Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.5° 16.5°
2 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
12°C
13.4° 10.8°
2 BF
88%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.1°
6 BF
74%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14°C
13.9° 12.4°
2 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.0° 10.1°
1 BF
92%
Κοζάνη
Ομίχλη
7°C
7.4° 7.3°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
78%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 22.2°
8 BF
33%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 16.8°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 17.7°
3 BF
77%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
4 BF
87%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
4 BF
55%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.0° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.6° 13.5°
2 BF
93%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
3 BF
91%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.8° 15.5°
2 BF
84%
Καβάλα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
13.3° 11.3°
2 BF
90%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.7° 10.8°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.1° 8.1°
0 BF
97%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Σούνιο- Ναός Ποσειδώνα: Φωτομετρική απεικόνιση από τα βορειοανατολικά
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Φωτομετρική απεικόνιση από τα βορειοανατολικά
ΥΠΠΟ - ΣΟΥΝΙΟ

Νέος φωτισμός ανάδειξης του Ναού του Ποσειδώνα

Με χορηγό την εταιρεία Mytilineos για την εκπόνηση της μελέτης και την υλοποίηση, το έργο ανέλαβε η διεθνώς αναγνωρισμένη και ταλαντούχα Ελευθερία Ντεκώ που τα τελευταία χρόνια έχει επιμεληθεί εκτός από τον φωτισμό της Ακρόπολης και πλήθος άλλων ανάλογων έργων. Γιατί ωστόσο δεν προκηρύχτηκε διαγωνισμός ώστε να λάβουν μέρος και άλλοι -ακόμα και νεότεροι- συνάδελφοί της;

Οι απευθείας αναθέσεις πάνε κι έρχονται στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και οι χορηγίες μελετών από ιδιώτες για σημαντικά έργα. Με αυτόν τον τρόπο ο ιδιώτης προχωρά σε απευθείας ανάθεση, αποφασίζει δηλαδή ποιος θα εκτελέσει το εκάστοτε έργο το οποίο χρηματοδοτεί. Και η πολιτική ηγεσία νίπτει τας χείρας της. Τον νέο φωτισμό ανάδειξης του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, που ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟ, αναλαμβάνει η διεθνώς αναγνωρισμένη και ταλαντούχα Ελευθερία Ντεκώ, σχεδιάστρια φωτισμού με μακρά εμπειρία και πολλές σημαντικές διακρίσεις. Γιατί ωστόσο δεν προκηρύχτηκε διαγωνισμός ώστε να λάβουν μέρος και άλλοι -ακόμα και νεότεροι- συνάδελφοί της; Είναι η μοναδική στη χώρα που μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο; Είναι υψηλού επιπέδου επαγγελματίας όντως, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πώς θα μάθουμε αν υπάρχει κάποια-ος άλλη/ος, καλύτερη/ος αν δεν υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού, ώστε να κατατεθούν προτάσεις; Πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια; Και τι σημαίνει τελικά το ίδιο γραφείο να αναλαμβάνει το έργο φωτισμού της Ακρόπολης, του κάστρου στην Ακροκόρινθο, δημόσιων χώρων στην Ελευσίνα στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τώρα του Ναού του Ποσειδώνα ενώ, όπως φανταζόμαστε, έπεται συνέχεια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, το υπουργείο Πολιτισμού δεν προκήρυξε διαγωνισμό. Εθεσε τους όρους και τις προδιαγραφές για τον φωτισμό και την ανάδειξη του σημαντικού μνημείου και αναζήτησε χορηγό για την εκπόνηση των μελετών και την υλοποίηση του έργου. Χορηγός βρέθηκε. Η εταιρεία Μυτιληναίος («Mytilineos-Energy and Metals»), η οποία ανέθεσε απευθείας την εκπόνηση των μελετών στο γραφείο της Ελευθερίας Ντεκώ και των συνεργατών της, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Θυμίζουμε ότι το 2020 ο φωτισμός της Ακρόπολης έγινε κατά τον ίδιο τρόπο με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Εντύπωση προκαλεί ότι και αυτή η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι ομόφωνη. Τα μέλη δεν εκφράζουν ενστάσεις, δεν διαφοροποιούνται, δεν εκφέρουν άλλη άποψη. Είναι γνωστό ότι τα μέλη του ΚΑΣ είναι επιλογές της/του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού. Αλλά τέτοια πειθήνια στάση δεν έχει ξαναϋπάρξει από επιστήμονες στο ΚΑΣ.

«Το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την ενίσχυση των παρεχομένων υπηρεσιών, μετά τη συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε συνδυασμό με τις εργασίες που εκτελούνται στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και με τον νέο φωτισμό ανάδειξης που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, παραδίδει αναβαθμισμένο τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στους Ελληνες και στους ξένους επισκέπτες, απόλυτα λειτουργικό, περισσότερο ελκυστικό και προσβάσιμο. Ευχαριστώ θερμά την εταιρεία Mytilineos και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Μυτιληναίο για τη γενναιόδωρη χορηγία της εκπόνησης της μελέτης και της υλοποίησης του έργου», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Στόχος είναι η ανάδειξη του μνημείου και του άμεσου περιβάλλοντός του, χωρίς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις του χαρακτήρα του, αλλά και με τρόπο που να καθιστά άμεσα αντιληπτό τον όγκο και τη γεωμετρία του από κάθε σημείο θέασης» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Η μελέτη φωτισμού ανάδειξης θα εκπονηθεί σε δύο φάσεις. Για την πρώτη προτείνεται η τοποθέτηση 31 προβολέων αντί των υφιστάμενων 12, όχι μόνο βόρεια και νότια του Ναού, αλλά και έξω από το ιερό, κατά μήκος του περιβόλου του, καθώς και κατά μήκος της εσωτερικής όψης του τείχους που ορίζει το ιερό από τα ανατολικά του. Οι προβολείς που θα τοποθετηθούν είναι υψηλής ποιότητας τεχνολογίας LED, μεγάλης απόδοσης και διάρκειας ζωής και υψηλής χρωματικής απόδοσης. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τα τείχη του φρουρίου που εκτείνονται στη βόρεια και ανατολική πλευρά, καθώς και τα λείψανα του οικισμού, με κύριο χαρακτηριστικό την κεντρική οδό που ανηφορίζει από δυτικά προς ανατολικά, και του νεώσοικου.

«Σημαντική μέριμνα της μελέτης δόθηκε στην οπτική αντίληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις ώρες επίσκεψης του αρχαιολογικού χώρου, τέτοια ώστε όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης και των φωτιστικών σωμάτων να μην αποτελούν εμπόδιο στην περιήγηση των επισκεπτών, ούτε να επιφέρουν οπτική όχληση. Οι θέσεις των φωτιστικών σωμάτων, καθώς και όλες οι οδεύσεις καλωδιώσεων και οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μελετήθηκαν σε κατάλληλα σημεία για την απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου. Η εγκατάσταση στηρίζεται στην υπάρχουσα καλωδιακή υποδομή, με προσθήκες καλωδίων για τις θέσεις των νέων φωτιστικών, κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης των υφιστάμενων καλωδίων και των σωληνώσεων» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέος φωτισμός ανάδειξης του Ναού του Ποσειδώνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας