Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν παραιτείται ο Βούρος. Θα τον παύσουν;

Χωρίς παραίτηση του Γιάννη Βούρου, ο υπουργός δεν μπορεί να διορίσει τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση στο ΚΘΒΕ.

Νώντας Στυλιανίδης

Δεν παραιτείται ο Βούρος. Θα τον παύσουν;

  • A-
  • A+

Δεν φεύγει προς το παρόν ο Γιάννης Βούρος από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Κι αυτό γιατί αρνείται, η γραπτή παραίτηση που του ζητούν να φέρει ημερομηνία τρέχοντος χρόνου.

Επιμένει ότι πρέπει να αναγράφεται η 31η Μαρτίου, ημερομηνία που την υπέβαλε προφορικά.

Λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δεν μας αφήνει να πλήξουμε. Κι αυτό όχι γιατί λύνει ζητήματα, αλλά γιατί δημιουργεί καινούργια.

Σε αντίθεση με το Εθνικό Θέατρο, εδώ ο αν. υπουργός Πολιτισμού έκανε τη σωστή κίνηση: άλλαξε πρώτα το Δ.Σ. του ΚΘΒΕ. Στη συνέχεια άρχισε την αναζήτηση καλλιτεχνικού διευθυντή, κατά προτίμηση Θεσσαλονικιού. Καταλήγει, μετά από εισήγηση ομάδας καλλιτεχνών που τον συμβουλεύουν, στον Γιάννη Αναστασάκη. Τώρα πρέπει να φύγει ο Γιάννης Βούρος. Ολες όμως οι κινήσεις για την απομάκρυνσή του οδηγούν σε νέα εμπλοκή.

Ας δούμε το χρονικό των εξελίξεων:

■ Την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού επικοινωνεί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, ζητώντας του να προχωρήσουν σ’ ένα «φιλικό, βελούδινο διαζύγιο». Ο Γιάννης Βούρος, παρ' όλο που αιφνιδιάζεται, συμφωνεί, άλλωστε είχε θέσει προφορικά την παραίτησή του στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού αμέσως μετά τις εκλογές.

■ Την Τρίτη, ο σύμβουλος του υπουργού Παναγιώτης Δούρος τον ενημερώνει για την άμεση αποστολή δελτίου Τύπου στα ΜΜΕ και για το περιεχόμενό του (ευχαριστίες του υπουργείου για όσα προσέφερε στο διάστημα της θητείας του). Ο Γιάννης Βούρος, εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα των διαδικασιών, συμφωνεί ξανά σε όλα.

■ Το απόγευμα της Τετάρτης κι ενώ είχε ανακοινωθεί το όνομα της νέας ηγεσίας του ΚΘΒΕ (Γιάννης Αναστασάκης, Μαρία Τσιμά), η νομική σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού επικοινωνεί με τον Γιάννη Βούρο, λέγοντάς του ότι δεν έχει πάρει ακόμα τη γραπτή παραίτησή του για να προχωρήσει νόμιμα το θέμα. Ο Γ. Βούρος την διαβεβαιώνει ότι θα τη στείλει άμεσα.

■ Την Πέμπτη το πρωί, η νομική σύμβουλος ζητάει από τον Γιάννη Βούρο η παραίτησή του να φέρει πρόσφατη ημερομηνία. Εκείνος όμως αρνείται, επιμένοντας ότι η αναγραφόμενη ημερομηνία παραίτησης δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν της προφορικής του, δηλαδή η 31η Μαρτίου. Δεν ήθελε να εμφανιστεί, ειδικά τώρα, σε μια οριακή στιγμή για το ΚΘΒΕ, ότι εγκαταλείπει τον οργανισμό δηλώνοντας αδυναμία και απροθυμία να αγωνιστεί για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του. Ομως, ο κ. Βούρος προσπαθεί να διευκολύνει το υπουργείο, προτείνοντας η γραπτή παραίτησή του με ημερομηνία 31 Μαρτίου να μη φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

Και… ξαφνικά, η κυβέρνηση παραιτείται. Ομως, χωρίς παραίτηση του Γιάννη Βούρου, ο υπουργός δεν μπορεί να διορίσει τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση στο ΚΘΒΕ.

Εκτός και αν τον καταργήσει, όπως τον Σ. Χατζάκη, μέσω ΦΕΚ. Κι αυτό το δέχεται ο Γιάννης Βούρος, αρκεί να αποζημιωθεί για τους επτά μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Το τελευταίο που μαθαίνουμε είναι ότι το υπουργείο πρόκειται να αξιοποιήσει μια άλλη παραίτηση του Γιάννη Βούρου, γραπτή, η οποία δεν είχε γίνει δεκτή.

Την είχε υποβάλει στον Κώστα Τασούλα με αφορμή, πάλι, την άθλια οικονομική κατάσταση του Κρατικού. Μια παραίτηση που είχε υποβάλει σε άλλη κυβέρνηση, άλλου κόμματος, τον Δεκέμβριο του 2014!

Και ο αγώνας δρόμου έχει αρχίσει. Το υπουργείο πρέπει να βγάλει ΦΕΚ για την παύση του Γ. Βούρου μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα των διερευνητικών εντολών, γιατί μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές σταματούν τα πάντα.

Εχει ήδη δοθεί εντολή στο Εθνικό Τυπογραφείο για την έκδοση ΦΕΚ με παραίτηση του Γιάννη Βούρου επί κυβερνήσεως Ν.Δ.!

Στο διάστημα αυτό ο Γιάννης Βούρος βρίσκεται στο γραφείο του στο ΚΘΒΕ, βλέπει ανθρώπους, υπογράφει έγγραφα.

«Είμαι εδώ, πράττω τα νόμιμα και αναμένω τα νόμιμα», μας δήλωσε. «Δεν ξέρω πόσο θέλουν να εκτίθενται άλλοι, εγώ πάντως είμαι πρόθυμος να διευκολύνω μέχρι του σημείου που δεν παραβιάζεται η αξιοπρέπειά μου και η κοινή λογική. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι γαντζώνομαι σε καρέκλες».

Τον ρωτήσαμε για την αξιοποίηση από πλευράς του υπουργείου της παραίτησης που είχε υποβάλει επί Ν.Δ.

«Εχω ακούσει αυτή την εκδοχή και, αν ισχύει, είναι περιττό να πω ότι δεν έχει καμιά σχέση με την ηθική και τη νομιμότητα».

Μαθαίνουμε, όμως, ότι στην περίπτωση που βγει ΦΕΚ με ημερομηνία παραίτησής του τον Δεκέμβριο του 2014 θα κινηθεί αμέσως νομικά.

Δύσκολα βγάζει κανείς άκρη με τις προθέσεις, τις πράξεις και τις σκέψεις του υπουργού Πολιτισμού. Πέντε σχεδόν μήνες μετά τη διευκόλυνση που του πρόσφερε ο Γιάννης Βούρος με την προφορική παραίτησή του, αποφασίζει να τον διώξει, αλλά με σημερινή ημερομηνία παραίτησης. Γιατί;

Και πώς εξηγείται η πληροφορία, αν ισχύει, ότι αξιοποιεί την παλιά, επί κυβέρνησης Ν.Δ. γραπτή παραίτησή του; Λες και δεν «υπήρξε» ποτέ καλλιτεχνικός διευθυντής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…

Εντάξει, κατανοητή η εντολή: αλλάξτε τώρα διοικητές και διευθυντές οργανισμών. Αλλά ξανά, όπως και στην περίπτωση Χατζάκη, άρον άρον, απαξιώνοντας τους πρώην και βάζοντας τρικλοποδιές στους νυν;

Κανείς δεν αμφισβητεί την καλλιτεχνική επάρκεια και τις καλές προθέσεις του Γιάννη Αναστασάκη. Αρκούν όμως οι προθέσεις και τα αριστερά διαπιστευτήρια;

Και ποιος δεν ξέρει την παθογένεια που ταλανίζει το ΚΘΒΕ, τις σκληρές ιδιομορφίες του, τις πολλές Σκηνές, τους «βυζαντινούς» διαδρόμους, τα υπέρογκα χρέη, τις συνδικαλιστικές νοοτροπίες, που δεν αποβαίνουν πάντα προς το συμφέρον των εργαζομένων;

Το όραμα «να σώσουμε το θέατρο», για να υλοποιηθεί, χρειάζεται όσο τίποτα άλλο τον ρεαλισμό. Μήπως και σωθεί η μαγεία του θεάτρου.

Στο μεταξύ, όπως και στην περίπτωση του Εθνικού, το ρεπερτόριο της επόμενης σεζόν έχει ανακοινωθεί, έχουν υπογραφεί συμβόλαια, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή μιας νέας κυβέρνησης, με ό,τι σημαίνει αυτό.

 

ART - ΝΕΑ
Ζημιά 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι απεργίες
Ναυάγησε η χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων του ΣΕΗ και αντιπροσωπείας ηθοποιών του ΚΘΒΕ με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα...
Ζημιά 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι απεργίες
ART - ΝΕΑ
«Κινδυνεύω να πάω φυλακή»
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος τον περασμένο μήνα έμεινε για κάμποσες ώρες στο κρατητήριο. Μετά από δίκη που αφορούσε τα χρέη ύψους τουλάχιστον 1,8 εκατομμυρίου προς το Δημόσιο του κλειστού εδώ και καιρό Θεατρικού...
«Κινδυνεύω να πάω φυλακή»
ART - ΝΕΑ
Από τη Νέα Υόρκη στον... Φαμπρ
Ο Φαμπρ αναμένεται να έρθει την επόμενη Κυριακή στην Αθήνα (αν ανοίξει το αεροδρόμιο των Βρυξελλών), ενώ την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 12.00 θα γίνει η γκράντε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της...
Από τη Νέα Υόρκη στον... Φαμπρ
ART - ΝΕΑ
Το καλλιτεχνικό έργο μετράει. Το διοικητικό καθήκον καθόλου;
Ουδείς αμφισβητεί ότι ευρωπαϊκός ούριος άνεμος έπνευσε από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ο Γιώργος Λούκος. Όμως το ίδιο βέβαιο είναι ότι εξαιτίας κακών χειρισμών της διοίκησης...
Το καλλιτεχνικό έργο μετράει. Το διοικητικό καθήκον καθόλου;
ART - ΝΕΑ
Τελικά ο Κ. Τασούλας τον... παραιτεί από το ΚΘΒΕ
Το ΦΕΚ που περιμέναμε ήρθε, ο Γιάννης Βούρος «παραιτείται» από καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, με καθυστέρηση οκτώ μηνών, αφού το υπ. Πολιτισμού αποφάσισε να αξιοποιήσει τη γραπτή παραίτηση που είχε...
Τελικά ο Κ. Τασούλας τον... παραιτεί από το ΚΘΒΕ
ART - ΝΕΑ
Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Βούρου - Ξυδάκη
Με επιστολή του κατά του αν. υπ. Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, ο απερχόμενος διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Ο καθείς αναλαμβάνει τις ευθύνες του και...
Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Βούρου - Ξυδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας