• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  85%

Ηλίας Βουδούρης, αρχιμουσικός

Α. Σιμόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηλίας Βουδούρης - Η «ερωτική επιστολή» του Μίκη προς όλους μας

 • A-
 • A+
Ο γνωστός αρχιμουσικός, που διευθύνει μεθαύριο την Ορχήστρα και την Παιδική Χορωδία της Λυρικής Σκηνής στη «Δεύτερη Συμφωνία: Το τραγούδι της Γης» του Μίκη Θεοδωράκη, με σολίστ τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, θυμάται πώς ήρθε για πρώτη φορά το σπουδαίο έργο στα χέρια του από τον ίδιο τον συνθέτη

Δύο βραδιές ακόμα στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζουν και «διευρύνουν» για δεύτερη χρονιά τον κύκλο «Μίκης Θεοδωράκης» με τον οποίο η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τα σπουδαία έργα του  διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη.

Για την πρώτη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή 2 Οκτωβρίου, η Ορχήστρα και η Παιδική Χορωδία σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, με σολίστ στο πιάνο τον Τίτο Γουβέλη, θα ερμηνεύσουν μια σύνθεση που σηματοδότησε την επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη στη λόγια μουσική το 1980. Ο λόγος φυσικά για τη «Δεύτερη Συμφωνία: Το τραγούδι της Γης». Για τη δημιουργία της εν λόγω συμφωνίας ο Θεοδωράκης επέλεξε πρωτογενές υλικό από δύο έργα της περιόδου 1954-1960: την Πρώτη Σουίτα (1957) και το μπαλέτο «Αντιγόνη» (1957-58). Κορυφαία στιγμή της βραδιάς αυτή στο τρίτο μέρος του έργου, που η Παιδική Χορωδία θα ερμηνεύσει «Το τραγούδι της Γης» (σε ποιητικό κείμενο του Μίκη), μια σύντομη ποιητική σύνθεση που ενσωματώνει αποσπάσματα από τις τραυματικές εμπειρίες του συνθέτη από πολέμους, εξορίες, διώξεις.

«Η Δεύτερη Συμφωνία ανήκει στα μεγάλα συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη και με τον τίτλο "Το τραγούδι της Γης" είναι κατά κάποιο τρόπο ένα έργο της λεγόμενης Προγραμματικής Μουσικής» μας λέει ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης, που γνωρίζει καλά το θεοδωρακικό έργο. «Μέσα από τις σελίδες του ο Θεοδωράκης, τρόπον τινά, αυτοβιογραφείται. Δηλαδή μέσα από τα τέσσερα μέρη της Συμφωνίας, στα οποία παρουσιάζονται λυρικές, δραματικές, σκηνές αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και ερωτικές, εορταστικές, διονυσιακές χορευτικές στιγμές, παρεμβάλλονται σκηνές πολέμου, όπου και η ορχήστρα "οργιάζει" στην εναλλαγή ρυθμών δυναμικών, με ακραίες τεχνικά "περιοχές" για τα όργανα. Οπως και στη ζωή του που τα έζησε όλα αυτά σε υπέρμετρο βαθμό».

● Αυτό είναι -κατά τη γνώμη σας- το πιο συγκινητικό στοιχείο του έργου;

Υπάρχουν πολλές στιγμές συγκίνησης, αλλά θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη είναι η στιγμή της σύμπραξης της Ορχήστρας με την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ στο ομώνυμο ποίημα του ίδιου του Θεοδωράκη «Το τραγούδι της Γης». Είναι η κραυγή των παιδιών για τα οικοσυστήματα που χάνονται. Πολύ επίκαιρο! Και δείχνει και την πνευματική μεγαλοσύνη του Θεοδωράκη, που τόσο νωρίτερα είδε τι θα συμβεί στο σπίτι όλων μας, τη Γη.

H επαφή του μαέστρου με τον συνθέτη υπήρξε πολυετής, βαθιά και ουσιαστική. Την αποδεικνύει και μια ενθουσιώδης επιστολή που του έστειλε το 2005 ο Μίκης Θεοδωράκης, στην οποία του ανέφερε: «Θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου εάν σου ζητούσα να σκύψεις επάνω στη Δεύτερη Συμφωνία μου, που αποτελεί την κορύφωση της καθαρά συμφωνικής μου σκέψης; Νομίζω ότι θα ήταν μια αληθινή δικαίωση για ένα έργο ουσιαστικά άγνωστο στο ελληνικό κοινό».

«Ήταν μια άκρως συγκινητική επιστολή, ύστερα από χρόνια συνεργασίας μαζί του, η οποία ομολογώ ότι με αιφνιδίασε –δεν την περίμενα», λέει σήμερα ο αρχιμουσικός της ΕΛΣ, Ηλ. Βουδούρης. «Μάλιστα δύο μέρες προτού τη λάβω τον είχα συναντήσει και μου είχε πει: "Ηλία, θα σου στείλω μια ερωτική επιστολή" (πάντα είχε χιούμορ). Αυτό έγινε ύστερα από μια επιτυχημένη συναυλία που είχα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία αργότερα κυκλοφόρησε σε CD, με την Πρώτη Συμφωνία του, "Το πανηγύρι της Ασή-Γωνιάς, Κύκλος έρως – Θάνατος". Έτσι με την επιστολή αυτή μού έδειξε την εμπιστοσύνη του να αναλάβω τη μουσική διεύθυνση και της Δεύτερης Συμφωνίας, το οποίο και έγινε τον Ιανουάριο του 2006, ξανά με την ΚΟΑ. ήταν πολύ ικανοποιημένος που ενέκυψα τόσο πολύ στο συμφωνικό του έργο, γιατί ήταν και το όνειρό του, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να ακούγονται τα συμφωνικά του έργα».

Μετά την πολυετή ενασχόληση με τις θεοδωρακικές συνθέσεις, πού εντοπίζει άραγε ο μαέστρος τις σημαντικότερες δυσκολίες; «Έχοντας διευθύνει τα κυριότερα έργα του, που αφορούν τις συμφωνίες του, τα μπαλέτα του, τις όπερές του, τα ορατόριά του, και σε συνδυασμό με τις μακροσκελείς συζητήσεις που είχα μαζί του γνωρίζω ότι κύριο μέλημα στην εκτέλεσή τους είναι κυρίως να αποδώσεις το ύφος του Θεοδωράκη. Στα συμφωνικά του έργα βέβαια οι κυριότερες δυσκολίες αφορούν τη ρυθμολογία αλλά και την πυκνότητα της μουσικής γραφής».

Δεδομένου ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αυτοβιογραφείται στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του, τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη Δεύτερη Συμφωνία; «Το χορωδιακό των παιδιών. Επιλέχθηκε μια παιδική χορωδία και όχι μια κανονική, ακριβώς για να καταδείξει την αγωνία των νέων παιδιών για το μέλλον του πλανήτη».

● Και ο προ ενός έτους θάνατός του συνθέτη πώς λειτουργεί στους καλλιτέχνες που καταπιάνονται πια με το έργο του;

«Για μένα, όποτε έχω να διευθύνω έργα του, πέραν της ευθύνης, αισθάνομαι ότι κάνω κατάθεση ψυχής ύστερα απ' όσα έχω ζήσει μαζί του. Διότι ένα σημαντικό κομμάτι της μουσικής καριέρας μου είναι τα έργα του. Ηταν μεγάλη τιμή για μένα το ότι με επέλεξε».


● Πληροφορίες: Κυριακή 2 Οκτωβρίου, αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ στις 18.30. Με την Ορχήστρα και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου. Εισιτήρια: €8 - €30.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Ασίκικο Πουλάκη» σε νέα εκτέλεση
Το σπουδαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη προσεγγίζουν ο Ανδρέας Κατσιγιάννης και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας με ερμηνευτή τον Γιάννη Διονυσίου στις 4-5 Δεκεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.
«Ασίκικο Πουλάκη» σε νέα εκτέλεση
ART - ΝΕΑ
«Η εκπληκτική αναγέννηση της Οπερας της Αθήνας»
Διθυραμβικά σχόλια από τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» για τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ και τη νέα εποχή για τον φορέα πολιτισμού στη χώρα.
«Η εκπληκτική αναγέννηση της Οπερας της Αθήνας»
ART - ΝΕΑ
Φθινόπωρο στο ΚΠΙΣΝ με ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα
Με διάθεση ανανέωσης το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχθηκε το φθινόπωρο και τους επόμενους μήνες ξετυλίγει ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα που απευθύνεται, όπως πάντα, σε όλες τις ηλικίες...
Φθινόπωρο στο ΚΠΙΣΝ με ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα
ART - ΝΕΑ
Στα ύψη με 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019
Δεν ήταν μια μόδα που πέρασε, ούτε μια βόλτα που κάναμε και μετά ξεχάστηκε. Δεν ήταν μόνο ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα του Ρέντσο Πιάνο αλλά αναδείχτηκε κορυφαίο τοπόσημο της πόλης.
Στα ύψη με 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019
ART - ΝΕΑ
Αποθεώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Καλλιμάρμαρο
Μια ανεπανάληπτη βραδιά αφιερωμένη στη Μίκη Θεοδωράκη είχαμε χθες το βράδυ στο Καλλιμάρμαρo. Ο μεγάλος μας συνθέτης διηύθυνε το φινάλε της συναυλίας «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη - 1.000 Φωνές» και αποθεώθηκε από...
Αποθεώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Καλλιμάρμαρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας