Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.9° 22.4°
1 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.6° 20.5°
1 BF
64%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.4° 20.0°
1 BF
54%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.2° 19.9°
0 BF
83%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.7° 21.6°
1 BF
68%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
20.1° 18.4°
2 BF
68%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
63%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
24.9° 21.8°
2 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.0° 20.1°
2 BF
49%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
1 BF
44%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
2 BF
60%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.9°
0 BF
78%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.8° 20.5°
0 BF
48%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
26.0° 22.7°
1 BF
46%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
1 BF
70%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
23°C
24.4° 21.7°
2 BF
90%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
Οι προετοιμασίες για το «Bollywood Party» στη Ρωμαϊκή Αγορά
Οι προετοιμασίες για το «Bollywood Party» στη Ρωμαϊκή Αγορά

Το βράδυ που η Ρωμαϊκή Αγορά έγινε Μπόλιγουντ

Μετά τη «φιέστα» της Ακρόπολης με τα ζωντανά «αγάλματα», τις χλαμύδες, την «Αθηνά» και τον «Ποσειδώνα», η οποία πραγματοποιήθηκε με διοργανωτή το Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο προς τέρψη 150 Ινδών επιχειρηματιών που επισκέφτηκαν τη χώρα, ακολούθησε συναυλία του 41χρονου, διάσημου σταρ του Μπόλιγουντ, Πακιστανού τραγουδιστή, τραγουδοποιού, συνθέτη και ηθοποιού Atif Aslam, στον έτερο αρχαιολογικό χώρο, στην Πλάκα.

«Χθες Σάββατο του Λαζάρου, γύρω στις επτά η ώρα άρχισαν να τρέμουν τα τζάμια του σπιτιού μου από έναν θόρυβο αλλόκοτο σε υπερβολική ένταση. Βγήκα στο δρόμο, Θρασυβούλου 9, να μάθω τι συμβαίνει. Έντρομοι οι γείτονες μου είπαν για μια συναυλία που θα γίνει το βράδυ από ξένο συγκρότημα. Πήγα στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς και ζήτησα να πληροφορηθώ για την ένταση. Κάποιος κύριος μου είπε ότι όλα είναι συμφωνημένα με το υπουργείο Πολιτισμού. Τους είπα ότι θα ζητήσω βοήθεια από το 100. Πραγματικά ησύχασαν. Όμως στις 10 το βράδυ, άρχισαν τα όργανα και το σπίτι μου να τρίζει. Ξανακαλώ το 100. Μετά από μισή ώρα μετριάστηκε η ένταση».

Τι είναι αυτό; Είναι το post ενός από τους κατοίκους στα πέριξ της Ρωμαϊκής Αγοράς που το περασμένο Σάββατο αναστατώθηκαν από τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο: Μετά τη «φιέστα» της Ακρόπολης με τα ζωντανά «αγάλματα», τις χλαμύδες, την «Αθηνά» και τον «Ποσειδώνα», η οποία πραγματοποιήθηκε με διοργανωτή το Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο προς τέρψη 150 Ινδών επιχειρηματιών που επισκέφτηκαν τη χώρα, ακολούθησε η συναυλία του 41χρονου, διάσημου σταρ του Μπόλιγουντ, Πακιστανού τραγουδιστη, τραγουδοποιού, συνθέτη και ηθοποιού Atif Aslam στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Ο Aslam είχε μάλιστα έρθει νωρίτερα στην Αθήνα επί τούτου, όπως φαίνεται και από το στιγμιότυπο στο Instagram, στο οποίο ο τραγουδιστής φωτογραφίζεται γράφοντας «Αθήνα ήρθα για δουλειά αλλά μ' έκανες τουρίστα. Η υπέροχη χώρα της Ιστορίας». 

Ο διάσημος Πακιστανός καλλιτέχνης Ατίφ Ασλάμ και η ανάρτησή του στο Instagram | Instagram

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε η συναυλία για την οποία, πάλι σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, είχαν τοποθετηθεί στη Ρωμαϊκή Αγορά «30 καρέκλες Λουδοβίκου».

Οι καρέκλες «Λουδοβίκου» στη Ρωμαϊκή Αγορά

Δεν ήταν όλοι οι ακροατές καθιστοί, όπως φαίνεται κι από το στιγμιότυπο που κατέγραψε ένας εξ αυτών (επίσης γνωστός Ελληνοπακιστανός τραγουδιστής που κατοικεί χρόνια στην Αθήνα) στο Tic Toc.

Το πρόβλημα με τη Ρωμαϊκή Αγορά δεν είναι όπως αυτό της Ακρόπολης, όπου ουδείς αρμόδιος (ΚΑΣ, ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, ΥΠΠΟ) έδωσε - όπως διαβεβαίωσε και η αρμόδια Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ελ.Κουντούρη - άδεια για το «χάπενινγκ». Εδώ το Επιμελητήριο είχε αιτηθεί αδείας για τη χρήση της Ρωμαϊκής Αγοράς και την έλαβε επισήμως ένα 24ωρο νωρίτερα. Πλην όμως σ' αυτή την άδεια αναφέρονταν ρητά και οι 18 όροι παραχώρησης του χώρου. Μεταξύ άλλων και αυτοί που αφορούν σε φωτισμό και ντεσιμπέλ:

 3. Τα φωτιστικά που θα χρησιμοποιηθούν για την εκδήλωση να τοποθετηθούν σε ανεξάρτητες βάσεις και όχι σε επαφή με τα αρχαία. Η θέση τους να προσδιοριστεί σε συνεργασία με τους υπαλλήλους της ΕΦ.Α.Π.Α. και να διευκρινιστούν το είδος και τα ύψη τους. Σε κάθε περίπτωση οι εγκαταστάσεις φωτισμού των εκδηλώσεων θα πρέπει να φέρονται σε ελαφρές κατασκευές, οι θέσεις και το ύψος τους δε θα πρέπει να υποβαθμίζουν τις αρχαίες κιονοστοιχίες. Σε περίπτωση που απαιτηθεί ενίσχυση του ηλεκτρικού φορτίου, θα πρέπει να τοποθετηθεί γεννήτρια εξωτερικά του αρχαιολογικού χώρου.

11. Δεν επιτρέπεται η είσοδος φορτηγών ή άλλου τύπου βαρέων οχημάτων στο χώρο. Η μεταφορά του εξοπλισμού να γίνει πεζή, από το προσωπικό του διοργανωτή. Η είσοδος του εξοπλισμού να γίνει από την οδό Διοσκούρων.

14. Η ένταση εξόδου τυχόν μεγαφωνικών εγκαταστάσεων πρέπει να είναι ελεγχόμενη με μέγιστο όριο τα ενενήντα (90) ντεσιμπέλ για λόγους προστασίας του μνημείου.

Τα βανάκια μέσα στη Ρωμαϊκή Αγορά για το «Bollywood Party»

Τηρήθηκαν όλα αυτά; Ειδικά ως προς την ένταση του ήχου και σύμφωνα με όσα ακούμε στο βιντεάκι και με όσα λένε οι περίοικοι, προφανέστατα όχι. Επίσης σε μία από τις τρεις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από τη συναυλία, φαίνονται και δύο ευμεγέθη βανάκια εντός του αρχαιολογικού χώρου. Διακρίνουμε επίσης ένα τεράστιο για τον χώρο stage και κονσόλα ήχου.

Αν κρίνουμε από το μουσικο-ποιητικό παρελθόν (με προεξάρχουσα τη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι) ακόμα και το πιο πρόσφατο (π.χ. η συναυλία της σταρ της όπερας Ανίτα Ρατσβελισβίλι και της ΕΛΣ τον Ιούλιο του 2020) της Ρωμαϊκής Αγοράς, τέτοιου βεληνεκούς και τέτοιου είδους συναυλία δεν είχε γίνει εκεί ποτέ. Δεν μπορούμε επίσης παρά να αναρωτηθούμε γιατί για την Ακρόπολη επιδιώχτηκε ένα, γκροτέσκο μεν, αλλά couleur locale, αλλά για τη Ρωμαϊκή Αγορά δεν επελέγη ένας καλλιτέχνης αντιπροσωπευτικός της ελληνικής παράδοσης. Αυτό βέβαια είναι θέμα του Ελληνο-ινδικού Επιμελητηρίου που προτίμησε μία συναυλία Μπολιγουντ. Αλλά ένα Επιμελητήριο που υπερασπίζεται τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών, δεν μπορεί να αποφασίζει χωρίς κανέναν έλεγχο τι και πως θα το διοργανώσει-παραβιάζοντας όρους και κανόνες στα μνημεία. Κι αυτό με όλο το σεβασμό στην ινδική παράδοση και στη χώρα που λογικά δεν θα επέτρεπε να δώσει συναυλία με.. τέρμα γκάζια ο Κωνσταντίνος Αργυρός π.χ. στο Τατζ Μαχάλ.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το βράδυ που η Ρωμαϊκή Αγορά έγινε Μπόλιγουντ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας