• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.2°C / 19.0°C
    1 BF
    66%
  • Θεσσαλονίκη
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 13.6°C / 17.3°C
    2 BF
    58%
  • Πάτρα
    Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
    14°C 13.0°C / 15.4°C
    2 BF
    91%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 14.4°C
    3 BF
    55%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.7°C / 16.9°C
    2 BF
    72%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 16.0°C
    1 BF
    58%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 12.3°C / 12.4°C
    0 BF
    54%
  • Αγρίνιο
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    1 BF
    96%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 19.3°C / 22.8°C
    5 BF
    39%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 19.0°C
    3 BF
    72%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.8°C / 18.4°C
    3 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 15.7°C / 17.7°C
    2 BF
    55%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    2 BF
    94%
  • Λάρισα
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    14°C 13.9°C / 14.5°C
    0 BF
    77%
  • Λαμία
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    14°C 14.5°C / 14.5°C
    2 BF
    79%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 17.8°C
    3 BF
    69%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 15.4°C / 18.8°C
    0 BF
    77%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    15°C 14.3°C / 14.9°C
    2 BF
    70%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 13.7°C / 16.7°C
    1 BF
    54%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 12.7°C
    0 BF
    74%

Καλλιτέχνες: Ο πανικός τους για τις κινητοποιήσεις μας είναι βάσιμος!

  • A-
  • A+

Δεν υποχωρεί και δίνει ραντεβού για νέα απεργιακή κινητοποίηση την επόμενη εβδομάδα ο κόσμος του Πολιτισμού και των Τεχνών. Η νέα ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

«Ο πανικός της κυβέρνησης για τη χθεσινή μας κινητοποίηση (Πέμπτη 2/2/2023), αποδείχτηκε βάσιμος.» αναφέρει η ΠΟΘΑ σε ένα αιχμηρό κείμενό της και υπογραμμίζει «Ηη αδιαλλαξία της κυβέρνησης και ο επικοινωνιακός τρόπος που προσπαθεί να διαχειριστεί τα δίκαια αιτήματά μας, δεν μας αφήνει άλλη εναλλακτική από το να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τον αγώνα μας. Είμαστε πλέον σίγουροι ότι και η κοινωνία είναι στο πλευρό μας».

Η ανακοίνωση

Νέες κινητοποιήσεις - Νέα 24ωρη Απεργία στις 8 Φεβρουαρίου

Ο πανικός της κυβέρνησης για τη χθεσινή μας κινητοποίηση (Πέμπτη 2/2/2023), αποδείχτηκε βάσιμος. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγμα σε μία κινητοποίηση τεσσερισήμισι ωρών, με αίτημα την απόσυρση των ειδικοτήτων των καλλιτεχνών από το ΠΔ 85/2022.

Κατευθυνθήκαμε προς το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που είχε συγκληθεί Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να επιδώσουμε ψήφισμα με τα αιτήματά μας, αλλά δεν γίναμε δεκτοί παρά την επιμονή μας. Στη συνέχεια η πορεία κατέλεξε στο κτήριο Τσίλλερ (Εθνικό Θέατρο) στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπου διαλύθηκε μετά από λίγη ώρα.

Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και ο επικοινωνιακός τρόπος που προσπαθεί να διαχειριστεί τα δίκαια αιτήματά μας, δεν μας αφήνει άλλη εναλλακτική από το να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τον αγώνα μας. Είμαστε πλέον σίγουροι ότι και η κοινωνία είναι στο πλευρό μας. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας. Το Σάββατο 4/2/2023 στις 6.00μμ, παράσταση διαμαρτυρίας στην έναρξη του θεσμού «Ελευσίς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», την Τρίτη 7/2/2023 το απόγευμα οργανώνουμε οχηματοπορεία που θα ξεκινήσει από το Άλσος Στρατού (θέατρο Badminton) και θα καταλήξει στην υπό κατάληψη σχολή του Εθνικού Θεάτρου,  καθώς και  ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/2/2023.

Δεν σταματάμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας:

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ  ΤΟΥ Π.Δ.  85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
  • Επαναφορά των επαγγελμάτων μας στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).
  • Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής  Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Φραγμοί και χημικά και στον πολιτισμό
Παρά την αυταρχική διαχείριση, η διαμαρτυρία των σπουδαστών και εκατοντάδων γνωστών καλλιτεχνών και μαζική ήταν, και καθόλα ειρηνική ήταν, και έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».
Φραγμοί και χημικά και στον πολιτισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δακρυγόνα κατά των καλλιτεχνών
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα σε περίπου 600-700 άτομα που μετά το τέλος της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα κατευθύνθηκαν προς το Εθνικό Θέατρο.
Δακρυγόνα κατά των καλλιτεχνών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβερνητικοί τακτικισμοί πανικού
Στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι καλλιτέχνες. Μέσω του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. διακινήθηκε μέιλ που παρέθετε «20 Fake News», βγάζοντάς τους ψεύτες και διαστρέφοντας τις διεκδικήσεις τους
Κυβερνητικοί τακτικισμοί πανικού
ART - ΝΕΑ
Αόριστες (και προεκλογικές) εξαγγελίες στη διυπουργική
Η κυβέρνηση πραγματοποίησε χθες διυπουργική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μία μέρα πριν τη σημερινή στάση εργασίας στον πολιτισμό.
Αόριστες (και προεκλογικές) εξαγγελίες στη διυπουργική
ART - ΝΕΑ
ΥΠΠΟΑ: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
Ενώ οι αναστηλωτικές εργασίες θα συνεχιστούν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το κάτω μέρος του κοίλου του αποκαταστάθηκε και αποδόθηκε στο κοινό με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστόνης.
ΥΠΠΟΑ: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
ART - ΝΕΑ
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη
«Είναι άλλο οι κυρώσεις που αποσκοπούν να πιέσουν την ηγεσία και την οικονομική ελίτ μιας χώρας και άλλο να ακυρώνουμε πολιτιστικά δρώμενα» αναφέρονται στις αντιδράσεις προς την υπουργό Πολιτισμού.
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας