Μία επιστολή από το εσωτερικό και ένα μήνυμα από το εξωτερικό είχαν ουσιαστικά τον ίδιο παραλήπτη: τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Ν.Δ. Η πρώτη έχει ως αποστολέα την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και 17 ακόμα καλλιτεχνικά σωματεία και απευθυνόταν στον υφυπουργό Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό.
Το δεύτερο προέρχεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Σαουμπίνε και πανευρωπαϊκά διάσημο σκηνοθέτη Τόμας Οστερμάγιερ και έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλα μηνύματα αλληλεγγύης από το εξωτερικό στον αγώνα των Ελλήνων καλλιτεχνών.
«Δυστυχώς η Κυβέρνηση με την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), που ανακοίνωσε μέσω του ΥΠΠΟΑ αργά το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας και δείχνει για ακόμη μία φορά ότι δεν θέλει να δώσει λύση στα υφιστάμενα προβλήματα». Αυτές οι φράσεις της επιστολής της ΠΟΘΑ συνοψίζουν την αλήθεια: πως η ΚΥΑ όχι μόνο δεν συνιστά «απόλυτη θεραπεία» των καλλιτεχνικών ζητημάτων, όπως τη χαρακτήρισε το ΥΠΠΟΑ, αλλά δεν είναι καν μία «κάποια λύσις». Σύμφωνα με την επιστολή:
● Αν και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε μπροστά στους υπουργούς του και σε σωματεία καλλιτεχνών και θεσμικούς φορείς για νομοθετική ρύθμιση, τελικά εκδόθηκε μία ΚΥΑ νομικά ασθενέστερη και υποδεέστερη από νόμο ή προεδρικό διάταγμα.
● Το Π.Δ. 85/22 δεν τροποποιείται και έτσι παραμένουν τα πτυχία των καλλιτεχνών στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.). Το μόνο που ανακοινώθηκε είναι η (οριζόντια) μισθολογική και μόνο προσέγγιση με αυτή της κατηγορίας Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), ενώ οι όποιες προσλήψεις θα γίνονται ως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (γεγονός παράδοξο και προβληματικό).
● Με την ΚΥΑ επιχειρείται να βαφτιστεί η μισθολογική κλίμακα και η καλλιτεχνική εργασία ως «Κ.Ε.» («Καλλιτεχνικό Εργο»), γεγονός που δημιουργεί «εσκεμμένα» σύγχυση στην κοινή γνώμη, αφού «Κ.Ε.» είχαν προτείνει και οι καλλιτέχνες, μόνον που εκείνοι αναφέρονταν σε βαθμίδα Κ.Ε. («Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης») ισότιμη με Τ.Ε. Τέλος, τα σωματεία διευκρινίζουν πως η διαβάθμιση που ζητάνε θέλουν να είναι «εντός των προβλέψεων του άρθρου 16», αποφεύγοντας έτσι μία ενδεχόμενη «παγίδα» του πρωθυπουργού να φανούν συνυπεύθυνοι σε μία πιθανή μελλοντική απόπειρα τροποποίησης του συγκεκριμένου άρθρου που μοιάζει να επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης.
Με το βάρος όλων αυτών κρίσιμη θα είναι πάντως σήμερα το απόγευμα η γενική συνέλευση του ΣΕΗ στην οποία θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του κλάδου. Ο μουσικός κλάδος, πάλι, έδωσε την απάντησή του χθες με τη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε έξω από το «Ρεξ» ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών με 70 κορυφαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Από τη συναυλία πέρασε και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ακόμα και καλλιτέχνες που δεν μπόρεσαν παραστούν έστειλαν μηνύματα αγώνα κι αλληλεγγύης.
Οσο για τον Τόμας Οστερμάγιερ, πέρα από το μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Ελληνες καλλιτέχνες, ξεκαθάρισε πως θεωρεί ότι η υποβάθμιση των πτυχίων στις δραματικές σχολές της Ελλάδας δεν είναι μόνο «μία πράξη εχθρότητας» απέναντι στις τέχνες στη χώρα μας, αλλά και στο «ευρωπαϊκό θεατρικό τοπίο»! Δίνει, με αυτόν τον τρόπο, ευρωπαϊκές διαστάσεις και στο πρόβλημα αλλά και στους αγώνες σπουδαστών και επαγγελματιών του χώρου.
«Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση των νέων ανθρώπων που ασχολούνται με το θέατρο στην Ελλάδα είναι ήδη κάτι παραπάνω από δύσκολη. Η επιδείνωσή της μέσω ενός Π.Δ. είναι απαράδεκτη. Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών και των καθηγητών των καλλιτεχνικών σχολών έχουν την απόλυτη αλληλεγγύη μου», καταλήγει.