• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.6°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.7°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 18.6°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  89%

Στιγμιότυπο από τη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Αδιαλλαξία για το προεδρικό διάταγμα-Παραθυράκι για αλλαγές στο άρθρο 106

 • A-
 • A+
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι καλλιτέχνες για τις υποσχέσεις του υφυπουργού Πολιτισμού, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο κινητοποίησης.

Συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη είχε σήμερα αντιπροσωπεία καλλιτεχνών στο πλαίσιο κινητοποίησης καλλιτεχνικών σωματείων που αφορούσε το αμαρτωλό προεδρικό διάταγμα που έχει προκαλέσει έκρηξη οργής στον χώρο των τεχνών, αλλά και το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και επηρεάζει τις εργασιακές σχέσεις.

Με βάση τα όσα συζητήθηκαν καταγράφηκε για ακόμη μια φορά η αδιάλλακτη στάση που τηρεί η κυβέρνηση σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που έχει βγάλει τους καλλιτέχνες στο δρόμο. 

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνώ συζήτησαν με τον κ. Γιατρομανωλάκη το θέμα του άρθρου 106 του σχεδίου νόμου που κατά τους ανθρώπους του πολιτισμού εγκλωβίζει τους εργαζόμενους σε ατομικές συμβάσεις, ενώ δεν περιλαμβάνει προβλέψεις για το τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό στις πρόβες.

Η πλευρά της κυβέρνησης φέρεται να δεσμεύτηκε για αλλαγές στο νομοσχέδιο για να  θα προβλέπει το χαρακτηρισμό της εργασίας για τις δοκιμές ως εξαρτημένη εργασία η οποία θα συμπεριλάβει εκτός των ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών και τους τεχνικούς καθώς και όλες τις ειδικότητες εργαζομένων των απαραιτήτων για τη διεξαγωγή των δοκιμών.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το θέμα της εκτός έδρας αμοιβής των εργαζόμενων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό

«Ελπίζουμε ότι οι τροποποιήσεις για τις οποίες τουλάχιστον δεσμεύτηκε ο κ. Υφυπουργός να ενσωματωθούν στο Σχέδιο Νόμου. Θα αναμένουμε το τελικό κείμενο» σχολιάζει με νόημα η ΠΟΘΑ στην ανακοίνωσή της.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι : Τάσος Κατοπόδης (ΠΟΘΑ), Άρης Λάσκος (ΣΕΗ), Βασίλης Παρασκευόπουλος (ΠΜΣ), Αργυρώ Καπαρού (ΕΤΕ), Παναγιώτης Τσεβρένης (ΣΤΑΖΟΕ) και Μίνα Ανανιάδου (ΣΕΧΩΧΟ). Από πλευράς τους ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν: ο Υφυπουργός κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Γενική Γραμματέας κ. Ελένη Δουνδουλάκη, και η Νομική Σύμβουλος κ. Βασιλική Αλιμπέρτη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη σημερινή συνάντηση με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Σήμερα 29/3/2023 στα πλαίσια κινητοποίησης των Σωματείων της Τέχνης και του Πολιτισμού και της ΠΟΘΑ στο ΥΠΠΟΑ, έλαβε χώρα συνάντηση με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη για τις διατάξεις που εισάγονται σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις  για την προστασία και καταπολέμηση των αδήλωτων και ανασφάλιστων δοκιμών και λοιπών ρυθμίσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι : Τάσος Κατοπόδης (ΠΟΘΑ), Άρης Λάσκος (ΣΕΗ), Βασίλης Παρασκευόπουλος (ΠΜΣ), Αργυρώ Καπαρού (ΕΤΕ), Παναγιώτης Τσεβρένης (ΣΤΑΖΟΕ) και Μίνα Ανανιάδου (ΣΕΧΩΧΟ). Από πλευράς τους ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν: ο Υφυπουργός κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Γενική Γραμματέας κ. Ελένη Δουνδουλάκη, και η Νομική Σύμβουλος κ. Βασιλική Αλιμπέρτη.

Από τη συνάντηση των δυόμιση και πλέον ωρών προέκυψε η δέσμευση του κ. Υφυπουργού για αλλαγές στο άρθρο 106 του Σχεδίου Νόμου. Συγκεκριμένα θα προβλέπει το χαρακτηρισμό της εργασίας για τις δοκιμές ως εξαρτημένη εργασία η οποία θα συμπεριλάβει εκτός των ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών και τους τεχνικούς καθώς και όλες τις ειδικότητες εργαζομένων των απαραιτήτων για τη διεξαγωγή των δοκιμών. Η παράγραφος 3 του άρθρου 106 στο Σχέδιο Νόμου θα αποσυρθεί. Σε ότι αφορά το αίτημά μας για την προτεινόμενη τροπολογία που αφορά το ΠΔ 85/2022 και την επαγγελματική βαθμίδα των καλλιτεχνών και η οποία υποστηρίζεται από το σύνολο της Αντιπολίτευσης,  δεν έγινε αποδεκτό.

Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν,  μεταξύ των οποίων η εκτός έδρας αμοιβή των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και η αναπροσαρμογή τους, ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι θα τα επανεξετάσει.

Ελπίζουμε ότι οι τροποποιήσεις για τις οποίες τουλάχιστον δεσμεύτηκε ο κ. Υφυπουργός να ενσωματωθούν στο Σχέδιο Νόμου. Θα αναμένουμε το τελικό κείμενο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Καταπέλτης το ΣΕΗ κατά Γιατρομανωλάκη
Το ΣΕΗ χαρακτηρίζει «ανεκδοτολογικό» τον ισχυρισμό του υφυπουργού πως η ΚΥΑ ανακοινώθηκε γιατί οι καλλιτέχνες εστίασαν στο μισθολογικό.
Καταπέλτης το ΣΕΗ κατά Γιατρομανωλάκη
ART - ΝΕΑ
Ο Ν. Γιατρομανωλάκης σε διχαστικό ρόλο
Αποφάσισε να κοινοποιήσει την απάντησή του σε όσα ανέφεραν τα σωματεία για το περιεχόμενο της ΚΥΑ την ώρα που γινόταν η φορτισμένη γενική συνέλευση του ΣΕΗ.
Ο Ν. Γιατρομανωλάκης σε διχαστικό ρόλο
ART - ΝΕΑ
Η απάντηση Γιατρομανωλάκη επιρρίπτει τις ευθύνες στους καλλιτέχνες
Με τη γενική συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών να αποφασίζει τα επόμενα βήματα του κλάδου ο υφυπουργός Πολιτισμού απαντά στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και 17 ακόμα...
Η απάντηση Γιατρομανωλάκη επιρρίπτει τις ευθύνες στους καλλιτέχνες
ART - ΝΕΑ
Απορρίπτουν τις κυβερνητικές «λύσεις» οι καλλιτέχνες - Συνεχίζουν τον αγώνα
Διόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ηθοποιοί από τα ημίμετρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να τους «χρυσώσει το χάπι».
Απορρίπτουν τις κυβερνητικές «λύσεις» οι καλλιτέχνες - Συνεχίζουν τον αγώνα
ART - ΝΕΑ
Ο πρωθυπουργός στον ρόλο του από μηχανής θεού;
Πιθανή η άμεση υιοθέτηση μίας νέας ειδικής κατηγορίας στο προσοντολόγιο, της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης ισότιμης προς την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπως έχει ήδη προτείνει το Δ.Σ και ο καλλιτεχνικός...
Ο πρωθυπουργός στον ρόλο του από μηχανής θεού;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας