• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 23.0°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.2°C / 28.0°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 27.0°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.8°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 24.8°C
  2 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 26.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  56%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υψηλές αμοιβές για τις γενικές διευθύντριες στα μουσεία ΝΠΔΔ

 • A-
 • A+
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τις διόρισε και υπέγραψε την αμοιβή τους, που ανέρχεται σε 3.500 ευρώ μηνιαίως για καθεμία, ποσόν «χωριστό από την επιπλέον αποζημίωση που μπορεί να αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο», όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και που, επιπλέον, για το τρέχον έτος θα βαρύνει τον ήδη χαμηλό προϋπολογισμό του υπουργείου.

Με το ύψος των αποδοχών του προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Υπουργείου, δηλαδή 3.500 ευρώ τον μήνα, θα αμείβονται οι πέντε γενικές διευθύντριες που διόρισε λίγο πριν από τις εκλογές η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στα ισάριθμα μουσεία που μετέτρεψε σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με τον νόμο 5021/2023 που ψήφισε στη Βουλή μόνον η πλειοψηφία.

Οι μισθοί τους καθορίστηκαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, στις 17 Μαΐου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη). Οπως αναρτήθηκε στη Διαύγεια, οι μικτές μηνιαίες αποδοχές των γενικών διευθυντριών των μουσείων: Εθνικού Αρχαιολογικού, Βυζαντινού και Χριστιανικού, Αρχαιολογικού Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Ηρακλείου, καθορίζονται στο ύψος των αποδοχών του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Υπουργείου, με την απόφαση να ισχύει αναδρομικά, από τις 19 Απριλίου 2023. «Στη θέση των διευθυντών, που ώς τώρα διοικούσαν τα μουσεία με τον μισθό διευθυντή του δημοσίου τομέα, έχουν τοποθετηθεί με μόνη την απόφαση της υπουργού πέντε γενικές διευθύντριες, οι οποίες θα εισπράττουν καθαρό μισθό 3.500 τον μήνα!», σχολίασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Μάλιστα, το ποσόν αυτό είναι χωριστό από την επιπλέον αποζημίωση που μπορεί να αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο, όπως ήδη γίνεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οταν όλη η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει μόνο μία γενική διευθύντρια, με μια κίνηση η κυβέρνηση της Ν.Δ. εγκατέστησε πέντε γενικές διευθύντριες και πέντε διοικητικά συμβούλια της αρεσκείας της, δεκαπλασιάζοντας ήδη το κόστος διοίκησης των μουσείων».

Προκαλεί εντύπωση, αν και αναμενόμενο, ότι για το έτος 2023 το ποσόν θα βαρύνει τον ήδη χαμηλό προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού, αφού ήταν τόση η σπουδή για την ψήφιση του νόμου, ώστε δεν εξασφαλίστηκε ο απαραίτητος χρόνος για την επεξεργασία σημαντικών αλλαγών στη διοίκηση των πέντε κρατικών μουσείων που τα αποκόπτει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ ο εκάστοτε υπουργός θα διορίζει τα μέλη της αρεσκείας στα διοικητικά συμβούλια που έχουν ισχυρό λόγο στη διαχείριση των πολύτιμων αρχαιολογικών συλλογών τους.

Κι ενώ ο πληθωρισμός ανεβαίνει και ο μέσος Ελληνας νιώθει καθημερινά στο πετσί του την οικονομική ασφυξία και τη δυσκολία να ανταποκριθεί για την απόκτηση των βασικών αγαθών, οι εκλεκτοί της κυβέρνησης απολαμβάνουν μισθούς που δεν έχουν καμία σχέση με τις μισθολογικές κλίμακες των μέσων εργαζομένων.

Παράλληλα, με Υπουργική Απόφαση της κ. Μενδώνη (19/5/23), συγκροτήθηκαν Επιτροπές (όπως προβλέπει το άρθρο 19 του νόμου 5021/2023) για τα πέντε μουσεία, με σκοπό την ψηφιακή απογραφή των συλλογών και των αντικειμένων τους. Η κοινή πρόεδρος των πέντε επιτροπών (η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων) και τα μέλη (όλες γυναίκες) που τις απαρτίζουν είναι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού και μάλιστα πολλές εξ αυτών έχουν εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις τους για τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, γι’ αυτό και συμμετέχουν στην απεργία/ αποχή που έχει προκηρυχθεί από τα σωματεία των εργαζομένων και συνεχίζεται. Μένει να δούμε αν θα συμμετάσχουν στις επιτροπές, καθώς η απογραφή των συλλογών και η παράδοση στα διορισμένα διοικητικά συμβούλια είναι αναγκαίες με βάση τον νόμο για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων, διαφορετικά το εγχείρημα βρίσκεται στον αέρα.

Η αντίσταση, πάντως, των εργαζομένων καλά κρατεί, καθώς, χθες, υπήρξε κινητοποίηση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή υπαλλήλων και του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Β. Ελλάδος και με αφορμή την πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση του δοτού διοικητικού συμβουλίου του μουσείου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Ο «επαναπατρισμός» που έγινε... «γυρισμός» και τα εγκαίνια για λίγους κι εκλεκτούς
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αντιδράσεις ενάντια στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας με αφορμή τη μυστικοπαθή τελετή για την έκθεση των αρχαιοτήτων Στερν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Ο «επαναπατρισμός» που έγινε... «γυρισμός» και τα εγκαίνια για λίγους κι εκλεκτούς
ART - ΝΕΑ
Εκδικητικές καθαιρέσεις διευθυντών εν μέσω προεκλογικής περιόδου;
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προχώρησε σε νέα καταγγελία που αφορά δυσμενή μεταβολή εργασιακής σχέσης, την υποβάθμιση δηλαδή των τριών αρχαιολόγων-υπαλλήλων.
Εκδικητικές καθαιρέσεις διευθυντών εν μέσω προεκλογικής περιόδου;
ART - ΝΕΑ
«Χειρόγραφος»... εκσυγχρονισμός και delete στα ηλεκτρονικά αρχεία
Τα ηλεκτρονικά αρχεία των υπαλλήλων στα πέντε μεγάλα κρατικά μουσεία που μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ σβήστηκαν με απόφαση της Λ. Μενδώνη.
«Χειρόγραφος»... εκσυγχρονισμός και delete στα ηλεκτρονικά αρχεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας