• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.4°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.7°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.9°C / 15.5°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.8°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.6°C
  4 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.1°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  4 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  64%

Ο αρχαιολογικός χώρος της «Περιβόλας» στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης στη Ρόδο. Διακρίνονται αρχιτεκτονικά μέλη από τις ανασκαφές όλων των περιόδων στο νησί

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομιχλώδης και μυστικοπαθής «ανάδειξη» αρχαιολογικού χώρου

 • A-
 • A+
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδίδει στη Μεσαιωνική Πόλη του νησιού ένα νέο διαχρονικό μνημειακό σύνολο 18 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ, αλλά το Στρατηγικό Σχέδιο δεν κοινοποιείται ούτε στους καθ' ύλην αρμόδιους.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε χθες τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για την ανάδειξη και απόδοση στο κοινό του αρχαιολογικού χώρου της «Περιβόλας», έκτασης 18 στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και είναι ενταγμένος στη ζώνη της UNESCO. Στην ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ κάνει λόγο για ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο «για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και των κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου» με προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο αρχαιολογικός χώρος της «Περιβόλας» είναι αθέατος και μη προσβάσιμος για το κοινό, καθώς εκεί βρίσκονται διάσπαρτα πολυάριθμα σπάνια αρχιτεκτονικά μέλη διάφορων εποχών από τις ανασκαφές όλων των περιόδων στο νησί από τους Ιταλούς από το 1914 μέχρι σήμερα. Ταξινομημένα και τεκμηριωμένα τα ευρήματα συντηρούνται και φυλάσσονται στην υπαίθρια αποθήκη. Στον χώρο υπάρχουν επίσης κατάλοιπα των αρχαίων νεωρίων, το Ρωμαϊκό Τετράπυλο, ο Κήπος της Ωβέρνης από την Ιπποτοκρατία, το γήπεδο του τένις και το ιπποτικό κτίριο στον Κήπο του Κυβερνήτη από την εποχή της Ιταλοκρατίας.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προέβλεψε ότι με τις επεμβάσεις ο χώρος θα αναδειχτεί σε «[...] νέο ενιαίο διαχρονικό ιστορικό μνημειακό πυρήνα, στη Μεσαιωνική Πόλη. [...] μέχρι σήμερα είναι αποκομμένος. Το έργο μέσα από ήπιες παρεμβάσεις αναδεικνύει την αρχαιολογική και ιστορική σημασία του χώρου, προστατεύοντας και τα επιμέρους μνημεία, ενισχύει την αναγνωσιμότητά του. Η προσβασιμότητα βελτιώνεται, με τη σύνδεση των διαφόρων επιπέδων και δημιουργείται ένας νέος διαχρονικός αρχαιολογικός προορισμός περιήγησης, περιπάτου και αναψυχής, με τοπικό και υπερτοπικό χαρακτήρα».

Σχέδιο ανάδειξης των κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου

Η ίδια γνωρίζει βέβαια ότι τέτοιας κλίμακας επεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους συνοδεύονται από πολλές ώρες συσκέψεων του επιστημονικού προσωπικού, καθώς καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους στις μελέτες που εκπονούνται. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Η ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, που κάνει λόγο για Στρατηγικό Σχέδιο (πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη Μελέτη), δίνει ένα γενικό περίγραμμα, χωρίς απαντήσεις σε ερωτήματα που προκαλούνται και μάλιστα επισύρουν τις έντονες συζητήσεις των εργαζομένων -σε όλους τους τομείς- στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου καθώς:

α) Ολα γίνονται εν κρυπτώ από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑ Δωδεκανήσου. Μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει κανενός είδους διαβούλευση ή ενημέρωση με τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες, δηλαδή τους αρχαιολόγους και μαζί τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς οι οποίοι θα κληθούν να συντάξουν τις μελέτες του έργου και άρα δικαιούνται να έχουν γνώση και άποψη για τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας. «Φημολογείται», μας είπαν, «η δημιουργία εστιατορίου στο ιπποτικό κτίριο στον Κήπο του Κυβερνήτη, που σήμερα λειτουργεί το ξυλουργείο και το σιδηρουργείο μας. Είναι σχέδιο από την εποχή της υπουργικής περιόδου του Μιχάλη Λιάπη ένα πολυτελές εστιατόριο για πολύ ακριβά πορτοφόλια στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης». Σχέδιο που βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους, καθώς θεωρούν ότι ο χώρος πρέπει να αποδοθεί στο κοινό ως μουσειακό κέντρο το οποίο να στεγάζει και μέρος των ευρημάτων των ανασκαφών.

β) Οι αλλαγές δρομολογούνται απευθείας από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την προϊσταμένη της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, με αποκλεισμένο το επιστημονικό προσωπικό καθώς δεν έχει παρευρεθεί σε καμία σύσκεψη.

γ) Οι μελέτες κατατίθενται και εγκρίνονται από τα Συμβούλια. Η πρόσφατη ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού είναι ευθεία παρέμβαση στις μελλοντικές αποφάσεις, αφού θεωρεί προδιαγεγραμμένη την πορεία του έργου και ότι περιλαμβάνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο που έχει αποκαλυφθεί επιγραμματικά.

«Χωρίς μελέτες και βιαστικά τέτοιες εξαγγελίες είναι επικίνδυνες. Οταν μάλιστα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Ολα τα μνημεία της Κω είναι πεσμένα από τον σεισμό και στα πέντε χρόνια δεν έχει σηκωθεί μια πέτρα» μας είπε μετά λόγου γνώσεως εργαζόμενη στην ΕΦΑ. Η αγωνία των αρχαιολόγων επικεντρώνεται τόσο στα σχέδια διαχείρισης συνολικά του έργου όσο και στην τύχη που επιφυλάσσεται στα καταγεγραμμένα αρχιτεκτονικά μέλη. Οταν ο χώρος γίνει προσβάσιμος στο κοινό, οι αρχαιότητες που θα μεταφερθούν;

«Αν μετακινηθούν ατάκτως και βιαίως, θα χαθούν πολλά στοιχεία και ώρες δουλειάς» σχολίασαν. «Κανείς από την Υπηρεσία δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει. Είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει ένα έργο χωρίς να έχει υπάρξει ενημέρωση, συζήτηση, πρόταση, μελέτη. Η Υπηρεσία έχει καταθέσει μελέτη για τα διάσπαρτα μέλη των ανασκαφών. Πολλά εξ αυτών σήμερα είναι τακτοποιημένα ανά είδος, όλα μαζί τα επιτύμβια για παράδειγμα, οι τιμητικές επιγραφές, οι οστεοθήκες κ.ο.κ. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να ανοίξει και να γίνει επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος για το κοινό. Οχι όμως να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και πρόσβασης για πολυτελές εστιατόριο».

«Δεν λειτουργεί κανένα από τα κυλικεία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στη Ρόδο, πλην εκείνου που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Καμίρου. Ακόμα και το κυλικείο του Αρχαιολογικού Μουσείου εντός του εξαιρετικού κήπου παραμένει κλειστό» μας πληροφόρησαν εργαζόμενοι με τους οποίους συνομιλήσαμε. Να στείλουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στη διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ, πρώην ΤΑΠ). Μαθαίνουμε ότι τα πηγαίνει περίφημα και στον χώρο των πωλητέων ειδών και των πωλητηρίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος
Υπουργείο Πολιτισμού, Ακαδημία Αθηνών και Δήμος Αθηναίων προχώρησαν προχθές στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και την κατασκευή του...
Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος
ART - ΝΕΑ
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
Το υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου να υπογράψουν τις συμβάσεις την Παρασκευή 15 Απριλίου, χωρίς να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες και παρακάμπτοντας το υποχρεωτικό δεκαήμερο...
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
ART - ΝΕΑ
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
Οι αρχαιοφύλακες και οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα μουσεία της χώρας ανθίστανται στη μετατροπή των πέντε δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επισημαίνουν ότι η ολιγωρία της...
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
ART - ΝΕΑ
Νομιμοποιούν χωρίς έλεγχο την ιδιωτική συλλογή Στερν
Οι 161 αρχαιότητες κυκλαδικού πολιτισμού στη Βουλή ⫸ Στιγμές αμηχανίας για τη Λίνα Μενδώνη κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Νομιμοποιούν χωρίς έλεγχο την ιδιωτική συλλογή Στερν
ART - ΝΕΑ
Επαναπατρίζουν κυκλαδικές αρχαιότητες, αλλά παραμένουν στην Αμερική
Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς και υπέρ των ιδιωτών δεν έχει τέλος. Δεν διστάζει μάλιστα να ψηφίσει νέο νόμο προκειμένου να παρακάμψει αυτούς που ισχύουν.
Επαναπατρίζουν κυκλαδικές αρχαιότητες, αλλά παραμένουν στην Αμερική
ART - ΝΕΑ
Τι συμβαίνει με την «ατμομηχανή του υπουργείου Πολιτισμού»;
Ο Οργανισμός παρουσιάζει συσσωρευμένα προβλήματα και παθογένειες, όπως η εκμίσθωση των αναψυκτηρίων σε ιδιώτες με υψηλά μισθώματα ή το «πάγωμα» του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και βέβαια η εναλλαγή προσώπων στη...
Τι συμβαίνει με την «ατμομηχανή του υπουργείου Πολιτισμού»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας