Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΥΠΠΟ: Σε τηλεοπτικό χρόνο η αποκάλυψη της Αμφίπολης
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΠΟ: Σε τηλεοπτικό χρόνο η αποκάλυψη της Αμφίπολης

  • A-
  • A+

Τα μέτρα προστασίας για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης το οποίο απαιτεί μεγάλο προϋπολογισμό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού.

Το ΥΠΠΟ εξέδωσε την σχετική ανακοίνωση στη συμπλήρωση ενός έτους από όταν ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πάτησε το πόδι του στον αρχαιολογικό χώρο, σημαίνοντας το εναρκτήριο σάλπισμα για μια «online» μετάδοση αρχαιολογικής ανασκαφής.

Τον τρόπο της δημοσιοποίησης των ανασκαφικών εργασιών στηλιτεύει το υπουργείο σημειώνοντας ότι «επιβλήθηκαν πρακτικές ταχείας αποκάλυψης χάριν της ειδησεογραφικής κάλυψης της ανασκαφικής διαδικασίας σε συμπιεσμένο τηλεοπτικό χρόνο».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών για την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου, ενώ ασκείται κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το μνημείο έως τώρα.

«Η ανασκαφή τύμβων, λόγω των τεχνικών ζητημάτων που ανακύπτουν από τη φύση της κατασκευής τους, ακολουθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία, γνωστή στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στην περίπτωση του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης επιβλήθηκαν πρακτικές ταχείας αποκάλυψης χάριν της ειδησεογραφικής κάλυψης της ανασκαφικής διαδικασίας σε συμπιεσμένο τηλεοπτικό χρόνο. Η αποχωμάτωση του λόφου-τύμβου και η εκτεταμένη χρήση εκσκαφικών μηχανημάτων έχει αποδυναμώσει την αντιστήριξη του ταφικού μνημείου και έχει διαταράξει τα πρανή. Η υποστύλωση που τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών λειτούργησε μεν ικανοποιητικά, αλλά αποτελεί προσωρινό μέτρο» υπογραμμίζεται.

Όπως σημειώνει το υπουργείο «η ανασκαφή, η μελέτη και η αποκατάσταση του μνημείου, ως διαδικασίες υψηλής εξειδίκευσης με ιδιαίτερες απαιτήσεις, πρέπει να μένουν μακριά από επικοινωνιακές υπερβολές και να τίθενται σε διεπιστημονική βάση, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και την επιστημονική δεοντολογία».

Αφήνοντας αιχμές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων το ΥΠΠΟ τονίζει ότι «κατά το παρελθόν δεν είχε υπάρξει πρόνοια να συμπεριληφθούν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του υπουργείου οι δράσεις που αφορούν στις απαραίτητες μελέτες και επείγουσες εργασίες, ενώ παράλληλα είχε ξεκινήσει η εκπόνηση ορισμένων μελετών χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.

«Με συντονισμένες ενέργειες υπό τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων και αλλεπάλληλες αυτοψίες καταγράφηκαν τα προβλήματα, συντάχθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για την εξασφάλιση του μνημείου, ανατέθηκε και είναι προς ανάθεση η εκπόνηση των σχετικών μελετών (εξασφάλιση πρανών, διευθέτηση απορροής ομβρίων, επικαιροποίηση της στερεωτικής διάταξης υποστηλωμάτων στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου και εξασφάλιση της ευστάθειάς του) και προχώρησε η διαδικασία τοποθέτησης δικτύου ενόργανης παρακολούθησης των μικρομετακινήσεων».

«Το υπουργείο έχει θέσει σε προτεραιότητα τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του μνημείου, με κύριο αντικείμενο τη συγκράτηση των μαλακών γαιών και την αποστράγγιση του λόφου-τύμβου. Όπως ήταν επιβεβλημένο, σε πρώτη φάση βαρύτητα δόθηκε στη συμπλήρωση της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, με την ολοκλήρωση των αναλυτικών αποτυπώσεων του μνημείου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, επισημαίνεται ότι βαίνει προς ολοκλήρωση, από τις υπηρεσίες του υπουργείου, η εκπόνηση μελετών συντήρησης και προστασίας των δομικών λίθων, των επιχρισμάτων, των γραπτών επιφανειών και των δαπέδων, στο πλαίσιο των οποίων, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε ενόργανη αναγνώριση των χρωστικών με τη χρήση φορητού XRF και πολυφασματικής κάμερας, έγινε η απαραίτητη λήψη δειγμάτων του αρχαίου υλικού και παρήχθησαν δοκίμια θυσιαζόμενων κονιαμάτων στερέωσης των δομικών λίθων. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το θέμα της Αμφίπολης.

«Προκειμένου το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου της Αμφίπολης να προχωρήσει σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία και με την ορθή διοικητική διαδικασία, όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο, από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα εξετάζεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κάθε ολοκληρωμένη μελέτη και ταυτόχρονα θα ξεκινά η υλοποίηση των αντίστοιχων έργων» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση. 

Γίνεται αναφορά στην εξαιρετική συνεργασία με τον δήμαρχο Αμφίπολης, ο οποίος θα συνδράμει καίρια στην υλοποίηση των επειγουσών εργασιών, διαθέτοντας τα απαραίτητα μηχανήματα και εργατικό δυναμικό, αλλά και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

«Μετά σειρά συσκέψεων στην Κεντρική Υπηρεσία, υπό τον γενικό συντονισμό της Αν. Γενικής Γραμματέως, προς το παρόν έχει εγκριθεί και βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος συνολικό ποσόν 200.000 ευρώ για επείγουσες μελέτες και έργα. Το ποσόν έχει αρχίσει να εκταμιεύεται σταδιακά, μετά την άρση της αδυναμίας πληρωμών κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα» αναφέρει το υπουργείο και καταλήγει: «Μέλημα του υπουργείου είναι η ολοκληρωμένη προστασία του μνημείου σε μόνιμη βάση και όχι η εφήμερη αντιμετώπισή του».

ART - ΝΕΑ
«Οι επιθέσεις στην Περιστέρη υποβαθμίζουν την Αμφίπολη»
Υπέρ της στήριξης και της προστασίας του μνημείου της Αμφίπολης, της Κατερίνας Περιστέρη και της ανασκαφικής ομάδας της τάσσονται 231 προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών,...
«Οι επιθέσεις στην Περιστέρη υποβαθμίζουν την Αμφίπολη»
ART - ΝΕΑ
Θωράκιση από βροχές και σεισμούς
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εκπονήσεις μελετών για τη θωράκιση του μνημείου στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη. Δύο καινούργιες ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τη γεωστατική μελέτη ευστάθειας και...
Θωράκιση από βροχές και σεισμούς
ART - ΝΕΑ
«Δεν είμαστε Ιντιάνα Τζόουνς να πηδάμε στα σκάμματα»
Την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού στη συντήρηση, την αναστήλωση του μνημείου και τη μελετητική διαδικασία των ευρημάτων του εξέφρασε ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης κατά την επίσκεψή του το...
«Δεν είμαστε Ιντιάνα Τζόουνς να πηδάμε στα σκάμματα»
ART - ΝΕΑ
Διάλογος με έναυσμα την Αμφίπολη
Εκτός από το ίδιο το εύρημα, τι άλλο θετικό προσέφερε η Αμφίπολη στη δημόσια ζωή; «Βασικό γνώρισμα είναι η επανεμφάνιση της αρχαιολογίας στον δημόσιο λόγο, στη δημόσια σφαίρα», είπε το βράδυ της Τρίτης η Ολγα...
Διάλογος με έναυσμα την Αμφίπολη
ART - ΝΕΑ
Μακεδονικό μνημείο προπαγάνδας
Οι αρχαιολόγοι Ματθαίος Μπέσιος και Αθηνά Αθανασιάδου θεωρούν ότι το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα βάθρο, διακοσμημένο με σκηνές κυνηγιού και μάχες, αποδεικνύει ότι μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου οι...
Μακεδονικό μνημείο προπαγάνδας
ART - ΝΕΑ
«Στην αρχαιολογία ποτέ δεν λες “ποτέ” και “οπωσδήποτε”»
«Είναι σίγουρο ότι αυτό το μνημείο θα αποτελέσει λαμπρή ψηφίδα στην ιστορία της Ελλάδας». Ο ήρεμος λόγος του Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τοποθετεί...
«Στην αρχαιολογία ποτέ δεν λες “ποτέ” και “οπωσδήποτε”»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας