλες οι συνεισφορές και από την πολιτιστική κοινότητα και τους φορείς των μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, όπως των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των μικρομεσαίων κ.ά. Ηδη έχουν οργανωθεί και «τρέχουν» τρεις πανελλήνιοι καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί - λογοτεχνικός, φωτογραφικός, μουσικός. Αφιερώνονται στο Ετος Σκαρίμπα όλα τα πολιτιστικά φεστιβάλ που γίνονται στη Χαλκίδα, αρκετές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αρκετές εικαστικές και συναφείς εκθέσεις και όχι μόνο στη Χαλκίδα (λόγου χάρη οι καραγκιοζοφιγούρες του Σκαρίμπα θα εκτεθούν στην Αθήνα κ.λπ.), λογοτέχνες, εικαστικοί, καραγκιοζοπαίχτες, τραγουδοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες, τοπικοί και μη, παράγουν πρωτότυπα πολιτιστικά αγαθά,... το Ετος Σκαρίμπα πριμοδοτείται από τις τέχνες με ομορφιά πολυμορφική «και ήταν ως να χύνονταν από ψηλά σε μαλαματένιες μέσα στέρνες μια βροχή από λυχνητάρια» (Κ. Παλαμάς). Και αθλητικοί φορείς αφιερώνουν πανελλήνιες και τοπικές αθλητικές διοργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί φορείς χαράσσουν δεκάδες νέες διαδρομές δίνοντας ονόματα από έργα του Σκαρίμπα (ενώ δύο αθλητές τους θα κρεμαστούν ανάποδα από την Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας κρατώντας πανό «Τα γυρίζω ανάποδα για να σταθούνε όρθια»!..) κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.

Η συνταγή της επιτυχίας

Αλλά πώς, με ποιο μηχανισμό, έστησε αυτή τη γιγάντια «Σκαριμπολογία» ο Σύλλογος Φίλων Γ. Σκαρίμπα; «Απλώς χρειάστηκε να... τα γυρίσουμε ανάποδα», λένε τα στελέχη του στην «Εφ.Συν.». «Αντί να αναζητήσουμε τους μεγάλους μηχανισμούς που κατά τεκμήριο ανήκουν είτε σε μεγάλες επιχειρήσεις είτε στο κράτος και οι οποίοι συνήθως δεν τους διαθέτουν ούτε εύκολα ούτε ανυστερόβουλα στους κοινούς θνητούς -δεν ζούμε σε αγγελικό κόσμο, ε;-, απευθυνθήκαμε στους «από κάτω», στους συλλογικούς φορείς του απλού λαού». Ο «μεγάλος μηχανισμός» λοιπόν ο οποίος «τρέχει» το Ετος Σκαρίμπα «παράγοντας γνήσιο πολιτισμό για το παρόν και συμβάλλοντας ώστε «να κάνουμε το μέλλον» -για ν’ αντιγράψουμε τον ποιητή Πολ Βαλερί- είναι ακριβώς οι «από κάτω», οι οποίοι έγιναν «από πάνω» σ’ αυτή την υπόθεση, ώστε αυτή να στέκεται όρθια».

Δηλαδή εθελοντικά γίνονται όλα αυτά; «Αυτό επιδιώξαμε επίμονα. Ακόμα και οι ιδιώτες που κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα του σκαριμπικού έργου, τα διαθέτουν δωρεάν για κάθε δραστηριότητα στα πλαίσια του Ετους Γ. Σκαρίμπα».

Ποιητικές βραδιές για το Ετος Σκαρίμπα

Κάπως... αγγελικά ακούγονται αυτά. Δεν υπάρχουν εχθροί και κίνδυνοι; «Εντάξει, δεν είναι όλοι ευτυχείς με το Ετος Σκαρίμπα, δεδομένου και ότι ο Σκαρίμπας «τα έριχνε γερά» σε όσους ομαδοποιούσε ως «κατεστημένο». Αλλά επειδή ακριβώς στηριχτήκαμε στους «από κάτω», νιώθουμε την ασφάλεια ότι δεν θα βρεθούμε στη θέση του ανώτατου παράγοντα της οργανωτικής επιτροπής του Ετους Καβάφη -το είχε κηρύξει η κυβέρνηση το 2013-, ο οποίος απογοητευμένος από τα σχετικά πεπραγμένα έκανε λόγο για «ευτελή πυροτεχνήματα που απέβλεπαν στη δημόσια προβολή των επινοητών τους». Και δεδομένων των καλλιεργούμενων αξιών του «Ετους» δεν θα χρειαστεί να οικτίρουμε τον εαυτό μας «τι δυστυχία τα μούτρα μας να τα ‘χουμε θέα του κόσμου», όπως έγραψε ο Σκαρίμπας».

Και πώς καλλιεργούνται αυτές οι αξίες; «Κυρίως μέσω της τέχνης. Με τις λογοτεχνικές, θεατρικές, εικαστικές και λοιπές δραστηριότητες, όπως οι εκδηλώσεις λαϊκής αλληλεγγύης (σε θέματα περιβάλλοντος κ.ά.), οι επικαιρικές ανακοινώσεις κ.λπ. Το φθινόπωρο θα οργανωθούν εικαστική έκθεση με καθαρό αντιπολεμικό περιεχόμενο, έκθεση με αμιγώς λαϊκή ζωγραφική κι ελπίζουμε ημερίδα που θα πραγματευτεί θέματα επιστήμης και κριτικής ανάλυσης της πραγματικότητας».

Αυτό που πρέπει να μείνει...

Πέραν της καλλιέργειας των καλών αξιών, ποια τα άμεσα πρακτικά αποτελέσματα που τα στελέχη του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα φιλοδοξούν να πετύχει το Ετος Σκαρίμπα; «Να κινητοποιηθούν επειγόντως οι τοπικοί αρμόδιοι -τους κάνουμε και δημόσια έκκληση- για να συντηρηθεί και να προστατευτεί το ταφικό μνημείο του Σκαρίμπα που κινδυνεύει σοβαρά, κυρίως από τη διάβρωση. Να εισαχθεί στα σχολειά πολύμορφη μελέτη του σκαριμπικού έργου (με επιμονή στη λαϊκή ψυχή του κι όχι στις ρηχότητες περί της αγάπης του Σκαρίμπα για τις γυναίκες και τη Χαλκίδα), με επί τούτου πρωτοβουλίες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Να ενισχυθούν τα «πέδιλα» της γενικότερης συνεργασίας των «από κάτω». Και κάποιοι απ’ αυτούς να πάρουν τη σκυτάλη για να οργανωθεί ένα επόμενο «Ετος», π.χ. Σκαλκώτα ή άλλο».

Από τις πάμπολλες επισκέψεις παιδιών στο Μουσείο Σκαρίμπα

Θέλουν να απευθύνουν μέσω της «Εφ.Συν.» κάποιο μήνυμα και προς ποιους; «Προς τους φορείς των μικρών και των μεγάλων επιμέρους πληθυσμών του απλού λαού σε όλα τη χώρα, ιδιαίτερα της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής κοινότητας, καθώς και προς τους μεμονωμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και κάθε απλό άνθρωπο που ενδιαφέρεται για πολιτισμό «από τα κάτω» και με σοβαρό μεδούλι, να συμμετέχουν στον λογοτεχνικό, στον φωτογραφικό, στον μουσικό διαγωνισμό και με όποια άλλη μορφή στο Ετος Σκαρίμπα, που έχει ακόμα 8 μήνες να διατρέξει. Ας έρθουν σε επαφή και μέσω του ιστότοπου www.etos.skarimpas.gr».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS