Αναφορά προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με θέμα «Πότε θα εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις του Κράτους απέναντι στους πρώην εργαζόμενους του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδας;» (τους πρώην εργαζόμενους στον φορέα που είχε την ευθύνη της «Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής», δηλαδή) κατέθεσε η βουλεύτρια Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και τομεάρχης Πολιτισμού, Κυριακή Μάλαμα. Στην αναφορά περιλάμβανε την από 20.10.2023 επιστολή των πρώην εργαζόμενων του ΜΕΟΕ, με την οποία επισημαίνεται η ανάγκη συμμόρφωσης του κράτους στις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με την καταβολή δεδουλευμένων, ασφαλιστικών εισφορών και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους που απολύθηκαν άδικα και καταχρηστικά. Οπως υπογραμμίζεται, πρέπει να υπάρξει άμεση και ξεκάθαρη ενημέρωση για την πορεία της εκκαθάρισης του καταργηθέντος οργανισμού και συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη διαδικασία αυτή.
«Παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας στην κατεύθυνση της άμεσης συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για την προστασία των εργαζόμενων του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδας που δικαιώθηκαν δικαστικά», ζητά η κ. Μάλαμα.
Το θέμα είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» με το δημοσίευμα (25/10) «Πρώην εργαζόμενοι της “Καμεράτας” ζητούν απαντήσεις», στο οποίο δημοσιεύαμε ολόκληρη την επιστολή των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι: «έχοντας στα χέρια τους τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες τους δικαιώνουν ως προς το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών τους εισφορών, που όμως παραμένουν υπό εκκρεμότητα, ρωτούν τους καθ’ ύλην αρμοδίους από το ΥΠΠΟ και το Μέγαρο Μουσικής πώς επαναλειτούργησε η Ορχήστρα, αν ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του Οργανισμού που είχε την ευθύνη της, “ποιος και με ποιο δικαίωμα χρησιμοποιεί σήμερα το σήμα ‘Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής’” και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους».
Εκτοτε δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση ή απάντηση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, του προέδρου του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής ή της διοίκησης του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής. Πληροφορηθήκαμε πάντως ότι ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής είχε αιτηθεί 14 ημέρες πριν από το δημοσίευμα και 11 ημέρες πριν από την «επαναλειτουργία» της Καμεράτας και την πρώτη της συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής (22/10), στις 11 Οκτωβρίου δηλαδή, την ανάκτηση του ληγμένου σήματος-αίτηση που δεν έχει ακόμα εγκριθεί αν και μάλλον πρόκειται για τυπική διαδικασία, πράγμα όμως που σημαίνει ότι η συναυλία της 22ας Οκτωβρίου έγινε χωρίς απολύτως νόμιμη χρήση του σήματος.
Πρώην εργαζόμενοι με τους οποίους μιλήσαμε ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βλάψουν την ομαλή επαναλειτουργία και πορεία της Ορχήστρας. Τη νομιμότητα, το δίκιο τους και τα χρωστούμενα ζητούν. Να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ άλλων στην επιστολή τους εξηγούσαν: «μας έχουν επιδικαστεί δεδουλευμένες αποδοχές μας, μισθοί υπερημερίας και αποζημιώσεις απόλυσης, ενώ μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η πλήρης ασφαλιστική μας τακτοποίηση για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ΜΕΟΕ υπήρξε εργοδότης μας. Εχουμε δε κανονικά αναγγελθεί ως πιστωτές του ΜΕΟΕ, που από το έτος 2021 τελεί σε καθεστώς εκκαθάρισης». Επεσήμαιναν επίσης ότι «μέχρι και σήμερα δεν μας έχει ανακοινωθεί ποια η πορεία της εκκαθάρισης του Οργανισμού και η τύχη των απαιτήσεών μας, με αποτέλεσμα παρά την αμετάκλητη σχετική δικαστική κρίση να έχουμε στερηθεί όλα αυτά τα χρόνια στοιχειωδών δικαιωμάτων που απολαμβάνει κάθε Ελληνας εργαζόμενος».
Να υπενθυμίσουμε ξανά, τέλος, ότι αν και η υπουργός Πολιτισμού το 2021 διαβεβαίωνε μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα έναντι όσων εργαζομένων «έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις θα τακτοποιηθεί στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του φορέα με βάση τους κανόνες που θα κληθεί να εφαρμόσει ο εκκαθαριστής», τώρα τηρεί χαρακτηριστική σιγήν ιχθύος έναντι των εργαζομένων και των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, ενώ δεν απαντά αν ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση και αν έχει υπάρξει πρόνοια ως οφείλεται για την εξόφληση των απαιτήσεων των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή βέβαια επικαλείται τον νόμο και, ενώ εκκρεμεί η κύρια δίκη τον Μάρτιο, βαφτίζει «αμετάκλητη» την απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που ζητούσε από το ανώτατο δικαστήριο «προστασία» για τη βλάβη που εγκυμονεί για τους σκοπούς και τα περιουσιακά στοιχεία του η έξωση από το κτίριο της οδού Ερμού 134-136, καθώς και να ανασταλεί η εκτέλεση της Υπουργικής Απόφασης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας