• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 14.6°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.6°C / 12.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.0°C / 13.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 7.4°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.5°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 11.1°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 5.5°C / 13.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 13.8°C
  4 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 13.2°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 11.1°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  79%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητικά υποχείρια πέντε δημόσια μουσεία

 • A-
 • A+
Παρά τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια με επιστημονική επιχειρηματολογία, η κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιο της μετατροπής σε ΝΠΔΔ του Εθνικού Αρχαιολογικού, των Αρχαιολογικών Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου καθώς και του Βυζαντινού και Χριστιανικού της Αθήνας και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. ● Το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στο opengov περιλαμβάνει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις.

H αποκοπή των πέντε δημόσιων μουσείων -Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι άλλη μια ολέθρια πράξη προς τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κυβερνητική εξαγγελία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις αυτά τα τρία χρόνια. Η επιστημονική κοινότητα, αρχαιολόγοι, ερευνητές, συντηρητές, σύλλογοι, σωματεία, εργαζόμενοι έχουν δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο με σκοπό την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων καθώς υπονομεύεται από τη μετατροπή που θα εμπλέξει στη διαχείρισή τους ιδιώτες, πρόσωπα της αρεσκείας του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος θα αποφασίζει για τους γενικούς διευθυντές και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που θα τοποθετεί με απευθείας διορισμό.

Παλιός και γνωστός ο ευσεβής πόθος της αστικής και οικονομικής ελίτ να έχει λόγο στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν αρκείται στα ιδιωτικά ιδρύματά και τις ιδιωτικές συλλογές. Ηρθε η ώρα, κατά πώς φαίνεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εκπληρώσει και αυτή την επιθυμία της. Το περασμένο Σάββατο (14/1/23) αναρτήθηκε στο opengov το σχέδιο νόμου για διαβούλευση μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, παρά τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια με συνεχή επιστημονική επιχειρηματολογία, την οποία ωστόσο δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη η κυβέρνηση.

Η κυβερνητική εξαγγελία, τον Ιούλιο του 2019, έκανε λόγο για τη μετατροπή δέκα δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ. Λίγο πριν εκπνεύσει ο Δεκέμβριος του 2020 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των πέντε κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας και των εργαζομένων αλλά και τον θαυμασμό του πρωθυπουργού, ο οποίος τότε είχε κάνει λόγο για «σημαντική παρέμβαση» η οποία «αφαιρεί γραφειοκρατία και προσθέτει αυτοτέλεια στα μουσεία μας... όπως έχει ήδη εξάλλου συμβεί με το Μουσείο της Ακρόπολης... Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά πλέον μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους αλλά και χορηγίες...».

Φρούδες ελπίδες η οικονομική αυτονομία αφού το άρθρο 5 προβλέπει την επιχορήγησή τους από το υπουργείο Πολιτισμού, τη στιγμή που τα έσοδα από τα εισιτήρια και τα πωλητήρια δεν θα καταβάλλονται πλέον στο κοινό ταμείο του ΟΔΑΠ. Και θα αποδυναμωθούν δηλαδή τα έσοδα από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων που μέσω αυτού ενισχύονται άλλα μικρότερα περιφερειακά μουσεία και τα πέντε μουσεία θα λαμβάνουν επιπλέον επιχορήγηση.

Την ίδια στιγμή ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού θα διορίζει απευθείας καθένα γενικό διευθυντή ο οποίος μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο, δηλαδή να μην είναι αρχαιολόγος και μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η θητεία θα είναι τριετής και θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης για δύο ακόμα θητείες.

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης καταγγέλλουν τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟ που σε πρόσφατη σύσκεψη αποφάσισαν και πάλι να σταθούν απέναντι «στην αλλαγή καθεστώτος των δημόσιων Αρχαιολογικών Μουσείων εν όψει της πρόθεσης της κυβέρνησης να φέρει το σχέδιο νόμου για ψήφιση στη Βουλή τους επόμενους μήνες, και μάλιστα λίγο πριν λήξουν οι εργασίες της Βουλής για τις βουλευτικές εκλογές του 2023». Ζητούν να μην περάσει το σχέδιο νόμου που «μετατρέπει τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια» και αναφέρουν τα κομβικά σημεία (αναλυτικά στην efsyn.gr) καθώς η κυβερνητική πολιτική:

■ Υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί στη διάλυσή της.

■ Μετατρέπει τα δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια: η υπουργός θα επιλέξει και θα διορίσει τα Διοικητικά Συμβούλια και τους γενικούς διευθυντές.

■ Υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους.

■ Εγκλωβίζει τους ήδη εργαζόμενους στα νομικά πρόσωπα, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης και με όλα τα εργασιακά και επιστημονικά τους δικαιώματα.

■ Οχι μόνο δεν συστήνει νέες θέσεις εργασίας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των μουσείων, αλλά καταργεί 735 θέσεις μονίμων και ΙΔΑΧ από τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ με τελική ημερομηνία την 1/11/2023.

■ Αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των μουσείων.

■ Η υπαγωγή των δημόσιων μουσείων στην απαράδεκτη διάταξη που επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια, όπως και η ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό (που προβλέπεται στο νομοσχέδιο), ανοίγει τον δρόμο για νέες επαίσχυντες συμφωνίες τύπου Συλλογής Στερν και ανταλλαγές «ένα προς ένα» εκθεμάτων από τα ελληνικά μουσεία με αρχαιοκαπηλικά ευρήματα μουσείων του εξωτερικού.

Αυτά και άλλα αναφέρει η κοινή ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι:

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – ΣΕΑ, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων – ΠΕΣΑ, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων – ΣΕΚΑ, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ – ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Ο Νίκος Καλτσάς εκτός Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος και επίτιμος διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου διαφοροποιήθηκε με τη στάση του από τους χειρισμούς του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τη Συλλογή Στερν.
Ο Νίκος Καλτσάς εκτός Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
ART - ΝΕΑ
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
Το ΙΣΝ προχώρησε σε ανάκληση της δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ για το μουσείο που θα φιλοξενούσε τους «Δεσμώτες», προσάπτοντας άσκοπες καθυστερήσεις και ελλιπή ενημέρωση στο ΥΠΠΟΑ.
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ήταν αίτημα δεκαετιών, πρωτίστως των αρχαιολόγων και της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να αναδείξουν με σύγχρονο τρόπο την αδιάλειπτη παρουσία των ανθρώπων και την πλούσια...
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
ART - ΝΕΑ
Προαπαιτούμενα, «αγκάθια», «κεφαλαιοποίηση» και υπόγειο πάρκινγκ μεγαλύτερο από το μουσείο
Σε περισσότερα από 290 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ο προϋπολογισμός της αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Προαπαιτούμενα, «αγκάθια», «κεφαλαιοποίηση» και υπόγειο πάρκινγκ μεγαλύτερο από το μουσείο
ART - ΝΕΑ
Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς για 4 χρόνια στη Σικελία
Σμιλεμένο σε πεντελικό μάρμαρο, το ακέφαλο άγαλμα ανήκει στις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, χρονολογείται ανάμεσα στα 420-400 π.Χ. και θα παραμείνει στο Παλέρμο για την επόμενη τετραετία.
Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς για 4 χρόνια στη Σικελία
ART - ΝΕΑ
«Γκρίζες» ζώνες στα σχέδια για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Το Ιδρυμα Λασκαρίδη ανέλαβε τη χρηματοδότηση, μέσα σ’ ένα μήνα εκπονήθηκε η προμελέτη και εγκρίθηκε ήδη από το Συμβούλιο Μουσείων, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν το κτίριο Σιλό παραχωρήθηκε από την COSCO...
«Γκρίζες» ζώνες στα σχέδια για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας