• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.9°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 18.2°C
  4 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.0°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.8°C / 14.7°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.1°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.3°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  77%

Ηχηρή παρέμβαση από Μ. Καραμανώφ για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες

 • A-
 • A+

Για Σύμβαση επωφελή για τον ιδιώτη κάτοχο της συλλογής, πολλαπλώς επικερδή για το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης αλλά επαχθή και απαξιωτική για το Ελληνικό Δημόσιο κάνει λόγο η Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, τ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην παρέμβαση που έκανε πριν από λίγο με τίτλο «161 Κυκλαδικές αρχαιότητες: Η αντιστροφή του επαναπατρισμού», η Πρόεδρος σημειώνει ότι παρότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι «....κύριος της συλλογής (ιδιότητα την οποία δεν αμφισβητούν οι αντισυμβαλλόμενοί του), παραιτείται ουσιαστικά από το δικαίωμά του να επιτύχει τον άμεσο και πλήρη επαναπατρισμό της, νομιμοποιεί τη μέχρι τούδε κατοχή της από τρίτους και παρατείνει την παραμονή της στο εξωτερικό για άλλα 50 χρόνια».

Η Πρόεδρος βάζει όμως και θέμα νομιμότητας. «Η σκοπιμότητα της Σύμβασης αυτής είναι ακατανόητη. Το μεγάλο όμως πρόβλημα βρίσκεται στη νομιμότητά της. Όχι μόνο την τυπική, δηλ. την παράκαμψη των διαδικασιών του Αρχαιολογικού Νόμου και την ad hoc τροποποίησή του με την προσφυγή στις συνοπτικές διαδικασίες της κύρωσης μιας Σύμβασης. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην ουσιαστική νομιμότητα της Σύμβασης αυτής, στο ηθικό της έρεισμα και στις συνέπειες που θα έχει η στάση αυτή για τη χώρα μας, η οποία ως γνωστό βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των θυμάτων της αρχαιοκαπηλίας» γράφει για την υπόθεση που εγείρει πολλά ερωτήματα και έχει ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων καθώς η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αντί να διεκδικήσει την επιστροφή των κυκλαδικών αρχαιοτήτων με ένδικα μέσα, επιχειρεί να  νομιμοποιήσει χωρίς  πιστοποιητικά προέλευσης και νομιμότητας τη συλλογή Στερν που πιθανά έχει καταρτιστεί με πολιτιστικά αγαθά που διακινήθηκαν παράνομα, ως προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Το νομοσχέδιο μπαίνει προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (8/9/22), ημέρα που το ΔΣ του Συλλόγου Αρχαιολόγων αποφάσισε να προκηρύξει στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο κτήριο του ΥΠΠΟΑ στη Μπουμπουλίνας, με κεντρικό σύνθημα "ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ - Οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες να γυρίσουν στις Κυκλάδες".

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση της κ. Καραμανώφ:

«161 Κυκλαδικές αρχαιότητες: Η αντιστροφή του επαναπατρισμού

Οι 161 Κυκλαδικές αρχαιότητες, η τύχη των οποίων διακυβεύεται τις τελευταίες μέρες, ανήκουν σύμφωνα με το νόμο στο Ελληνικό Δημόσιο. Δεν βρίσκονται όμως στην κατοχή του αλλά, άγνωστο πώς, στα χέρα τρίτου στο εξωτερικό. Ο ιδιώτης αυτός ούτε ισχυρίζεται ούτε βεβαίως αποδεικνύει ότι τα ευρήματα αυτά έχουν περιέλθει στην κατοχή του με νόμιμο τρόπο, δηλ. κατόπιν αδείας του Ελληνικού Δημοσίου.  Άρα, από τη στιγμή που εμφανίσθηκαν, το Δημόσιο οφείλει και δικαιούται να του ζητήσει να μας τα επιστρέψει όλα και αμέσως, αφού προηγηθεί η νόμιμη διαδικασία τεκμηρίωσής τους σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο και τη νομοθεσία για την αρχαιοκαπηλία.  Η διαδικασία αυτή δεν είναι άγνωστη ούτε νέα.  Έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά αρκετές φορές στο παρελθόν, με τελευταία επιτυχία τον πρόσφατο επαναπατρισμό, μετά από ενέργειες των διωκτικών αρχών της Νέας Υόρκης, 47 ευρημάτων από τη συλλογή Στάινχαρτ τον Δεκέμβριο 2021.

Και όμως. Το Ελληνικό Δημόσιο, αδιαμφισβήτητος ιδιοκτήτης των 161 αρχαιοτήτων και εκπροσωπούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αντί να προσφύγει στη νόμιμη αυτή διαδικασία, σπεύδει να συνάψει Σύμβαση με την οποία η μοναδική αυτή συλλογή, αφού περάσει από τα χέρια του εν λόγω ιδιώτη στην κατοχή νεοσυσταθέντος Ιδρύματος στο Ντέλαγουερ Η.Π.Α., θα καταλήξει στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) όπου θα εκτίθεται για τα επόμενα 50 χρόνια.  Από αυτήν θα μας παραχωρούνται με δόσεις 15 αντικείμενα ανά 5ετία για να εκτίθενται στο Κυκλαδικό Μουσείο με τον όρο ότι θα τα αντικαθιστούμε, για όσο χρόνο θα λείπουν από το ΜΕΤ, με άλλα ίσης αξίας.

Η Σύμβαση αυτή εισάγεται κατεπειγόντως προς κύρωση την Πέμπτη 8/9/2022 στη Βουλή.

Είναι μια Σύμβαση αναμφισβήτητα επωφελής για τον ιδιώτη κάτοχο της συλλογής. Σε ένα δύσκολο για τους αρχαιοκάπηλους διεθνές διωκτικό κλίμα, απαλλάσσεται από τον κίνδυνο να εμπλακεί σε περιπέτειες.

Είναι μια Σύμβαση επωφελής αλλά και πολλαπλώς επικερδής για το ΜΕΤ. Εμπλουτίζει τις συλλογές του με μοναδικά αρχαιοελληνικά ευρήματα χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο κατασχέσεων από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας του, αφού η κατοχή των ευρημάτων αυτών θα έχει πλέον νομιμοποιηθεί από την ίδια την Ελληνική Βουλή.

Είναι όμως μια Σύμβαση αναμφισβήτητα επαχθής και απαξιωτική για το Ελληνικό Δημόσιο.  Μολονότι κύριος της συλλογής (ιδιότητα την οποία δεν αμφισβητούν οι αντισυμβαλλόμενοί του), παραιτείται ουσιαστικά από το δικαίωμά του να επιτύχει τον άμεσο και πλήρη επαναπατρισμό της, νομιμοποιεί τη μέχρι τούδε κατοχή της από τρίτους και παρατείνει την παραμονή της στο εξωτερικό για άλλα 50 χρόνια.

Η σκοπιμότητα της Σύμβασης αυτής είναι ακατανόητη.  Το μεγάλο όμως πρόβλημα βρίσκεται στη νομιμότητά της. Όχι μόνο την τυπική, δηλ. την παράκαμψη των διαδικασιών του Αρχαιολογικού Νόμου και την ad hoc τροποποίησή του με την προσφυγή στις συνοπτικές διαδικασίες της κύρωσης μιας Σύμβασης. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην ουσιαστική νομιμότητα της Σύμβασης αυτής, στο ηθικό της έρεισμα και στις συνέπειες που θα έχει η στάση αυτή για τη χώρα μας, η οποία ως γνωστό βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των θυμάτων της αρχαιοκαπηλίας.

Κάποιοι θα σπεύσουν ίσως να αντιτάξουν στα παραπάνω τη γνωστή λαϊκή παροιμία.  Ξεχνούν όμως ότι στην προκειμένη περίπτωση ο "γάιδαρος" ήταν και είναι δικός μας. Ουσιαστικά εμείς τον χαρίζουμε και μάλιστα σ' αυτόν που μας τον είχε πάρει και τους φερόμενους ως διαδόχους του. Είμαστε πάντως ενθουσιασμένοι, αφού θα μας επιτρέπει να ρίχνουμε πότε-πότε μια ματιά σε κάποια από τα δόντια του.

Μαρία Καραμανώφ
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος
τ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2022»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Κινητοποιήσεις αρχαιολόγων για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
Ο ΣΕΑ κήρυξε στάση εργασίας την Πέμπτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το κεντρικό κτίριο του ΥΠΠΟΑ με σύνθημα: «ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ - Οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες να γυρίσουν στις Κυκλάδες».
Κινητοποιήσεις αρχαιολόγων για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Υπουργείο (ή κληρονομιά) στον χορό της αρχαιοκαπηλίας;»
Αντί της νόμιμης διεκδίκησης των 161 ελληνικών αρχαιοτήτων, όπως θα ήταν η μόνη θεσμική οδός, η υπουργός επέλεξε τη μυστική διπλωματία, προωθώντας το κρυφό σχέδιο διαχείρισης της ελληνικής πολιτιστικής...
«Υπουργείο (ή κληρονομιά) στον χορό της αρχαιοκαπηλίας;»
ART - ΝΕΑ
«Πυρά» στη Βουλή κατά Μενδώνη για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τάχθηκε η ΝΔ, καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και η...
«Πυρά» στη Βουλή κατά Μενδώνη για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμφωνία με οσμή ...αρχαιοκαπηλίας
Επί ποδός και στελέχη της κυβέρνησης ● Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με επιστολές ενημέρωσε τους πρώην υπουργούς Πολιτισμού, Καραμανλή, Σαμαρά, Τασούλα, Τζαβάρα ● Θα αναλάβουν πρωτοβουλία; ● Την απόσυρση του...
Συμφωνία με οσμή ...αρχαιοκαπηλίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιστολές σε πρώην υπ. Πολιτισμού για κυβερνητική «μεσολάβηση» νομιμοποίησης ιδιωτικής αρχαιολογικής συλλογής
«Βροχή» τα πυρά για νομιμοποίηση και συγκάλυψη αρχαιοκαπηλίας στο πλαίσιο αντισυνταγματικής διαδικασίας μέσω του νομοσχεδίου για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες, που υποτίθεται ότι θα επαναπατριζόντουσαν.
Επιστολές σε πρώην υπ. Πολιτισμού για κυβερνητική «μεσολάβηση» νομιμοποίησης ιδιωτικής αρχαιολογικής συλλογής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναγνωστοπούλου κατά κυβέρνησης για νομιμοποίηση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας  
Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηλιτεύει την κατάθεση νομοσχεδίου που ουσιαστικά νομιμοποιεί την παραμονή αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού, που προφανώς έχουν βγει απ' τη χώρα παράνομα, σε ίδρυμα...
Αναγνωστοπούλου κατά κυβέρνησης για νομιμοποίηση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας  

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας