Με βασικές αξίες και κανόνες που προκύπτουν από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων και συγκρούσεων πολιτισμικής, γεωγραφικής και πολιτικής φύσης, η 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το MOMus με γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα», δίνει το στίγμα της με εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες.
Το ενδιαφέρον της φετινής διοργάνωσης, υπό τη διεύθυνση της Θούλης Μισιρλόγλου, είναι στραμμένο στους όρους «γη» και «κουλτούρα» και συναρτά την καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που διατίθενται στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο και να δράσει μέσα σε αυτόν. Η φετινή Μπιενάλε επιδιώκει να αφυπνίσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση και διερευνά ζητήματα μνήμης, ιστορίας και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στις συνθήκες κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.
Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 10 Δεκεμβρίου, κορυφώνεται τον Μάρτιο με την κεντρική έκθεση και ολοκληρώνεται με νέες παραγωγές τον Μάιο. Ολοι οι χώροι του MOMus, μουσεία και μνημεία της πόλης θα φιλοξενήσουν έργα περισσότερων από 100 σύγχρονων καλλιτεχνών που εστιάζουν σε ιστορίες τόπων και ανθρώπων, θίγουν ζητήματα ταυτότητας, ηθικής, δικαίου και βιωσιμότητας, προτείνουν αυτοσχέδιες οικολογικές τεχνολογίες, διερευνούν δυνατότητες συλλογικής ύπαρξης. Και μας καλούν να φανταστούμε διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος.
● Το εναρκτήριο λάκτισμα δίνει η έκθεση «Graceland. Ο θρίαμβος μιας αβέβαιης πορείας» (MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, 10.12.2022-23.4.2023), ένα συλλογικό πρότζεκτ των εικαστικών Ράνιας Εμμανουηλίδου, Φανής Μπουντούρογλου και Ευαγγελίας Ψωμά, οι οποίες πειραματίζονται με διάφορες τεχνικές παραγωγής βιοπλαστικού, χαρτιού, καλλιέργειας κρυστάλλων, φυτεύσεων, κ.ά., προσκαλώντας το κοινό σε εμβυθιστική εμπειρία. Επιμέλεια: Αννα Μυκονιάτη.
● Στην έκθεση «Κιβωτός: μια κατασκευή φροντίδας» (MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 10.12.2022-26.3.2023) συνολικά 43 δημιουργοί με περισσότερα από 75 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και νέων μέσων που προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αποτυπώνουν την έννοια της κιβωτού ως τρόπου διάσωσης, προστασίας και διατήρησης δεδομένων, αντικειμένων και πληροφοριών για μελλοντική χρήση. Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Βακαλό, Lionel Estève, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Θόδωρος, Francisco Infante-Arana & Nonna Gurionova, Μάριον Ιγγλέση, Αλέξανδρος Ισαρης, Βαλέριος Καλούτσης, Γιώργος Λάππας, Μπία Ντάβου, Ρένα Παπασπύρου, Παύλος, Μάριος Πράσινος, Σωτήρης Σόρογκας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Δανάη Στράτου, Thomas Struth, Τάκις, Κώστας Τσόκλης, Αλέξανδρος Ψυχούλης, κ.ά. Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου.
● Το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης λειτουργεί επίσης ως κοινός τόπος για τέσσερα παράλληλα πρότζεκτ (10.12.2022-19.2.2023). Στην «Κλιματική Βουλή. Αφηγήσεις του μη ανθρώπινου» το περιβάλλον και τα μη ανθρώπινα όντα και πράγματα αποκτούν «φωνή» για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του πλανήτη μας. Το πρότζεκτ βασίζεται στις καλλιτεχνικές ομάδες από τη Γερμανία Metagarten και Helfersyndrom και στον Γιάννη Αγγελή.
Επιπλέον, ο αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης «μεταφυτεύεται» στον χώρο του μουσείου, ενώ παράλληλα φοιτητές και διδάσκοντες των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Γεωπονίας του ΑΠΘ παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για το Μητροπολιτικό Πάρκο της ΔΕΘ.
Τέλος, ο Μανώλης Μπαμούσης με την προβολή «Ο κήπος» αφηγείται στα δέντρα τις σκέψεις του για την εικόνα, τη φωτογραφία, τη διδασκαλία, την τέχνη, την ιστορία της.
● Η 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης συναντά τη Ρωσική Πρωτοπορία. Η έκθεση «Ιχνηλάτες της φύσης» και οι «Βιοδυναμικοί κήποι» των Αλεξάνδρας Μαράτη, Αννας Βαδάκογλου, Αικατερίνης Γεγησιάν και Kiril Prashkov θα «συνομιλήσουν» με την τρέχουσα έκθεση «Οργανική τέχνη. Η πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (21.12.2022-21.5.2023, επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου).
● Και από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με την ομαδική έκθεση «Down to Earth» στο MOMus-Μουσείο Αλεξ Μυλωνά (09.2-30.4.2023), επικεντρωμένη στη γόνιμη συμβίωση του κοινωνικού με το φυσικό. Συμμετέχουν οι: Στρατής Βογιατζής, Μάριον Ιγγλέση, Γιάννης Καστρίτσης, Anemicinema, Κατερίνα Μόσχου, Σωτήρης Πανουσάκης, Βαγγέλης Πλοιαρίδης, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Τσακίρης, κ.ά.
● Οσο για την κεντρική έκθεση με τίτλο «Being as Communion» (04.3-21.5.2023), προτείνει μια επανεξέταση της ζωής ως κοινωνίας, αλλά και της συνύπαρξης ως ενός εργαλείου για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε. Παίρνουν μέρος 28 καλλιτέχνες από 11 χώρες: Jumana Emil Abboud, Πάκυ Βλασσοπούλου, Gianfranco Baruchello, Zheng Bo, Campus Νovel, Aslı Çavuşoğlu, Φοίβη Γιαννίση, Piero Gilardi, Akira Ikezoe, Βάσω Κατράκη, Hira Nabi, Γιάννης Παπαδόπουλος, Alexandra Paperno, Αγγελος Πλέσσας, Iva Radivojević, Πάνος Σκλαβενίτης, Agnès Varda, κ.ά. Τα έργα τους θα παρουσιαστούν σε διάφορους χώρους, από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ώς τα Επταπύργιο, Γενί Τζαμί, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια: Μαρία-Θάλεια Καρρά.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φωτογραφικό αφιέρωμα στους πρωτοποριακούς αδελφούς Μανάκια και στον Ελληνοκαναδό Χρήστο Δικαιάκο. Η Μπιενάλε θα συνεργαστεί με το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2-12.3.2023) και με την αυτόνομη ομάδα μαγείρων με κοινωνική συνείδηση Chefs for Zero Hunger, ενώ υποστηρίζει την Τράπεζα Σπόρων του «Πελίτι». Ολοκληρώνεται στις 21 Μαΐου με το 7ο Thessaloniki Performance Festival.
📌 Πληροφορίες: www.thessalonikibiennale.gr
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας