Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
29.0° 24.1°
3 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.7° 23.0°
4 BF
59%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
33.7° 28.8°
1 BF
54%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
47%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
4 BF
39%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
29.0° 22.3°
2 BF
68%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.4° 20.6°
2 BF
47%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
30.2° 30.2°
2 BF
37%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
26.6° 23.8°
3 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.5°
0 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 21.8°
2 BF
64%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
44%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.2° 24.9°
4 BF
47%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
27°C
29.0° 12.5°
3 BF
55%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.8°
5 BF
57%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 25.1°
3 BF
30%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.7° 22.3°
0 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
25.0° 23.1°
2 BF
67%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.4° 24.4°
2 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
tsakopiakos-mendoni
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γιάννης Τσακοπιάκος, Λίνα Μενδώνη | EUROKINISSI
Σκάνδαλο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ

Η υπουργός σε ρόλο... συνηγόρου κατηγορουμένου για κακουργήματα

Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το ελληνόφωνο τραγούδι και διατάξεις του ΟΔΑΠ, η Λίνα Μενδώνη επιχείρησε να «καθαρίσει» πλήρως το όνομα του υπόδικου τέως προέδρου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, Γιάννη Τσακοπιάκου.

Οι σχέσεις της Λίνας Μενδώνη με τον Γιάννη Τσακοπιάκο αποκαλύφθηκαν εμφατικά το 2019 κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού. Πριν ξεκινήσει, ο Γιάννης Τσακοπιάκος είχε φροντίσει να καταλάβει τη θέση του στην άκρη, εκτός πάνελ μεν, αλλά στο τραπέζι όπου κάθισαν στη συνέχεια η απερχόμενη και η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ. Και με πλατύ χαμόγελο χαιρετούσε τους υπαλλήλους που βρίσκονταν στο αμφιθέατρο με τη μονολεκτική φρασούλα: «Επιστρέφουμε». Ηταν ένα σαφές μήνυμα που έστελνε προς όλους.

Αυτός ο πρώτος πληθυντικός μένει αδιάρρηκτος όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και του προέδρου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, αλλά και πάλαι ποτέ κραταιού προέδρου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ο οποίος έχει παραπεμφθεί για πειθαρχικά παραπτώματα και ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για κακοδιαχείριση, πλαστά δάνεια, βοηθήματα, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, πλαστογραφίες κ.ά. Παρ’ όλα αυτά και σε επιτροπές διορίζεται ο Γιάννης Τσακοπιάκος και λόγο έχει για ζητήματα στρατηγικής χάραξης του ΥΠΠΟ, όπως π.χ. η διαχείριση επισκεπτών από τις κρουαζιέρες στην Ακρόπολη, και κοινωνικές σχέσεις διατηρεί με τη Λίνα Μενδώνη, η οποία παρέστη στα βαφτίσια του παιδιού του, και την αμέριστη υποστήριξη της ΠΟΕ ΥΠΠΟ παρέχει προς την πολιτική που χαράσσει η υπουργός· κι εκείνη τον στηρίζει στη θέση και στο έργο του.

Μετά τον αποκλεισμό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΠΟ για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το ελληνόφωνο τραγούδι και διατάξεις του ΟΔΑΠ («Εφ.Συν.» «“Κρυμμένες” διατάξεις, αποκλεισμός αρχαιολόγων και άλλα “επιτεύγματα”» 11/4/24), η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση (είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΕΑ) με χαρακτηρισμούς εναντίον της διοίκησης του Συλλόγου που δεν αξίζουν καν να αναπαραχθούν. Οχι γιατί είναι ακραίοι, άδικοι και αποδεικνύουν μένος, αλλά κυρίως γιατί δεν ανταποκρίνονται, ούτε στο ελάχιστο, στην πραγματική εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για τους αρχαιολόγους, τον σύλλογο και τη διοίκηση που αναδείχθηκε από τις πρόσφατες εκλογές τον Οκτώβριο. Οσο κι αν δεν αρέσει στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, οι αρχαιολόγοι καταγράφονται στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας ως οι επιστήμονες που περιφρουρούν την εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου, που αντιστέκονται σε κυβερνητικά σχέδια κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς, που λειτουργούν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος της χώρας και των πολιτών και παράλληλα στέκονται αλληλέγγυοι ευρύτερα στην κοινωνία κι ας πληρώνουν τις δράσεις τους με τιμωρητικές συμπεριφορές της υπουργού Πολιτισμού, όπως η έξωση από την ιστορική τους έδρα μετά από 42 χρόνια.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ εξέδωσε χθες ανακοίνωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ gate: Η Υπουργός Λ. Μενδώνη μιλά στη Βουλή ως “συνήγορος” του Γ. Τσακοπιάκου», στην οποία σχολιάζει αποσπάσματα από την ομιλία της υπουργού Πολιτισμού στη Βουλή. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η δικηγόρος του Γ. Τσακοπιάκου, «κατηγορούμενου στο δικαστήριο για τα πλαστά δάνεια από το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, έχει εργασιακή σχέση με το Υπουργείο Πολιτισμού (πληρώνεται ως νομική σύμβουλος του Υπηρεσιακού Γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Εμμ. Αντωνόπουλου), τώρα και η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού μεταφέρει την υπερασπιστική γραμμή του Γ. Τσακοπιάκου μέσα στη Βουλή».

«Για την αγαστή συνεργασία της Υπουργού με τον Γ. Τσακοπιάκο», η υπουργός Πολιτισμού μιλώντας προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε ότι «δεν με έχει εκπροσωπήσει καμιά φορά και όταν μετέχει σε Επιτροπές, μετέχει ως Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. και εντελώς συμπτωματικά η συγκεκριμένη παράταξη στην Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ., η οποία δεν σχετίζεται με τη Νέα Δημοκρατία, έχει πάρει ποσοστό περίπου το 70% των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού...».

Η ανακοίνωση γράφει «Ποια είναι η αλήθεια: Η νυν Υπουργός Πολιτισμού της Ν.Δ. Λ. Μενδώνη έχει διατελέσει για πολλά χρόνια διορισμένη από το ΠΑΣΟΚ ΓΓ στο ΥΠΠΟ (από το μακρινό 1997). Γνωρίζονται πολύ καλά με τον Γ. Τσακοπιάκο, που ήταν από τότε στο προεδρείο της ΠΟΕ. Γνωρίζει καλά και τις χρηματοδοτήσεις του Ειδικού Λογαριασμού (τις υπέγραφε άλλωστε) και τη σύσταση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας (συστάθηκε το 2002 και από τότε ώς το 2018 είχε πρόεδρο τον Γ. Τσακοπιάκο και Διευθυντή τον Γ. Βλαντή...). Η συνεργασία καλά κρατεί μέχρι σήμερα, παρότι η Λ. Μενδώνη εκπροσωπεί τη Ν.Δ. Μπορεί η παράταξη του Γ. Τσακοπιάκου (ΔΗΣΥΠ) τυπικά να μην ανήκει στη Ν.Δ., αλλά στο ΠΑΣΟΚ, όμως οι ανακοινώσεις και οι πράξεις της ΠΟΕ ΥΠΠΟ από το 2019 και μετά, δεν έχουν πει ούτε μία φορά κάτι αντιπολιτευτικό στην Υπουργό ή στην κυβέρνηση της Ν.Δ... Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ΔΑΚΕ ΥΠΠΟ στάθηκε απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των Ταμείων της Ακρόπολης, η ηγεσία της ΠΟΕ βέβαια όχι! [...]

Για 2 χρόνια δεν τον έστελνε στο πειθαρχικό, παρότι ήταν υποχρεωμένη αφού διωκόταν για κακουργήματα. Εστησε ΕΔΕ για να τον βγάλει λάδι [...]. Στο μεταξύ ας ρωτήσει κάποιος την Υπουργό: τελικά αναγκάστηκε ή όχι να παραπέμψει τον Γ. Τσακοπιάκο στο πειθαρχικό για τα ίδια αδικήματα, μετά την αμετάκλητη δίωξη από την Εισαγγελία; Αν ναι, τότε πώς διορίζει σε Επιτροπές του Υπουργείου κάποιον που η ίδια έστειλε στο πειθαρχικό για υπεξαίρεση χρημάτων του δημοσίου;».

Σχετικά με τους διωκόμενους για διασπάθιση χρημάτων του Δημοσίου, η υπουργός ανέφερε: «Είπατε ότι κλήθηκαν στην Επιτροπή οι υπόδικοι της ομοσπονδίας. Γιατί είναι υπόδικοι; Είπατε για εγκλήματα κατά του Δημοσίου. Ε λοιπόν, η ηγεσία του Υπουργείου, η ηγεσία της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. αθωώθηκε, έχει αθωωθεί στον α’ και β’ βαθμό και εκκρεμεί μία υπόθεση που δεν αφορά σε βλάβη του Δημοσίου, αλλά Ιδιωτικού Φορέα, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτά τα λέω για να καταγραφούν στα πρακτικά».

Η ανακοίνωση γράφει «Ποια είναι η αλήθεια: Ο Γ. Τσακοπιάκος... είναι κατηγορούμενος για 4 κακουργήματα και 1 πλημμέλημα (συγκρότηση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση), στη δίκη που είναι σε εξέλιξη για τα πλαστά δάνεια [...]

Το πιο ύπουλο όμως που λέει η Υπουργός είναι ότι “εκκρεμεί μία υπόθεση που δεν αφορά σε βλάβη του Δημοσίου, αλλά Ιδιωτικού Φορέα”. Το ΤΑΥΠ είχε συσταθεί (επί ημερών Βενιζέλου - Μενδώνη) ως “ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα”... Μόνο που το χρήμα που διαχειριζόταν ήταν αποκλειστικά δημόσιο [...] Δεν την ενδιαφέρει την Υπουργό αν έκανε φτερά δημόσιο χρήμα;

Τα δικαστήρια στα οποία έχει αθωωθεί ο Γ. Τσακοπιάκος, βεβαίως, δεν είναι αυτά για τα πλαστά δάνεια. Είναι η δίωξη που έγινε από τον Εισαγγελέα γιατί μετά από ένα μήνα κατάληψη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας το 2018, χάθηκαν φάκελοι, πρωτόκολλα και άλλα έγγραφα από το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ (πλημμέλημα), τα οποία βεβαίως είχαν σχέση (και) με τα πλαστά δάνεια... Η τελευταία φράση της Υπουργού πάντως είναι αλήθεια: Οντως όλα αυτά τα λέει για να καταγραφούν στα Πρακτικά της Βουλής και να τα επικαλεστεί ο Γ. Τσακοπιάκος στο επερχόμενο δικαστήριο, όπου θα επικαλεστεί -για άλλη μια φορά- ενώπιον των δικαστών πόσο πολύ τον εμπιστεύεται η Υπουργός. Το θεωρεί βασική επιχειρηματολογία για την αθωότητά του».

● Ολόκληρη η ανακοίνωση στο https://eakyppo.wordpress.com/2024/04/14.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η υπουργός σε ρόλο... συνηγόρου κατηγορουμένου για κακουργήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας