• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.6°C / 13.0°C
  5 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.2°C
  8 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  6 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  4 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.6°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  5 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.6°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  4 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  4 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλατφόρμα για την εξαγωγή ελληνικών έργων θεάτρου και χορού

 • A-
 • A+
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ⫸ Ο νέος φεστιβαλικός θεσμός του show case θα εγκαινιαστεί φέτος τον Ιούλιο σε δύο πυκνές σε παραστάσεις εβδομάδες, όπου οι ενδιαφερόμενοι προσκαλεσμένοι από το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν περίπου 15-17 έργα.

Το σχέδιο το είχε αναγγείλει από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ως καλλιτεχνική διευθύντρια στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, πριν από τέσσερα χρόνια, αναγκάστηκε να το αναβάλει λόγω πανδημίας και τώρα ήρθε η ώρα να το υλοποιήσει: Η Κατερίνα Ευαγγελάτου βάζει «τον σπόρο», όπως είπε χαρακτηριστικά, για να προωθήσει τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία στο εξωτερικό, εγκαινιάζοντας από φέτος τον Ιούλιο τον θεσμό του show case: δύο πυκνές σε παραστάσεις εβδομάδες όπου οι ενδιαφερόμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές και υπεύθυνοι προγραμματισμού πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού, εκπρόσωποι διεθνών φεστιβάλ και curators θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν περίπου 15-17 έργα χορού και θεάτρου. Οι παραστάσεις θα αφορούν νέα έργα, όλα παραγωγές του Φεστιβάλ, που προέκυψαν στη συντριπτική πλειονότητά τους από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Open Call. Ταυτόχρονα απευθύνονται και στο κοινό του Φεστιβάλ που θα μπορεί να τις παρακολουθήσει κανονικά.

Χωρίς να παραγνωρίζει αντίστοιχες απόπειρες στο παρελθόν, είτε από ιδιώτες, είτε από καλλιτέχνες, είτε από τους ίδιους τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Φεστιβάλ που προηγήθηκαν, που ήταν όμως αποσπασματικές, μεμονωμένες και χωρίς συνέχεια, η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ που εντάσσεται οργανωμένα στις δράσεις του, για πρώτη φορά στην ιστορία του, φιλοδοξεί να καθιερώσει μια συστηματική πλατφόρμα επικοινωνίας Ελλήνων καλλιτεχνών με τη διεθνή σκηνή θεάτρου και χορού και να λειτουργήσει σαν καλλιτεχνική Αγορά μέσα στο Φεστιβάλ με ποικίλες δράσεις δικτύωσης και με πρωταρχικό στόχο να γίνει γνωστό και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παραγόντων της διεθνούς σκηνής.

Σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις, έργα συγγραφέων ή ομάδων, ερευνητικά ή ντοκουμέντου, με έντονο το γυναικείο στοιχείο - θεματολογικός προσανατολισμός που, όπως αποκάλυψε η Κ. Ευαγγελάτου, θα αφορά όλο το φετινό Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα του φετινού show case θα εστιάσει σε γυναίκες δημιουργούς και δραματουργούς και σε παραστάσεις που άπτονται των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων, αλλά και θεμάτων που απασχολούν το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, κυρίως σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική και έχουν μικρό και ευέλικτο σκηνικό χαρακτήρα ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν. Αυτές θα προτιμηθούν για παρουσίαση ως ενέργεια εξωστρέφειας και προβολής της ελληνικής δραματουργίας.

«Πιστεύουμε ότι ελληνικές παραγωγές του Φεστιβάλ, με έμφαση στην έρευνα και τις νέες δραματουργίες, ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως το κοινό στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να σταθούν επάξια σε διεθνείς διοργανώσεις, φέροντας έντονα προσωπικό, καλλιτεχνικό στίγμα. Στόχος μας είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν πολλαπλές εκφάνσεις της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένταξη κάποιων από τις παραστάσεις μας σε διεθνείς διοργανώσεις. Θέματα που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, τη γυναίκα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στην παρούσα συγκυρία και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τις ξένες διοργανώσεις» είπε η Κατερίνα Ευαγγελάτου, εξειδικεύοντας τη θεματολογία που περιλαμβάνει η δράση.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες/ιδες που θα παρουσιάσουν τα νέα έργα τους είναι η Ζωή Χατζηαντωνίου, ο Παντελής Δεντάκης, η Λίντα Καπετανέα, η Ανδρονίκη Μαραθάκη, ενώ η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» του Ανέστη Αζά, φεστιβαλική παραγωγή του 2021, συνεχίζει το ταξίδι της στο εξωτερικό γνωρίζοντας διεθνή επιτυχία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Με Ανοιχτά Πανιά τα Χανιά πρωτοπορούν καλλιτεχνικά δείχνοντας το δρόμο
Στα δύο χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν 30 συνολικά πρωτότυπα έργα, από 337 καλλιτέχνες που έφεραν σε επαφή σχεδόν 12.000 άτομα με όλες τις μορφές τέχνης: χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική,...
Με Ανοιχτά Πανιά τα Χανιά πρωτοπορούν καλλιτεχνικά δείχνοντας το δρόμο
ART - ΝΕΑ
Αφιέρωμα στον Μάριο Ποντίκα στο Επί Κολωνό
Την Τετάρτη 15/2 στο Θέατρο Επί Κολωνό βραδιά αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του Μάριου Ποντίκα, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Θα παιχτεί η παράσταση «Ο Γάμος» στις 18:15.
Αφιέρωμα στον Μάριο Ποντίκα στο Επί Κολωνό
ART - ΝΕΑ
Οσκαρική μουσική, βραβευμένοι σκηνοθέτες και συγγραφείς αλλά και μουσική ίντριγκα
Εννέα ελληνικές, έξι διεθνείς και δύο μικτές παραγωγές για θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, κινηματογράφο, performances και εργαστήρια συναρτούν το πρόγραμμα του φετινού 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων.
Οσκαρική μουσική, βραβευμένοι σκηνοθέτες και συγγραφείς αλλά και μουσική ίντριγκα
ART - ΝΕΑ
«Για τη Διδώ που έγραψε το ευαγγέλιο της προσφυγιάς»
Το Μουσικό Αναλόγιο που παρουσιάζεται απόψε στην Παλιά Μουσική της Καβάλας για το Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερώνεται στη σπουδαία συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου και το έργο της.
«Για τη Διδώ που έγραψε το ευαγγέλιο της προσφυγιάς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας