• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.8°C
  1 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.5°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  0 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.8°C
  0 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.7°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.1°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 26.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  0 BF
  79%

Στιγμιότυπο από την τελετή

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«ΕΛΕΥΣΙΣ σημαίνει άφιξη»

 • A-
 • A+
«Για έναν μόλις χρόνο, δίνεται η ευκαιρία μέσα από τον πολιτισμό να δείχνουμε εμείς τον δρόμο, τον τρόπο», σχολίασε χαρακτηριστικά στην προχθεσινή επίσημη εκδήλωση ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «2023 Ελευσίς», Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2022, δηλαδή τις Ες-συρ-Αλζέτ (Λουξεμβούργο και Γαλλία), το Κάουνας (Λιθουανία) και το Νόβι Σαντ (Σερβία) η αποστολή εξετελέσθη.

Οι προβολείς πια της Ευρώπης πέφτουν στη δική μας Ελευσίνα, στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας και στο Βεσζπρέμ της Ουγγαρίας. Αυτές είναι οι τρεις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τον θεσμό Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2023 και η επίσημη τελετή παράδοσης του τίτλου πραγματοποιήθηκε προχθές στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία πολιτικών, αξιωματούχων και αποστολών από δεκάδες πόλεις.

Τριάντα οκτώ χρόνια πέρασαν από το 1985 που η Μελίνα Μερκούρη και ο Γάλλος ομόλογός της Ζακ Λανγκ δημιούργησαν τον θεσμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης -ανακηρύσσοντας συμβολικά ως πρώτη την Αθήνα- και το όραμά τους για μια συνθήκη που θα ενώνει τους Ευρωπαίους πολίτες, θα αναδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και θα ευαισθητοποιεί σχετικά με την κοινή ιστορία και τις αξίες παραμένει ζωντανό.

«Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν αυτό για το οποίο είναι γνωστή και εκτιμάται η Ευρώπη: τις αρχές μας για ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα. Πολιτισμός είναι η Ευρώπη και η Ευρώπη είμαστε όλοι εμείς – οι έξι πόλεις της σημερινής τελετής παράδοσης και όλες οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του παρελθόντος και του μέλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο θεσμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ενσαρκώνει τον συνδυασμό κοινών δυνάμεων με πολλές διαφορετικές πτυχές. Εκατοντάδες καλλιτέχνες, ιδρύματα, εθελοντές και πολίτες συμβάλλουν στη διαμόρφωση των ιδιαίτερων ετών του τίτλου και θέτουν τα θεμέλια για νέα πράγματα που θα διαρκέσουν στον χρόνο.

Συνεργάζονται μεταξύ τους και φέρνουν κοντά ανθρώπους και πολιτισμούς. Κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης φέρνει νέα ενέργεια στην πόλη και φυσικά ενισχύει την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη. Και αυτό ελπίζουμε να συμβεί και στην Ελευσίνα.

Σημαντική εγγύηση, η παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της «2023 Ελευσίς», Μιχαήλ Μαρμαρινού, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε –για καλό– μια τίμια κατάργηση ορίων, συνόρων - όλων των ειδών. Για έναν μόλις χρόνο, δίνεται η ευκαιρία μέσα απ’ τον πολιτισμό να δείχνουμε εμείς τον δρόμο, τον τρόπο. Λαοί μαζί – Μια ενωμένη Ευρώπη. ΕΛΕΥΣΙΣ σημαίνει άφιξη του αξιοσημείωτου προσώπου, αντικειμένου ή γεγονότος. Καλώς ήρθατε σε αυτή την ταπεινή τελετή που φέρνει κοντά τις οικογένειες των Πολιτιστικών Πρωτευουσών. Την ενωμένη οικογένεια του Πολιτισμού».

«Για την Ελλάδα, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 Ελευσίς επιστρέφει στη γενέθλια γη και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής του σύγχρονου ελληνικού και συνάμα ευρωπαϊκού πολιτισμού, σε μια πόλη που είναι γεμάτη από αριστουργηματικά μνημεία, αρχαίες μνήμες και ιστορικές γραφές της ελληνικής, άρα και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαστε περήφανοι για την εμβληματική, ιερή πόλη», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Υπερβαίνοντας τα σύνορα και τις ανθρώπινες δυσκολίες
Πλούσιο, καινοτόμο, καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό το πρόγραμμα για την Ελευσίνα με τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης» και αναπτυγμένο σε τρεις κεντρικούς θεματικούς άξονες: Ανθρωπος-Κοινωνία, Περιβάλλον,...
Υπερβαίνοντας τα σύνορα και τις ανθρώπινες δυσκολίες
ART - ΝΕΑ
Πάνε επισήμως για το 2023, απευθύνουν διεθνές κάλεσμα σε καλλιτέχνες
Για το 2023 μετατέθηκαν οι εκδηλώσεις στην Ελευσίνα στα πλαίσια της διοργάνωσης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μ. Μαρμαρινός.
Πάνε επισήμως για το 2023, απευθύνουν διεθνές κάλεσμα σε καλλιτέχνες
ART - ΝΕΑ
Μύθος, Ιστορία και σκληρό παρόν
Μια έκθεση 23 φωτογράφων, με εικόνες της πόλης που εκτίθενται για πρώτη φορά και επιχειρούν να συνθέσουν την τοπιογραφία της Ελευσίνας, προβάλλοντας τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητές της και τα έργα των ανθρώπων...
Μύθος, Ιστορία και σκληρό παρόν
ART - ΝΕΑ
Οταν το συλλογικό υποσυνείδητο μιας πόλης γίνεται έκθεμα
Η πρώτη έκθεση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 παρουσιάζει ο,τιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με την Ελευσίνα, τους κατοίκους της και τη μνήμη τους, εγκαινιάζεται αύριο στο Μουσείο Μπενάκη της...
Οταν το συλλογικό υποσυνείδητο μιας πόλης γίνεται έκθεμα
ART - ΝΕΑ
Η μεγάλη γιορτή πολιτισμού της Ελευσίνας, πρελούδιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
Θεατρικές παραστάσεις, παιδική σκηνή, μουσικές συναυλίες και κινηματογραφικές ταινίες περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022, που ξεκινά στις 28 Αυγούστου, στον εμβληματικό χώρο Παλαιού...
Η μεγάλη γιορτή πολιτισμού της Ελευσίνας, πρελούδιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας