• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 23.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.0°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.7°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.5°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 17.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  86%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  3 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.8°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  81%

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αμφίπολη: Στη Μενδώνη ρίχνει το γάντι η Κατερίνα Περιστέρη

 • A-
 • A+
«Δεν βλέπουμε να αλλάζουν πράγματα στην νοοτροπία των ανθρώπων», δήλωσε η ανασκαφέας του Τύμβου Καστά και πλέον σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ επέμεινε ότι «έγινε ζημιά» στο μνημείο «γιατί πέσανε τα χώματα κατά τις εργασίες διαμόρφωσης που γίνανε και κάλυψαν τον περίβολο που είχε ανασκαφεί από το 2011-2014». Ερώτηση προς την υπ. Πολιτισμού κατέθεσε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου

Καταιγισμό, διασταυρούμενων μάλιστα πυρών, δέχθηκε το υπουργείο Πολιτισμού για την καταστροφή των χωματουργικών εργασιών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Μπορεί νωρίτερα το υπουργείο να προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις -μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»- και να απέδωσε τα γενόμενα στην… κλιματική αλλαγή, αλλά μετά το έμμεσο άδειασμα από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ήρθε σήμερα η σειρά αφενός της ανασκαφέα του Τύμβου και συμβούλου της περιφέρειας Κατερίνας Περιστέρη, του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού η τομεάρχισσα Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου και άλλοι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας.

Η κ. Περιστέρη, η οποία είχε κρατηθεί στο παρασκήνιο για μήνες μετά τις δηλώσεις της εναντίον του υπουργείου Πολιτισμού («Εφ.Συν.» 28.01.2022, «Η Κατερίνα Περιστέρη ρίχνει το γάντι στο ΥΠΠΟ για καθυστερήσεις στα έργα» -, έκανε δηλώσεις σε σερραϊκά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά στο όνομα της υπουργού Λίνας Μενδώνη, επιβεβαιώνοντας το αγεφύρωτο, για την ώρα τουλάχιστον, ρήγμα στις σχέσεις τους. Και όχι μόνον αυτό, αλλά κατηγόρησε ουσιαστικά το υπουργείο για αδιαφορία, αφού όπως είπε «η χρηματοδότηση για όλες τις μελέτες γίνεται από την περιφέρεια, οπότε με τέτοια στήριξη το υπουργείο θα έπρεπε κάθε μέρα να είναι εκεί και να κάνει δουλειές, αλλά δεν είναι αυτό που περιμέναμε, αυτό που θα 'πρεπε να γινόταν. Όλο το διάστημα κύλησε και δεν βλέπουμε να αλλάζουν πράγματα στη νοοτροπία των ανθρώπων»(!!!).

Δεν ήταν μόνο η έκδηλή της απογοήτευση, πήγε και ένα βήμα παραπέρα η κ. Περιστέρη, λέγοντας πως όσο έκανε αυτή τις ανασκαφές είχε προβλέψει την απορροή των νερών βάσει σχεδιασμού που τώρα δεν υπήρξε και γι' αυτό «έγινε ζημιά κάτω στον Τύμβο Καστά, γιατί πέσανε τα χώματα κατά τις εργασίες διαμόρφωσης που γίνανε και κάλυψαν τον περίβολο που είχε ανασκαφεί από το 2011-2014». 

Κι ακόμα, όσα συνέβησαν «θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει ποτέ, αν είχε προβλεφθεί σύστημα να φεύγουν τα νερά. Οι αρχαίοι το είχαν προβλέψει αυτό και ξέρουμε ότι δεν είχαν τέτοια θέματα. Όταν έκανα την ανασκαφή είχα προβλέψει να φεύγουν τα νερά. Είναι λογικό. Τα νερά σε ένα βουναλάκι από κάπου πρέπει να φύγουνε και δεν είχαμε ποτέ θέματα»(!!!).

Ούτε όμως η κ. Περιστέρη, ούτε και ο αντιπεριφερειάρχης έδωσαν μια κάποια απάντηση γιατί το θέμα της «μεγάλης ζημιάς» κρατήθηκε μυστικό για ένα μήνα, μέχρι την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.». Ποιον και γιατί προστάτευαν και συνεχίζουν να προστατεύουν; «Βέβαια», όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος « το ΥΠΠΟ, οι υπεύθυνοι, θα πρέπει να προστατεύουν κάθε κομμάτι του μνημείου που ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα γιατί θα ήταν κάτι τραγικό… Θέλει μεγαλύτερη επιμέλεια». 

Κανένας δεν είπε επίσης λέξη για το κόστος των έργων, των επιπλέων μελετών και των απαραίτητων έργων.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτησή της, η Σία Αναγνωστοπούλου θυμίζει αρχικά ότι έχουν παρέλθει οκτώ χρόνια από την ανακάλυψη του εμβληματικού ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά και πως «η υπέρμετρη ευφορία που προκλήθηκε τότε στην πολιτική ηγεσία από την ανάδειξη των σημαντικών ευρημάτων στην περιοχή και την αρχαιολογική τους ερμηνεία -με τις έρευνες να τροφοδοτούν καθημερινά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τον τηλεοπτικό χρόνο – υπονόμευσαν τον τρόπο και την ταχύτητα των ανασκαφικών εργασιών και εξέθεσαν το μνημείο σε κίνδυνο». 

Απόδειξη οι καταστροφές που υπέστησαν τα χωματουργικά έργα για την αποκατάσταση της γεωμετρίας του λόφου», κατάσταση που «εγείρει πολλά ερωτηματικά ως προς την τήρηση της αποδεκτής από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πρακτικής και μας βάζει για ακόμα μια φορά μπροστά στον τρόπο ανασκαφής του μνημείου το 2014». 

Ανατρέχει παράλληλα, μεταξύ άλλων, σε παλαιές και νέες δηλώσεις της κ. Μενδώνη όταν κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ «για εγκατάλειψη και απαξίωση του μνημείου, για αδράνεια και απραξία» και στη συνέχεια με «υποσχέσεις ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2022, ο χώρος θα ήταν επισκέψιμος σε πρώτη φάση από “ειδικές ομάδες κοινού”».

Και ρωτά λοιπόν ποιος ευθύνεται για τις καταστροφές, αν «ακολουθήθηκαν οι ισχύοντες τεχνικοί κανονισμοί» και αν «τηρήθηκαν οι προδιαγραφές της σχετικής εγκεκριμένης μελέτης σε όλα τα στάδια» και κυρίως ζητά να κατατεθούν στη Βουλή κρίσιμα έγγραφα, όπως α) οι μελέτες αποκατάστασης της γεωμετρίας του λόφου Καστά μαζί με όλη την αλληλογραφία σε σχέση με το έργο διαμόρφωσης των πρανών του τύμβου κατά στάδια, β) οι εισηγήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των κεντρικών διευθύνσεων στο ΚΑΣ και γ) η αναφορά του υπεύθυνου αρχιτέκτονα για την κατάρρευση των χωματουργικών εργασιών αποκατάστασης της γεωμετρίας του λόφου Καστά, μαζί με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Υπουργική αυτοψία απουσία της υπεύθυνης της ανασκαφής
Οι απουσίες της κ. Περιστέρη αλλά και εκπροσώπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν πέρασαν απαρατήρητες κατά την αυτοψία που έκανε η υπουργός Πολιτισμού στην Αμφίπολη.
Υπουργική αυτοψία απουσία της υπεύθυνης της ανασκαφής
ART - ΝΕΑ
Η Κατερίνα Περιστέρη ρίχνει το γάντι στο ΥΠΠΟ για καθυστερήσεις στα έργα
Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη διαμαρτύρεται δημοσίως με τις δηλώσεις της για τις καθυστερήσεις στο έργο των ανασκαφών της Αμφίπολης.
Η Κατερίνα Περιστέρη ρίχνει το γάντι στο ΥΠΠΟ για καθυστερήσεις στα έργα
ART - ΝΕΑ
Η Αμφίπολη «έλιωσε» ξανά!
Με την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών σημειώθηκε νέα καταστροφή στα χωματουργικά έργα του λόφου και καταπλάκωση, εκ νέου, του περιβόλου του μνημείου.
Η Αμφίπολη «έλιωσε» ξανά!
ART - ΝΕΑ
Ο Τζιτζικώστας «καρφώνει» το υπ. Πολιτισμού
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τις καταστροφές που υπέστησαν τα χωματουργικά έργα στο μνημείο.
Ο Τζιτζικώστας «καρφώνει» το υπ. Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
«Ελιωσε» από τις βροχοπτώσεις ο Τύμβος Καστά
Τα χωματουργικά έργα της υποτιθέμενης αποκατάστασης της γεωμετρίας του μνημείου κατέρρευσαν στο τέλος Ιουνίου κι έκτοτε κρατήθηκε μυστική η ζημιά.
«Ελιωσε» από τις βροχοπτώσεις ο Τύμβος Καστά
ART - ΝΕΑ
Εξωτερικό κέλυφος θα κατασκευαστεί στον τύμβο Καστά
Το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής προμελέτης κατασκευής εξωτερικού κελύφους του πρώτου χώρου που κοσμείται με τα γλυπτά των Σφιγγών.
Εξωτερικό κέλυφος θα κατασκευαστεί στον τύμβο Καστά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας