• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.6°C
  5 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 15.7°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 13.7°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 10.1°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.7°C / 19.8°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  6 BF
  81%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.7°C
  5 BF
  42%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.7°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

TimeCircus: η μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή

 • A-
 • A+
Η ομάδα των καλλιτεχνών - χειροτεχνών κάνουν ένα διεθνές πολιτιστικό προσκύνημα διανύοντας 3.000 χλμ. με τα πόδια για να φτάσουν από το Βέλγιο στην Ελευσίνα. Μαζί τους σέρνουν ένα πλοίο ξηράς, ενώ φτάνοντας θα κατασκευάσουν μια Κιβωτό.

Αύριο είναι η τελετή έναρξης του «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»: συγκεκριμένα, όλο το Σαββατοκύριακο θα γίνονται δεκάδες δρώμενα στην πόλη της Ελευσίνας (αναλυτικά στο 2023eleusis.eu), μια πόλη με ιστορία που χάνεται στον χρόνο, έχει κρατήσει κρυφά τα «μυστήριά» της, ωστόσο μόνο την προσοχή που της αξίζει δεν έχει από την Πολιτεία, παρά την ιδιαίτερη ανθρωπογεωγραφία, παράδοση και ομορφιά της.

Οι TimeCircus επί έξι μήνες έκαναν έρευνα στην πόλη για να δουν τι χρειάζεται περισσότερο. Μετά ξεκίνησαν από το Βέλγιο πέρυσι τον Μάιο και θα φτάσουν αύριο (στις 15.00), με τα πόδια, στην ιερή αυτή πόλη. Μαζί τους σέρνουν ένα πλοίο ξηράς (Landship). Φτάνοντας, θα κατασκευάσουν μια Κιβωτό (ΑΡΚ). Για όλα αυτά τα «περίεργα» και μυστηριακά μάς μιλάνε οι ίδιοι.

● Η δράση σας μού θύμισε τον σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτζογκ, που ξεκίνησε από το Βερολίνο κι έφτασε στο Παρίσι με τα πόδια, ως «προσευχή» για μια Γαλλίδα φίλη του που έπασχε από καρκίνο. Είναι και η δική σας κίνηση μια αντίστοιχη «προσευχή» για τη σωτηρία μας;

Προχωράμε κυρίως για έμπνευση, επικοινωνία, για το περιβάλλον, για την ίδια την ανθρωπότητα. Η βόλτα μας είναι ένα διεθνές πολιτιστικό προσκύνημα για να συνδεθούμε με όλους όσους συναντάμε, από την Αμβέρσα μέχρι την Ελευσίνα, να νιώσουμε σε κάθε βήμα τις πολιτιστικές ομοιότητες και διαφορές, να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε. Κάνουμε αυτή τη βόλτα με το «Landship»: 8 Μαΐου 2022 φύγαμε από το Βέλγιο. Περπατήσαμε σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα σε 9 ευρωπαϊκές χώρες για 270 ημέρες. Ο ιερός δρόμος μεταξύ Αθήνας και Ελευσίνας ήταν έμπνευση για μας! Φτάνουμε εδώ με τα πόδια, ενώ σέρναμε ένα Landship βάρους 3.500 κιλών, 10 μέτρων μήκους και 4 μέτρων ύψους! Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουμε τόσο αργά, που πραγματικά μπορούμε να συνδεθούμε με όσους συναντάμε στον δρόμο. Είναι μια βαθιά αναζήτηση για ανθρώπινη σύνδεση.

● Πώς ξεκίνησαν οι TimeCircus;

Οι TimeCircus ξεκίνησαν πριν από 24 χρόνια, το 1999, ως η κύρια εργασία του Bram Soli για τις Τρισδιάστατες Καλές Τέχνες (3D Fine Arts). Μια ομάδα 18 φίλων καλλιτεχνών ταξίδεψε ένα χρόνο σε όλη την Ευρώπη για να ανακαλύψουν τι ήθελαν να φέρουν στον χώρο. Εκτοτε έκαναν εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη: άρχισαν κι έχτιζαν εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, κρεμαστούς κήπους, πράσινες φαβέλες στο νερό και πολλά άλλα. Οι TimeCircus αριθμούν 75 μέλη όλων των ηλικιών, από 8 έως 83, η πλειονότητα των οποίων είναι μεταξύ 30 και 50 ετών. Ο καθένας έχει τη δική του ειδικότητα στη χειροτεχνία. Η κύρια, ωστόσο, ειδικότητα των TimeCircus είναι η επαναχρησιμοποίηση παλαιών υλικών σε νέες εγκαταστάσεις. Ονομάζουμε το δικό μας στιλ «αρχαϊκό-φουτουρισμός»: όλες οι σπουδαιότερες παλιές μέθοδοι σε συνδυασμό με τη νέα υψηλή τεχνολογία.

● Πείτε μας ένα ιδιαίτερο περιστατικό που έτυχε στη διαδρομή σας.

Οταν φτάσαμε στη Σερβία, περάσαμε το χωριό Jasa Tomic. Ενας άντρας, ο Σάσα, κοίταξε έξω από το παράθυρό του και μας είδε να περνάμε. Πήρε το παλτό και το ποδήλατό του και ήρθε μαζί μας στο περπάτημα των 15 χιλιομέτρων εκείνη την ημέρα. Μιλούσαμε συνέχεια, μοιραζόμασταν ιστορίες καθημερινής ζωής, πολέμου και αγάπης. Ο Σάσα είναι εφευρέτης. Εμεινε κατά τη διάρκεια του δείπνου και μετά γύρισε με το ποδήλατο σπίτι. Μας ευχαρίστησε λέγοντας: «Αυτό ακριβώς χρειαζόμουν αυτή τη στιγμή της ζωής μου. Δεν είχα καμία προοπτική και τώρα βλέπω πάλι ξεκάθαρα: θα συνεχίσω με τα όνειρά μου».

● Τι ακριβώς είναι αυτή η Κιβωτός (ARK) που θα φτιάξετε στην Ελευσίνα;

Το ARK (Κιβωτός) θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Φεβρουάριο και τα εγκαίνια θα γίνουν στα μέσα Μαΐου. Σκοπός είναι να λειτουργήσει ως ελεύθερος πολιτιστικός χώρος για την «αιώνια» νεολαία. Θα το φτιάξουμε μαζί με τους νέους από την Ελευσίνα και όποιον ακόμη θελήσει να ενταχθεί. Είναι μια ξύλινη κατασκευή και θα πλαισιώνεται από μια σφαίρα, και τα δύο μαζί θα λειτουργούν ως πολυλειτουργικός χώρος. Πώς έγινε η ιδέα; Κάναμε δύο φορές έρευνα στην Ελευσίνα επί έξι μήνες ανιχνεύοντας τις ανάγκες των κατοίκων.

Καταλάβαμε, λοιπόν, ότι η νεολαία έψαχνε πραγματικά ένα μέρος για να διοργανώνει πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Στους TimeCircus πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτό που ονομάζεται «ευτυχής συγκυρία»: βρίσκουμε πάντα πράγματα και ιδέες χωρίς να τα ψάχνουμε, την κατάλληλη ώρα. Ετσι, εντελώς ξαφνικά, μια άλλη διεθνής κολεκτίβα τέχνης, η Constructlab, έψαχνε να υιοθετήσει μια κατασκευή από ξύλο: ήταν η ARK! Αυτό έγινε πριν από 4 χρόνια στο Βέλγιο. Τώρα θα το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για το κοινωνικό-πολιτιστικό κέντρο της Ελευσίνας.

● Θα συνεχίσετε να περπατάτε ανά την Ευρώπη;

Και όχι μόνο! Αυτή τη στιγμή ονειρευόμαστε να περπατήσουμε 10 χρόνια ακόμα: Πρώτη νέα περιπέτεια θα είναι η Ιαπωνία, όπου θα κατασκευάσουμε ένα ιαπωνικό Landship με υλικά και τεχνικές από τη χώρα. Το ονειρευόμασταν ενώ περπατούσαμε σε Σερβία και Ελλάδα. Τώρα ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ του Eleusis 2023 και του Eu.Japanfest. Ενα άλλο όνειρο είναι να πλεύσουμε με ένα Landschip στις Αζόρες για μια συνεργασία με τους καλούς μας φίλους από το Φεστιβάλ Maravilhosa, καθώς οι Αζόρες είναι στην πορεία για να γίνουν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2027. Τέλος, θα διασχίσουμε τον Ατλαντικό Ωκεανό με ένα πλωτό Landship, στο ρεύμα από την Γκραν Κανάρια προς το Τρινιντάντ.

● Η φίλη του Χέρτζογκ τελικά πέθανε... Εσείς έχετε κάποια πιθανότητα να σώσετε τον πλανήτη ή να εμπνεύσετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Να τον σώσουμε, όχι. Αλλά μπορούμε να γίνουμε η ορχήστρα που δεν σταμάτησε να παίζει, ακόμη κι όταν βυθιζόταν ο «Τιτανικός»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Κρατικές επιχορηγήσεις με ιδιωτικό... μαγείρεμα
Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) σε «Θεατρικές Εκδηλώσεις 2022, Θεατρικές Παραγωγές 2022-2023, Θεατρικά Φεστιβάλ 2022 και Θεατρικές...
Κρατικές επιχορηγήσεις με ιδιωτικό... μαγείρεμα
ART - ΝΕΑ
Η κατάληψη στο Ρεξ και ένα τελεσίγραφο
Αντιδράσεις προκάλεσε ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή και του Δ.Σ. του θεάτρου, που προειδοποιούσε για εκκένωση του κτιρίου μέχρι σήμερα το πρωί, αλλιώς...
Η κατάληψη στο Ρεξ και ένα τελεσίγραφο
ART - ΝΕΑ
«Υψηλό κόστος» έχουν οι καταλήψεις ή η υποβάθμιση του καλλιτεχνικού κόσμου;
Προβληματισμούς για το μέλλον της καλλιτεχνικής αντίδρασης και κυρίως για όσες παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί το διάστημα που απομένει στο Τσίλερ και στο ΡΕΞ.
«Υψηλό κόστος» έχουν οι καταλήψεις ή η υποβάθμιση του καλλιτεχνικού κόσμου;
ART - ΝΕΑ
Ακόμη ένα λάθος του ΥΠΠΟΑ;
Το γεγονός ότι τα χρήματα που δίνονται ως επιχορήγηση είναι ελάχιστα, αυτό περιορίζει ακόμη περισσότερο τις καλλιτεχνικές προτάσεις.
Ακόμη ένα λάθος του ΥΠΠΟΑ;
ART - ΝΕΑ
«Αντί για ποζεριές, περάσαμε στη δράση»
Ο Αργύρης Ξάφης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη βράβευση της ταινίας που πρωταγωνιστεί και βραβεύτηκε στη 73η Μπερλινάλε, αλλά και για τα γεγονότα στον πολιτισμό στη χώρα μας.
«Αντί για ποζεριές, περάσαμε στη δράση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας