• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 12.5°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.3°C
  3 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.2°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.7°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευτυχώς που η πεύκη δεν είναι αρχαίο στο μετρό

 • A-
 • A+
Η αναγκαστική κοπή τής, ηλικίας 130 ετών, πεύκης που βρίσκεται στην είσοδο του Επταπυργίου αναγγέλθηκε με τόσο εκτενές και προσεκτικό δελτίο Τύπου της αρμόδιας Εφορείας, που θα ευχόμασταν ανάλογης ευαισθησίας να είχαν τύχει από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και τα πολύτιμα ευρήματα στο αρχαίο σταυροδρόμι του σταθμού Βενιζέλου

Αυτό δεν μπορεί… να αποσπαστεί και να επανατοποθετηθεί. Για την πεύκη που βρίσκεται στην είσοδο του Επταπυργίου ο λόγος, της οποίας η αναγκαστική κοπή αναγγέλθηκε με εκτενές δελτίο Τύπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνοδεία φωτογραφιών αρχείου που καταγράφουν τη διαρκή «παρουσία» της για περίπου 130 χρόνια, όσο και στοιχείων και εξηγήσεων για το τέλος του βίου της. Δραματικά επίκαιρες όμως καθίστανται οι συγκρίσεις με όσα συνέβησαν με το ξήλωμα του αρχαίου σταυροδρομιού στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, για το οποίο ήταν αρκετή μια πρωθυπουργική ανακοίνωση ενώ οι δικαιολογίες ακολούθησαν. Τι να φτουρήσει βέβαια μια ιστορία αιώνων μπροστά σε μια πρωθυπουργική επιθυμία.

Εχοντας ζήσει η πεύκη μας στο Επταπύργιο από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχει «ακούσει» όλα τα κλειδιά των κελιών, συνθήματα και παρασυνθήματα φρουρών, ποινικούς και πολιτικούς κρατουμένους να αργοπεθαίνουν στα κελιά της απομόνωσης και παραστάθηκε στους πυροβολισμούς των εκτελεστικών αποσπασμάτων της περιόδου του εμφύλιου πολέμου. Η πεύκη, ως άφωνος μάρτυρας δραματικών γεγονότων και καταστάσεων μέχρι τα νεότερα χρόνια, δεν άξιζε μια τέτοιας συμπεριφορά, μια αναγκαστική «ευθανασία» για την οποία πρέπει να δοθούν -όπως και συνέβη-όλες οι εξηγήσεις διότι, όπως μεταξύ άλλων είναι γνωστό, τα πεύκα μπορούν να ζήσουν μέχρι και 4.000 χρόνια.

Τώρα όμως «η στήριξη του εναπομείναντος κορμού με μηχανικά μέσα κρίθηκε μη εφικτή λόγω της μορφής, της κλίσης του, του ύψους του, αλλά και της χωροθέτησής του» και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη επιλογή πέραν αυτής.

Η Εφορεία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το γηραιό αυτό δένδρο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μνημειακού συνόλου του φρουρίου και ελκυστικό στοιχείο του πολιτισμικού του τοπίου» καθώς «τη διαχρονικά κυρίαρχη παρουσία του μαρτυρούν παλαιές φωτογραφίες έως και σήμερα». Από τις φωτογραφίες αρχείου μάλιστα «διαπιστώνεται η σταδιακή μείωση της κόμης του, ενώ το 2012, αιφνίδια και εν νηνεμία θραύση μεγάλου κλάδου προκάλεσε βλάβες στη στέγη του φυλακίου και γενικότερη κινητοποίηση για την κατάσταση της υγείας του και τη μετέπειτα ασφαλή διαβίωσή του».

Μας παραδίδεται ακόμη η άποψη του δασαρχείου το οποίο «στην εξαιρετική μακρά συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και στο πλαίσιο αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης και υγείας δένδρων πλησίον μνημείων, επισκέφθηκε το Επταπύργιο επανειλημμένα. Στην τελευταία σχετική του έκθεση αναφέρει: "η ζωτικότητα του συγκεκριμένου δένδρου έχει μειωθεί κατά πολύ... Καθώς δεν υπάρχει εφικτός τρόπος αντιμετώπισης της σήψης του κορμού αλλά ούτε της προσβολής από ξυλοφάγα έντομα, τα παραπάνω καθιστούν απρόβλεπτο το εύρος ζωής αλλά και τη στατική συμπεριφορά του πεύκου αυτού, ιδιαίτερα κατά την εξέλιξη ακραίων καιρικών φαινομένων...".

Επίσης, έκθεση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης αναφέρει: "...το εν λόγω άτομο πεύκης εμφανίζει εξαιρετικά διαταραγμένη φυσιολογία, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία και την ευστάθειά του στο επόμενο διάστημα..."». Κι έτσι σε «συνέχεια των παραπάνω και μετά από ευρεία διεπιστημονική σύσκεψη κατά την οποία συνεκτιμήθηκαν όλα τα δεδομένα, αποφασίστηκε ότι η απομάκρυνση του εν λόγω ιστορικού δένδρου δυστυχώς είναι αναπόφευκτη».

Για το δέντρο έγινε το σωστό και μάλιστα σχεδόν... υπερβολικά ολοκληρωμένα ακόμη και στον τομέα της επικοινωνίας. Αλήθεια, δεν άξιζε την ίδια συμπεριφορά το μνημείο στη Βενιζέλου; Αξίζει λοιπόν να υπενθυμίσουμε ότι όλες οι διοικήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν είχαν την ίδια στάση. Μόνο που τότε βέβαια οι απόψεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης -όπως κατατέθηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο- ή δεν ελήφθησαν υπόψη ή απλώς… αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής της, προκειμένου να έρθει η αρχαιολογία και το πολύτιμο και ενιαίο βυζαντινό εύρημα στα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά, όλα κι όλα, από εδώ και πέρα, αρχής γενομένης από την πεύκη, η αρχαιολογική επιστήμη και οι κανόνες της θα τηρηθούν μέχρι... πευκοβελόνας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Οσκαρική μουσική, βραβευμένοι σκηνοθέτες και συγγραφείς αλλά και μουσική ίντριγκα
Εννέα ελληνικές, έξι διεθνείς και δύο μικτές παραγωγές για θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, κινηματογράφο, performances και εργαστήρια συναρτούν το πρόγραμμα του φετινού 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων.
Οσκαρική μουσική, βραβευμένοι σκηνοθέτες και συγγραφείς αλλά και μουσική ίντριγκα
ART - ΝΕΑ
Ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις;
Τους φορείς, τους πολίτες και τους επιστήμονες που αγωνίστηκαν για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου έδειξε ο πρωθυπουργός ως υπεύθυνους για την εκ νέου καθυστέρηση της παράδοσης του Μετρό...
Ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις;
ART - ΝΕΑ
Ο Τζιτζικώστας «καρφώνει» το υπ. Πολιτισμού
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τις καταστροφές που υπέστησαν τα χωματουργικά έργα στο μνημείο.
Ο Τζιτζικώστας «καρφώνει» το υπ. Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
«Σεβαστείτε τη Ροτόντα, όχι στον φανατισμό»
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην αλλοίωση του χαρακτήρα της Ροτόντας και αίτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού να αποτελέσει ένα θετικό παράδειγμα διαχείρισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Σεβαστείτε τη Ροτόντα, όχι στον φανατισμό»
ART - ΝΕΑ
Ο Ανθιμος διεκδικεί ξανά τη Ροτόντα
Με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ζητά την τοποθέτηση σταυρού, διεκδικώντας ουσιαστικά και πάλι -σαν άλλος... Ερντογάν με την Αγία Σοφία- την απόδοση όλου του μνημείου...
Ο Ανθιμος διεκδικεί ξανά τη Ροτόντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας