• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.4°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 15.9°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.5°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 12.7°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 12.7°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 18.2°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  66%
AP Photo/Marqueton
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δωρεά έναντι υψηλού... ενοικίου

 • A-
 • A+
Πενήντα αντικείμενα που ανήκαν στην κορυφαία υψίφωνο ή αφορούσαν την καριέρα της και προέρχονται από τη «Συλλογή Πυλαρινού» παραχωρήθηκαν στον Δήμο Αθηναίων από τον πρώην στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με όρους, όμως, αρκετά επιβαρυντικούς για το δημοτικό ταμείο.

Μια δωρεά που παραπέμπει σε… ενοικίαση αποδέχεται ο Δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας όπου η μια πλευρά εκπροσωπείται από τον εγγονό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η άλλη από πρώην στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου –όργανο στο οποίο προεδρεύει ο δήμαρχος, Κ. Μπακογιάννης– υπερψήφισε χθες την αποδοχή δωρεάς 50 αντικειμένων που ανήκαν στη Μαρία Κάλλας ή αφορούσαν την καριέρα της, κάτοχος των οποίων είναι ο Κων. Πυλαρινός, πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ. και της κυβέρνησης Κων. Μητσοτάκη και νυν πρόεδρος του Σωματείου Υποτροφιών Μαρία Κάλλας.

Τα αντικείμενα αφορούν τιμητικές πλακέτες και μετάλλια της κορυφαίας υψιφώνου, παρτιτούρες, ρούχα, φωτογραφίες της, το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατό της, το οποίο υπήρχε έξω από το σπίτι της στο Παρίσι έως την ώρα της κηδείας της κ.ά. Πρόκειται για αντικείμενα της «Συλλογής Πυλαρινού» τα οποία, σύμφωνα με επιστολή του προέδρου του Σωματείου και της συζύγου του (μέλος του Σωματείου) προς τον δήμαρχο Αθηναίων, με ημερομηνία 14/9/2022, «οι δωρητές θα μπορούσαν, ως γνωστόν, να έχουν προχωρήσει στην εκποίηση τμημάτων ή και του συνόλου της Συλλογής με ιδιαίτερα σημαντικό αντάλλαγμα για ειδικότερα αντικείμενά της», δεν το έπραξαν ωστόσο και κατέληξαν στην επιλογή της δωρεάς προς τον δήμο, εν όψει της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του Μουσείου Μαρίας Κάλλας. Με τι όρους;

Οι δωρητές δηλώνουν ότι προχωρούν στη δωρεά «αφιλοκερδώς και αδαπάνως», όμως ο Δήμος Αθηναίων, βάσει όσων περιγράφονται στο εισηγητικό έγγραφο, θα:

● καταβάλει για τουλάχιστον 50 χρόνια ποσό 15.000 ευρώ/έτος στο Σωματείο, για την παροχή υποτροφιών στο όνομα της Μαρίας Κάλλας – το Σωματείο επί δεκαετίες απονέμει υποτροφίες σπουδών σε λυρικούς καλλιτέχνες,

● αναλάβει κάθε είδους δαπάνη για τα αντικείμενα της Συλλογής, όπως περιοδικής συντήρησης, καθαρισμού, ασφάλισης των αντικειμένων από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο «σε αξίες που θα προκύπτουν κατόπιν πραγματογνωμοσύνης» ή τυχόν έκθεσής τους σε άλλα ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού,

● επιβαρυνθεί από οποιονδήποτε ενδεχόμενο φόρο προκύψει σχετικά με τη δωρεά.

Οι όροι της δωρεάς θα αναλυθούν σε νομικό κείμενο που θα συνταχθεί από τη νομική υπηρεσία του δήμου και των νομικών συμβούλων των δωρητών. Το θέμα θα απασχολήσει επικείμενο δημοτικό συμβούλιο, με τα σχόλια για τις προβλέψεις της σύμβασης… να δίνουν και να παίρνουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αντάρτικο» κατά Μπακογιάννη για το παρκάκι Βουρνάζου
Αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ., με επικεφαλής τη σύζυγο του Μάκη Βορίδη, απέρριψαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής να μετατραπεί σε χώρο πράσινου η ελεύθερη έκταση δίπλα στον σταθμό του μετρό Αμπελοκήπων.
«Αντάρτικο» κατά Μπακογιάννη για το παρκάκι Βουρνάζου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοχύρωτος ο Λυκαβηττός
Η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη εισηγείται την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων κατά 9 μήνες, καθώς έχει κατασκευαστεί το 15% περίπου του έργου.
Ανοχύρωτος ο Λυκαβηττός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιαφορεί ο Δήμος Αθηναίων για την ενέργεια και κανονίζει τον χριστουγεννιάτικο στολισμό
Ο φετινός στολισμός και αποστολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου του δήμου θα κοστίσει στους Αθηναίους κάτι παραπάνω από 6.500 ευρώ όπως προέκυψε μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου...
Αδιαφορεί ο Δήμος Αθηναίων για την ενέργεια και κανονίζει τον χριστουγεννιάτικο στολισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
To δις εξαμαρτείν της Αλεξίας Εβερτ εκθέτει τον δήμαρχο
Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Κ. Μπακογιάννη Αλεξία Εβερτ επιδόθηκε σε πολιτικό τραμπουκισμό κατά του Π. Γερουλάνου μετά την κριτική του για την Οικονομική Επιτροπή του δήμου.
To δις εξαμαρτείν της Αλεξίας Εβερτ εκθέτει τον δήμαρχο
ART - ΝΕΑ
Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με... μυστικούς όρους
Δήμος Αθηναίων και ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσαν θριαμβευτικά την προκήρυξη για τη μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος, αλλά η ειδοποίηση για τον διαγωνισμό και τους όρους του δεν έχει...
Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με... μυστικούς όρους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας