Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.7° 11.6°
3 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.1° 9.7°
3 BF
56%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
16.5° 14.9°
3 BF
71%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
5°C
4.9° 4.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.9° 9.9°
3 BF
76%
Βέροια
Αίθριος καιρός
12°C
12.0° 9.0°
1 BF
62%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.4° 8.4°
0 BF
46%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
62%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.8° 16.1°
1 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.0°
2 BF
63%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 15.5°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
4 BF
66%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
63%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.2°
0 BF
62%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.8° 11.2°
2 BF
60%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 12.8°
2 BF
91%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
15.3° 11.6°
2 BF
75%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.3° 11.0°
1 BF
68%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
10°C
12.8° 9.7°
2 BF
69%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
7.2° 7.2°
1 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
Ελευσίνα
Συμπόσιο στην Ελευσίνα

«Πώς θα αλλάξουμε το μυαλό μας για να αλλάξουμε τον κόσμο»

Μας μιλά ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για τα Ψυχεδελικά του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς για τη χρήση των ψυχοδηλωτικών στην αρχαιότητα και σήμερα.

Η εκστατική εμπειρία, η διεύρυνση της συνειδητότητας, και η κατάκτηση μιας ανώτερης πνευματικότητας οδηγό στην κοινωνική και προσωπική πρόοδο είναι μάλλον μερικά από τα στοιχεία που έρχονται στο νου όταν κάποιος αναφέρεται σε μυστικιστικές εμπειρίες και τελετουργίες. Μία από τις πρώτες πνευματικές και μυστικές τελετουργίες της ανθρωπότητας ήταν και τα Ελευσίνια Μυστήρια που έχουν συνδεθεί με τη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών με εμψυχωτική επίδραση προκειμένου το υποκείμενο της μύησης να οδηγηθεί σε βαθύτερες νοητικές εμπειρίες ενόρασης που του άνοιγαν το μονοπάτι προς την ευδαιμονία. Άλλωστε έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι η ανθρώπινη συνειδητότητα μπορεί να βιωθεί σε ένα διευρυμένο πνευματικό επίπεδο με την ελεγχόμενη χρήση ψυχοδηλωτικών ουσιών και διόλου τυχαία αναπτύσσονται επιστημονικοί κλάδοι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μας το επιβεβαιώνει ο Fred Barrett, επικεφαλής του Johns Hopkins Psychedelic Research Centre με τον οποίο είχαμε μια σύντομη συνομιλία για τη χρήση των ψυχοδηλωτικών στην αρχαιότητα και σήμερα, με αφορμή τις εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου που διοργανώνει το World Human Forum -συνιδρύτρια του οποίου είναι η αδελφή του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Φρεν Μπάρετ

Ο ίδιος, μαζί με άλλους κορυφαίους επιστήμονες, ερευνητές και εμπειρογνώμονες από διαφορετικά γνωστικά πεδία και διακεκριμένα ιδρύματα από όλον τον κόσμο, θα παραβρεθεί στις εργασίες του Συμποσίου που ξεκίνησαν απόψε και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, στο παλιό εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ στην Ελευσίνα. Με διόλου ευκαταφρόνητη συμμετοχή, 300 ευρώ για το σύνολο των εργασιών που συμπεριλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και 25€ ημερήσια είσοδο για την παρακολούθηση των συζητήσεων το συμπόσιο με κεντρικό άξονα προβληματισμού το «Πώς θα αλλάξουμε το μυαλό μας για να αλλάξουμε τον κόσμο» επιχειρεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης της αρχαίας γνώσης, της ιατρικής, των ανθρωπιστικών επιστημών της πνευματικότητας και της τέχνης προκειμένου να διερευνύσει την από κοινού δημιουργία ενός οικολογικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα φιλοδοξεί να είναι το πρώτο μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων με απώτερο στόχο να επανατοποθετήσει την Ελευσίνα στη θέση παγκόσμιου σημείου αναφοράς σε θέματα συνειδητότητας, αυτοβελτίωσης και σύνδεσης με τον εαυτό μας.

-Πώς συνδέεται το Κέντρο Ψυχεδελικών Ερευνών το οποίο διευθύνετε με τα Ελευσίνα Μυστήρια, ρωτήσαμε τον Φρεν Μπάρετ.

«Μελέτες από το επιστημονικό σώμα του Κέντρου Ερευνών για τα Ψυχεδελικά και τη Συνείδηση στο Johns Hopkins (Center for Psychedelic and Consciousness Research) έδειξαν επανειλημμένα ότι η χορήγηση ψυχεδελικών ενώσεων σε προσεκτικά επιλεγμένους συμμετέχοντες, τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς με διαταραχές ψυχικής διάθεσης ή χρήσης ουσιών, υπό προσεκτικά ελεγχόμενες και υποστηρικτικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσει αυτό που περιγράφεται ως μυστικιστικές εμπειρίες. Αυτές οι εμπειρίες, τόσο σε ασθενείς όσο και σε εκείνους που είναι ιατρικά και ψυχιατρικά υγιείς, έχουν αποφέρει προσωπικές εμπειρίες που αποτελούνταν τόσο από εμβρίθεια όσο και από διανοητική ποιότητα, που βιώθηκαν ως ουσιωδώς πραγματικές και βαθιά διορατικές εμπειρίες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μια αυξημένη ευεξία που διήρκεσε για χρόνια μετά. Αυτές οι εμπειρίες αξιολογήθηκαν από τους συμμετέχοντες αν όχι ως οι πιο σημαντικές και ουσιαστικά σπουδαίες πνευματικές εμπειρίες της ζωής τους σίγουρα ανάμεσα στις πιο βαρυσήμαντες. Αυτές οι μυστικιστικές εμπειρίες έχουν έναν χαρακτήρα με βαθύ πνευματικό νόημα, καθώς προσφέρουν από πρώτο χέρι μια πνευματική εμπειρία, που είναι παρόμοια με εκείνα που περιγράφονται στα Ελευσίνια Μυστήρια».

-Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι αλλαγές που χρειάζεται ο κόσμος;

«Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να αποκτήσει συμπόνια, αγάπη και επίγνωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων των άλλων ανθρώπων και των ζωντανών όντων, και πως πρέπει να κατανοήσουμε και να προστατεύσουμε την υγεία του πλανήτη μας».

-Πως νομίζετε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα μυαλά μας προκειμένου να αλλάξουμε τον κόσμο;

«Μέσω της συμμετοχής σε πρακτικές που μας ανοίγουν στη θεμελιώδη αλήθεια ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό».

Οι κύκλοι συζητήσεων έχουν ως βασικά θέματα τους παρακάτω άξονες:

  • Οι αξίες και οι συνθήκες για την δημιουργία ενός οικολογικού πολιτισμού
  • Ο συγκερασμός της προγονικής και της σύγχρονης σοφίας
  • Η επιστροφή του θηλυκού στοιχείου
  • Ο δρόμος προς την Ελευσίνα – ένα διαχρονικό ταξίδι
  • Διαφορετικές προσεγγίσεις για την καλλιέργεια της συνειδητότητας και της ευδαιμονίας
  • Η θεραπεία της ψυχής – Μια επιστημονική προσέγγιση των ψυχοδηλωτικών

Σε αυτές συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Andrew Koh, αρχαιολόγος και επικεφαλής του προγράμματος σπουδών αρχαίας φαρμακολογίας στο Yale University· η χορογράφος Sasha Waltz· ο συγγραφέας και ερευνητής Brian Muraresku· ο εθνομουσικολόγος Christopher King· η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή· ο Fred Barrett, επικεφαλής του Johns Hopkins Psychedelic Research Centre· η Ivy Ross, καλλιτέχνις και αντιπρόεδρος του τμήματος hardware design της Google· η Susan Magsamen, ιδρύτρια και διευθύντρια του International Arts + Mind Lab στο Pedersen Brain Science Institute του Johns Hopkins University School of Medicine· ο Anthony Bossis, κλινικός ψυχολόγος και κλινικός επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο NYU School of Medicine· ο James Bridle, συγγραφέας, καλλιτέχνης και τεχνολόγος· η Bonna Wescoat, διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Η πρώτη αυτή διοργάνωση του Συμποσίου που αφιερώνεται στη μνήμη του ρηξικέλευθου τραγουδιστή και ακτιβιστή Harry Belafonte, πλαισιώνεται από εκλεκτό μουσικό πρόγραμμα και καλλιτεχνικές δράσεις.

Οι εργασίες του συμποσίου που ολοκληρώνεται στις 29/9 αναλυτικά ΕΔΩ

Προπώληση εισιτηρίων στο ticketservices.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Πώς θα αλλάξουμε το μυαλό μας για να αλλάξουμε τον κόσμο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας