Για ταλαιπωρία, κούραση, δύσκολες συνθήκες και κακή εξυπηρέτηση, μαζί με ακριβό εισιτήριο και χωρίς ουσιαστική ξενάγηση, καταγγέλλουν τους διαχειριστές των Σπηλαίων Διρού, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), επισκέπτες από την άλλη άκρη της Ελλάδας.
Αναγνώστες της «Εφ.Συν.» από τα Ιωάννινα, που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Μάνη και -αυτονόητα- προγραμμάτισαν (δύο φορές) την επίσκεψή τους στα διάσημα Σπήλαια Διρού, επικοινώνησαν μαζί μας για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους από τις συνθήκες που επικρατούν στο πικ της τουριστικής περιόδου, σκιαγραφώντας μια εικόνα που δυσφημεί το μνημείο της φύσης, τον τόπο και τη χώρα.
Καταρχάς οι επισκέπτες πρέπει να διανύσουν πεζοί μια απόσταση περίπου δέκα λεπτών για να φτάσουν στα εκδοτήρια, καθώς δεν επιτρέπεται να προσεγγίσει αυτοκίνητο. Οχι ό,τι καλύτερο κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού στη Μάνη καθώς η λειτουργία είναι από τις 9.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα. Παρ’ όλα αυτά είδαν να έχει σταθμεύσει εκεί πολυτελές μίνι μπας ξενοδοχείου!
Λειτουργούν μόνο χημικές τουαλέτες (τέσσερις ή πέντε), που επίσης βρίσκονται σε απόσταση δέκα λεπτών για όποιον τις χρειαστεί. Την ίδια στιγμή λειτουργεί μόνο ένα εκδοτήριο εισιτηρίων στο οποίο συνωστίζεται το κοινό, ιδιαίτερα κατά την υψηλή τουριστική περίοδο όπου η επισκεψιμότητα είναι αυξημένη. Η διαδρομή από τα εκδοτήρια έως την είσοδο του Σπηλαίου έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο που εκτελεί «έργα αντιστήριξης και πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι απογοητευτική» μας είπε η εκπαιδευτικός κ. Κ.Ζ. (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας).
«Επισκεφτήκαμε τα Σπήλαια στις 26 Ιουλίου, αλλά μας πληροφόρησαν ότι δεν ήταν εφικτό να ακολουθήσουμε τη μεγάλη διαδρομή γιατί ήταν ψηλά τα νερά. Φύγαμε και επιστρέψαμε πάλι την Παρασκευή 29/7 με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα καταφέρουμε να διανύσουμε τη μεγάλη διαδρομή. Μάταια» μας είπε η ίδια και συνέχισε την αφήγηση για τις συνθήκες που επικρατούν όταν τελικά οι επισκέπτες επιβιβαστούν στις βάρκες για τη διαδρομή. «Η ξενάγηση στα ελληνικά ήταν πέντε προτάσεις και δεν έγινε καν στα αγγλικά. Μαζί μας στη βάρκα ήταν ένας κύριος από τη Σλοβακία μαζί με τα τρία παιδιά του, ο οποίος φυσικά δεν έλαβε καμία πληροφορία κατά τη διάρκεια της ξενάγησης».
Πανάκριβο εισιτήριο
Ο συγκεκριμένος επισκέπτης, όπως και πλήθος άλλων, είχε καταβάλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 34 ευρώ για αυτό το τέταρτο της ώρας. Για τη μικρή διαδρομή που διαρκεί μάξιμουμ 15 λεπτά, το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ και το μειωμένο 8 ευρώ και για τη μεγάλη -όταν κι εφόσον λειτουργεί- 15 ευρώ το ολόκληρο και 10 το μειωμένο.
Στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού παιδιά και φοιτητές δικαιούνται μηδενικό εισιτήριο. Κάτι που εδώ δεν ισχύει, αφού καλούνται να καταβάλουν το μειωμένο, δηλαδή 8 ή 10 ευρώ, παιδιά, πολύτεκνοι, άτομα άνω των 65, φοιτητές, στρατιώτες ακόμα και οι άνεργοι και οι συνοδοί ΑμΕΑ.
Στην περίπτωση της κ. Κ.Ζ. δεν δέχτηκαν ούτε την ταυτότητα ελευθέρας που διαθέτει ως εκπαιδευτικός από το υπουργείο Πολιτισμού για την είσοδο σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. «Είμαστε Α.Ε. και δεν ισχύει» της είπαν. Για τη λιμναία διαδρομή λειτουργούν πέντε βάρκες, οι οποίες αφήνουν τους επισκέπτες στο χερσαίο κομμάτι και επιστρέφουν για να παραλάβουν τους επόμενους. «Θα χαρακτήριζα πολύ άσχημες τις συνθήκες που επικρατούν. Ολοι στη συντροφιά αισθανθήκαμε να μας εξαπατούν» καταλήγει η ίδια.
Τα Σπήλαια έχουν περάσει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία διαχειρίζεται ως Επιχειρηματικές Μονάδες εμβληματικά ακίνητα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της. «Πρόκειται για υποδομές σπουδαίου τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και στόχος της ΕΤΑΔ είναι η αποτελεσματική λειτουργία τους για το κοινό, αλλά και η σταδιακή αναβάθμιση τους προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Στις Επιχειρηματικές Μονάδες της ΕΤΑΔ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων χιονοδρομικά κέντρα, θερινοί τουριστικοί προορισμοί, ιστορικοί και πολιτιστικοί χώροι, ιαματικές πηγές, μαρίνες και κάμπινγκ» διαβάζουμε στην ηλεκτρονική σελίδα της.
Ξακουστό παγκοσμίως
Από τα ωραιότερα σπήλαια της χώρας, ένα θαύμα της φύσης που σμίλεψε επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια το διάκοσμο με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, τους προθάλαμους και τις αίθουσες τα Σπήλαια Διρού στη Μάνη είναι διάσημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα και τον υπόλοιπο κόσμο περνούν κάθε χρόνο τη στενή είσοδο για να περιηγηθούν στο εσωτερικό του Σπηλαίου που η ομορφιά του σου κόβει την ανάσα.
Η καταγγελία ωστόσο που δεχτήκαμε δεν συνάδει με τις εξαγγελίες της ΕΤΑΔ. Στην ηλεκτρονική σελίδα των Σπηλαίων Διρού έχει ανακοινωθεί ότι τα λειτουργούν πλήρως. «Τα Σπήλαια Διρού υποδέχονται και πάλι με πλήρη λειτουργία το κοινό από σήμερα 1 Ιουλίου, μετά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της λιμναίας διαδρομής, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης που υλοποιούνται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Τουρισμού». Κάτι που στην πράξη δεν ισχύει.
Η ΕΤΑΔ εκμισθώνει τα ακίνητα στους ιδιώτες που τα διαχειρίζονται, ενώ την ίδια στιγμή εθνικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια διατίθενται για τις αναγκαίες εργασίες. Τα πιο πρόσφατα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της ΕΤΑΔ είναι για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του εμβληματικού συγκροτήματος του Μπούρτζι, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ, με προϋπολογισμό άνω των 2.781.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ (19.7.22) και μεταξύ ΥΠΠΟΑ, ΕΤΑΔ και Δήμου Δράμας για την ανάδειξη του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη σε Διεθνές Οπτικοακουστικό Κέντρο (22.7.22).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας