• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.5°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 17.7°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 19.0°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.4°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%

O δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, η Ευαγγελία Μπαφούνη (αριστερά) και η Ειρήνη Νταϊφά (δεξιά)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είκοσι πέντε αφορμές για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη

 • A-
 • A+
«Αμμόχωστος-Πειραιάς: Διαδρομές Επί Σκοπού» ⫸ Στις 3 Απριλίου εγκαινιάζεται έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, με 25 έργα ζωγραφικής από τη Δημοτική Πινακοθήκη της Αμμοχώστου, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα 219 έργα που εγκαταλείφθηκαν το 1974 με την εισβολή, το 2019 παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη και τώρα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Είκοσι πέντε έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό οι Δήμοι Πειραιά και Αμμοχώστου, στο πλαίσιο της αδελφοποίησής τους. Μεταξύ αυτών, και έργα εμβληματικών Ελλήνων καλλιτεχνών, του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Κόντογλου και άλλων.

Τα έργα αυτά συγκαταλέγονται ανάμεσα σε συνολικά 219, που το 2019 ανακοινώθηκε ο εντοπισμός τους και η πρόθεση των Τουρκοκυπρίων να τα επιστρέψουν. Αργότερα την ίδια χρονιά παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη, που διαμεσολάβησαν στην ολοκλήρωση της επιστροφής τους, και από τον Ιανουάριο του 2023 φιλοξενούνται προσωρινά στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα. Τα 25 έργα περιλαμβάνονται στην έκθεση με τον τίτλο «Αμμόχωστος-Πειραιάς: Διαδρομές Επί Σκοπού» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η οποία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 στις 19.00 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Μαΐου 2023. Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Για όλα αυτά μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά και η διευθύντρια Πολιτισμού του δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και, όπως ανέφεραν, η έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία για τον σύγχρονο πολιτισμό, όχι μόνο για τη μεγάλη καλλιτεχνική αξία των έργων, αλλά και γιατί είναι από τις ελάχιστες φορές που παραδίδονται πολιτιστικά αγαθά, τα οποία θεωρούνταν χαμένα λόγω εχθροπραξιών, στην κοινότητα που ανήκουν.

Ο Γιάννης Μώραλης χαρακτήρισε την έκθεση ορόσημο για την πόλη του Πειραιά και σημείωσε ότι σκοπός της είναι να επικοινωνηθεί το ζήτημα της κατεχόμενης Αμμοχώστου σ’ ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι επισκέπτες θα βλέπουν αυτά τα έργα και θα θυμούνται ή και κάποιοι ίσως μάθουν για πρώτη φορά ότι υπάρχει μια πόλη στην Κύπρο ερημωμένη, μισοκατεστραμμένη και νεκρή σχεδόν 50 χρόνια». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την επίσκεψή του πέρυσι στην Αμμόχωστο και όπως περιέγραψε πρόκειται για μια πόλη-φάντασμα για την οποία δεν νομίζει να υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα παγκοσμίως.

Για ένα σημαντικότατο πολιτιστικό γεγονός έκανε λόγο ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, το οποίο στέλνει «ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού και υπόσχεσης πως ουδέποτε ξεχνούμε και αέναα αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της Αμμοχώστου μας, ελπίζοντας και διεκδικώντας την απελευθέρωση του τόπου μας». Εκανε γνωστό επίσης ότι στο πλαίσιο της διαφώτισης για το θέμα της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου, μέρος των πινάκων θα περιοδεύει και πρώτος σταθμός της περιοδείας είναι ο Πειραιάς.

Η Ευαγγελία Μπαφούνη επισήμανε ότι ο σχεδιασμός της φιλοξενίας αυτών των έργων προσωρινά στο Μουσείο «Θάλασσα», στην Αγία Νάπα, έως ότου επιστρέψουν στην πραγματική τους στέγη στην Αμμόχωστο, αποτέλεσε για τον Δήμο Πειραιά μια πρόκληση για πολλούς λόγους. Εν πρώτοις, όπως εξήγησε, η καλλιτεχνική αξία των έργων υπαγόρευε την έκθεσή τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό εκτός Κύπρου. Παράλληλα, όμως, παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος ανάκτησής τους, ύστερα από μια υποδειγματική συνεργασία μεταξύ των μελών της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό που είχε συγκροτηθεί από εκπροσώπους τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας του νησιού. «Συνεργασία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μάθημα προσέγγισης μεταξύ κοινοτήτων που τις χώρισαν εχθροπραξίες, σε σχολές διπλωματίας. Και, τέλος, το μεγάλο δίδαγμα ότι η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού είναι αναπαλλοτρίωτη και ανήκει σε αυτόν που τη δημιούργησε» ανέφερε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «Αμμόχωστος-Πειραιάς. Διαδρομές επί σκοπού»
Τα εγκαίνια μιας πολύ σημαντικής έκθεσης, καθώς σε αυτή εκτίθενται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, που επί 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, έγιναν στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης...
Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «Αμμόχωστος-Πειραιάς. Διαδρομές επί σκοπού»
ART - ΝΕΑ
Ξεναγήσεις στην έκθεση «Αμμόχωστος – Πειραιάς. Διαδρομές Επί Σκοπού»
Οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση ζωγραφικής «Αμμόχωστος – Πειραιάς. Διαδρομές Επί Σκοπού», η οποία φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, στις 19:00.
Ξεναγήσεις στην έκθεση «Αμμόχωστος – Πειραιάς. Διαδρομές Επί Σκοπού»
ART - ΝΕΑ
Ο Καββαδίας του Πειραιά
Μια εικαστική έκθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι και ψηφιδογράφοι θα παρουσιάσουν έργα τους εμπνευσμένα από στίχους του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία, εγκαινιάζεται απόψε...
Ο Καββαδίας του Πειραιά
ART - ΝΕΑ
«14 Ιστορίες Αντίστασης»
Σπάνιο αρχειακό υλικό και μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα από την αντίσταση του λαού την περίοδο της Κατοχής περιλαμβάνονται στην έκθεση με τίτλο «14 Ιστορίες Αντίστασης», που εγκαινιάζεται σήμερα στις 19.30...
«14 Ιστορίες Αντίστασης»
ART - ΝΕΑ
Λογοτεχνικά κείμενα Πειραιωτών εικαστικών στη Δημοτική Πινακοθήκη
Εκδήλωση με τίτλο «Όταν οι εικαστικοί... γράφουν», όπου θα παρουσιαστούν ποιήματα και πεζά δέκα εικαστικών Πειραιωτών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Μαρτίου, στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά....
Λογοτεχνικά κείμενα Πειραιωτών εικαστικών στη Δημοτική Πινακοθήκη
ART - ΝΕΑ
«Δεν είμαστε εδώ για να παραιτούμαστε, αλλά για να βελτιωνόμαστε»
Το θέμα του ατυχήματος που συνέβη τη Δευτέρα, όταν κατέρρευσε μέρος της σκηνής, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό 4 παιδιών, συζητήθηκε χθες, με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να ανακοινώνει ότι το θέατρο...
«Δεν είμαστε εδώ για να παραιτούμαστε, αλλά για να βελτιωνόμαστε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας