Οικολόγοι ακτιβιστές περιέλουσαν με σούπα τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, «Ο Σπορέας» που εκτίθεται στο μέγαρο Μποναπάρτε της Ρώμης, που προστατευόταν από τζάμι και ευτυχώς δεν υπέστη ζημιά.
Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε στον χώρο της έκθεσης διακρίνονται δύο νεαρές γυναίκες να ρίχνουν ένα υγρό προς τον πίνακα. Μια τρίτη ενώνεται κατόπιν μαζί τους και όλες τους κολλούν τα χέρια τους στον τοίχο, ενώ οι επισκέπτες της έκθεσης τις αποδοκιμάζουν.
Το έργο που χρονολογείται από το 1888 και εικονίζει έναν χωρικό να σπέρνει το χωράφι του, με έναν τεράστιο ήλιο στο φόντο, εκτίθεται στο πλαίσιο έκθεσης αφιερωμένης στον Ολλανδό ζωγράφο του 19ου αιώνα. Ο «Σπορέας» είναι ένα από τα 50 έργα του Βαν Γκογκ που δάνεισε το ολλανδικό Μουσείο Κρέλερ Μίλερ στην Ιταλία για αυτήν την έκθεση που άνοιξε για το κοινό στις 8 Οκτωβρίου στη Ρώμη. Την ενέργεια των ακτιβιστών καταδίκασε το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.
Ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, δήλωσε: «Η επίθεση στην τέχνη είναι μια απεχθής ενέργεια που καταδικάζεται κατηγορηματικά. Ο πολιτισμός, που είναι η βάση της ταυτότητας μας, πρέπει να προστατεύεται και ασφαλώς να μην χρησιμοποιείται ως μεγάφωνο για άλλες μορφές διαμαρτυρίας».
Σύμφωνα με την ομάδα προάσπισης του κλίματος «Last Generation» (Τελευταία Γενιά), η ενέργεια ήταν «μια κραυγή απελπισίας» που δεν μπορεί να εξισωθεί με βανδαλισμό. Επίσης, προειδοποίησε ότι οι «μη βίαιες ενέργειες» θα συνεχιστούν «μέχρις ότου οι πολίτες να λάβουν απαντήσεις από τις κυβερνήσεις τους στο αίτημά τους να διακοπεί η χρήση φυσικού αερίου και άνθρακα» και να γίνουν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτή είναι η δεύτερη ενέργεια της «Last Generation». Στις αρχές του μήνα, δύο ακτιβιστές της έριξαν πουρέ πατάτας σε πίνακα του Κλοντ Μονέ στο μουσείο Μπαρμπερίνι του Πότσδαμ, στη Γερμανία. Άλλος οικολόγος ακτιβιστής κόλλησε το πρόσωπό του στο τζάμι που προστατεύει το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ σε μουσείο της Ολλανδίας, ενώ άλλοι έριξαν ντοματόσουπα στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας