Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε τη θέση των κομμάτων για όσα συμβαίνουν στον καλλιτεχνικό χώρο έτσι όπως την εκφράζουν διακεκριμένοι εκπρόσωποί τους σε δηλώσεις τους ή όπως την εξέφρασαν οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες τις προηγούμενες ημέρες
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη»
«Μετά από δύο μήνες κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να συνομιλήσει μαζί τους. Συνομιλία που έχει ήδη υπονομευτεί από τον κ. Βορίδη πρόσφατα στη Βουλή. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιχειρήσει, για άλλη μια φορά, να τους εξαπατήσει. Δύο πράγματα μόνο οφείλει να κάνει: να αποσύρει τις καλλιτεχνικές ειδικότητες από το Προεδρικό Διάταγμα και να ζητήσει συγγνώμη για τη λάσπη που ρίχνει η κυβέρνησή του τόσους μήνες στους καλλιτέχνες».
Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Ν.Δ.
«Χρειάζεται ειλικρινής διάλογος για την κάλυψη του κενού για τις καλλιτεχνικές σπουδές»
«Για να μιλήσουμε ειλικρινά για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να αντιληφθούμε πρωτίστως τι ακριβώς είναι η διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Το Π.Δ. κωδικοποιεί όσα ισχύουν παγίως στη νομοθεσία μας.
Οτι δηλαδή οποιοσδήποτε απόφοιτος μεταλυκειακής εκπαίδευσης δεν έχει πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ και επιθυμεί να εργαστεί στο Δημόσιο σε θέση διοικητικού υπαλλήλου, προσλαμβάνεται και αμείβεται στην κατηγορία υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αρα, συμπέρασμα πρώτο: το Π.Δ. δεν αφορά τον τρόπο που οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται σε κρατικές ορχήστρες, σε κρατικές σκηνές, στο Εθνικό Θέατρο, σε ΔΗΠΕΘΕ, σε δομές δηλαδή όπου ασκούν την καλλιτεχνική δραστηριότητα την οποία σπούδασαν.
Συμπέρασμα δεύτερο: η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες αλλά συνολικά 71 κλάδους και 205 ειδικότητες.
Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι εξισώνει το απολυτήριο Λυκείου με τίτλο σπουδών μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Η ίδια διάταξη, επί παραδείγματι, αφορά αποφοίτους δημοσιογραφίας ή αποφοίτους με “Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο ειδικότητας Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού ή Πλοιάρχων Ε.Ν. ή Πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού”. Οι καλλιτέχνες εξαιρέθηκαν ρητά από το Π.Δ. με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν 10 μέρες και επιβεβαίωσε όσα από την πρώτη στιγμή είχε πει η κυβέρνηση. Οτι, δηλαδή, το Π.Δ. αφορά προσλήψεις καλλιτεχνών που δεν διεκδικούσαν καλλιτεχνικές ιδιότητες. Οι προσλήψεις αυτές -με καλλιτεχνικές ιδιότητες-, πλέον, ρυθμίζονται με ειδικές διατάξεις που εξαιρούν τους καλλιτέχνες τόσο από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ όσο και από το ενιαίο μισθολόγιο. Αρα, το βασικό αίτημα έγινε ήδη αποδεκτό και υλοποιήθηκε. Χρειάζεται ένας ειλικρινής διάλογος για την κάλυψη του κενού για τις καλλιτεχνικές σπουδές; Φυσικά.
Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι εδώ για να λύσει αυτό το πρόβλημα που πληγώνει εδώ και χρόνια τον καλλιτεχνικό κόσμο. Αλλωστε, έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα. Δεν είναι λίγα όσα έχουν γίνει μέσα σε αυτή την τετραετία. Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό αυξήθηκαν κατά 17% από το 2019 έως το 2021, το τέλος επιτηδεύματος μειώθηκε μόνο για τους καλλιτέχνες, μαζί με τον ΦΠΑ στον κινηματογράφο και τα έργα τέχνης. Νέα μουσεία άνοιξαν σε όλη τη χώρα δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού.
Η κυβέρνηση είναι εδώ για να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα. Αλλά όχι αφήνοντας την υποκρισία αναπάντητη. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ολιγωρούσε μπροστά στα ζητήματα του καλλιτεχνικού χώρου και τώρα παριστάνει τον “μετά Χριστόν προφήτη”. Δεν είναι σοβαρή στάση εκ μέρους ενός κοινοβουλευτικού κόμματος η επιλεκτική μνήμη και η επιλεκτική ευαισθησία. Εμείς δεν έχουμε φοβηθεί να μιλήσουμε για την ιδιωτική εκπαίδευση, αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ που “βγάζει αφρούς” και μόνο στην ιδέα τώρα διεκδικεί την πιθανότητα μια ιδιωτική σχολή μεταλυκειακής εκπαίδευσης να γίνει ΑΕΙ. Αν γίνει έτσι ας μας πει αν πιστεύει πως πρέπει να κινηθούμε αναλογικά και στην περίπτωση των ΙΕΚ.
Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη την δημιουργίας Δημόσιων Ανώτατων Σχολών Τεχνών που θα προσφέρουν στους αποφοίτους τους ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό που χρειάζεται για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στους αποφοίτους των καλλιτεχνικών σχολών είναι σχέδιο, σεβασμός και ειλικρίνεια και έτσι ακριβώς θα το αντιμετωπίσουμε».
Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Να πέσουν οι τόνοι και να ανοίξει ένας ευρύς δημόσιος διάλογος»
Την απόσυρση ή τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που κατέταξε τους επαγγελματίες του πολιτισμού στην κατηγορία των αποφοίτων Λυκείου και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό κόσμο ζητά το ΠΑΣΟΚ. Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» για το θέμα ο Γεράσιμος Σκαφίδας, ηθοποιός, σκηνοθέτης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ προτείνει, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, να αποσυρθεί ή να τροποποιηθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες να επανέλθουν στην κατηγορία της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, αντί της υποβάθμισής τους σε αποφοίτους Λυκείου, όπως προβλέπει η κυβερνητική ρύθμιση.
Σύμφωνα με τον κ. Σκαφίδα, δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση της κυβέρνησης με τους ανθρώπους του πολιτισμού πριν από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και η πρόταση που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ είναι μια ελάχιστη κίνηση ώστε να πέσουν οι τόνοι και να ανοίξει ένας ευρύς δημόσιος διάλογος μετά τις εκλογές αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου.
Στο μεταξύ, σε κοινή ανακοίνωση που είχαν εκδώσει οι Τομείς Παιδείας και Πολιτισμού κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό για «ρεσιτάλ δημαγωγίας και ανέξοδων υποσχέσεων», τονίζοντας πως «διακηρύσσει ότι δεν θα μετακυλήσει την επίλυση του προβλήματος στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά προαναγγέλλει την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Σπουδών για το... 2025!». Στο ίδιο ύφος ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κατάσταση που δημιουργείται με τους μέχρι τώρα αποφοίτους των ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών και τα αδιαβάθμητα πτυχία τους, ενώ «λέει ανακρίβειες όταν ισχυρίζεται ότι δεν επηρεάζει το καλλιτεχνικό έργο των καλλιτεχνών, όταν είναι γνωστό ότι μιλάμε κυρίως για το διδακτικό και διοικητικό τους έργο».
Μεταξύ των ευρύτερων προτάσεων της Χαριλάου Τρικούπη, που δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των καλλιτεχνών για εργασιακή κατοχύρωση και αξιοπρέπεια, είναι:
● Ενεργοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) ως προς την πιστοποίηση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών ηθοποιών, χορευτών και κινηματογραφιστών μέσω εξετάσεων.
● Κατάταξη των πιστοποιημένων πτυχίων στο επίπεδο προσόντων 5 και προκηρύξεις στον δημόσιο τομέα με βάση το ευρωπαϊκό προσοντολόγιο στο επίπεδο 5.
● Να κατατεθεί τροπολογία του υπουργείου Παιδείας ώστε να παρέχεται η δυνατότητα κατατακτήριων εξετάσεων εισαγωγής σε παιδαγωγικά/θεατρολογικά Πανεπιστήμια, με αναγνώριση των τριετών σπουδών του καλλιτεχνικού πτυχίου, όπως προβλέπεται για όλες τις πιστοποιημένες σχολές.
ΚΚΕ
«Οι καλλιτέχνες, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά να συνεχίσουν τον αγώνα τους»
Σήμερα το μεσημέρι ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ενωσης Σκηνοθετών Δημιουργών για το θέμα, ενώ το κόμμα έχει πάρει ήδη θέση στα όσα συμβαίνουν: χαιρετίζουν τις κινητοποιήσεις καλλιτεχνών και σπουδαστών και δηλώνουν πως «χρειάζεται τώρα οι καλλιτέχνες, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά να συνεχίσουν τον συλλογικό αγώνα τους, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Π.Δ. Καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών σε κατηγορία Δ.Ε. από την Τ.Ε. που είναι σήμερα. Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους και συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών».
ΜέΡΑ25
«Ο πολιτισμός δεν είναι γαρνιτούρα στο τουριστικό προϊόν της χώρας»
Το ΜέΡΑ25 στέκεται «στο πλευρό του καλλιτεχνικού κόσμου», ενώ είναι «στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με την κυβέρνηση που απαξιώνει ολοκληρωτικά τον πολιτισμό». Παράλληλα απαιτούν: ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών επιπέδου ΑΕΙ. Καμία υποτίμηση διπλωμάτων και επαναφορά ισοτίμησης διπλωμάτων στην ανώτατη βαθμίδα για τα διπλώματα που εκδόθηκαν ώς το 2003. Επίλυση του ζητήματος των διπλωμάτων από το 2003 ως την ίδρυση της παραπάνω σχολής με πρόβλεψη για κατ’ εξαίρεση ένταξη των δραματικών σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην ανώτερη βαθμίδα. Και ριζική αλλαγή της χάραξης πολιτιστικής πολιτικής και του παραγωγικού μοντέλου. «Ο πολιτισμός δεν είναι μια γαρνιτούρα στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Είναι δικαίωμα και πλούτος που ανήκει σε όλες και όλους και με αυτό το κριτήριο πρέπει να χαράσσεται το σχέδιο της δημόσιας χρηματοδότησης και των πολιτιστικών θέσεων εργασίας», καταλήγουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας