Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
11°C
13.1° 8.1°
1 BF
87%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
12.4° 7.6°
2 BF
79%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.2° 10.0°
0 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 7.0°
1 BF
73%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
3°C
6.2° 3.4°
2 BF
87%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.0° 11.6°
2 BF
76%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
2 BF
81%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 13.3°
1 BF
77%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 13.5°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
68%
Λάρισα
Ομίχλη
4°C
7.3° 3.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
11°C
11.0° 7.5°
0 BF
81%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 12.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
12.1° 7.8°
0 BF
88%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.0° 11.0°
1 BF
93%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
9°C
10.5° 7.7°
1 BF
98%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
6°C
5.6° 5.6°
1 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 03 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αριστερά: Η σωλήνα στήριξης του ρομποτικού προβολέα που έσπασε στη μέση, Κέντρο: Ενα πανάκριβο και εξαιρετικά βαρύ μηχάνημα φωτισμού κρέμεται στο κενό. Δεξιά: Ο προβολέας υπέστη κάποιες ζημιές

Σοβαρό ατύχημα στο Ηρώδειο, έσπασε βάση προβολέα και τραυματίστηκε τεχνικός

Εχθές Πέμπτη το βράδυ, μετά την πρόβα της Λυρικής Σκηνής για την παράσταση «Τόσκα», που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες στο Ηρώδειο (28-31/7) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, έσπασε η βάση στην οποία αναρτώνται οι προβολείς στο Ηρώδειο Θέατρο και τα ρομποτικά φωτιστικά σώματα έφυγαν από τη θέση τους και «κρεμάστηκαν» από τα καλώδια τροφοδοσίας.

Η πρόβα είχε ολοκληρωθεί, καλλιτέχνες, μουσικοί και οι περισσότεροι εργαζόμενοι τεχνικοί είχαν αποχωρήσει και είχαν παραμείνει μόνο οι φωτιστές που έκαναν κάποιες τελευταίες διορθώσεις. Ξαφνικά, μία σωλήνα πάνω στην οποία στηρίζονταν τα φώτα έσπασε.

Ο τεχνικός που ήταν πάνω στη σκαλωσιά κατόρθωσε να συγκρατήσει τον εξοπλισμό, ώστε να μην πέσει κάτω, όπου ήταν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, πράγμα που θα μπορούσε να αποβεί εξαιρετικά σοβαρό για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ο ίδιος τραυματίστηκε στην προσπάθειά του αυτή, ωστόσο «αποφεύχθηκαν τα πολύ χειρότερα», όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος), Κώστας Κεχαγιόγλου. «Από τύχη γλίτωσαν οι άνθρωποι που εργαζόντουσαν εκείνη τη στιγμή κάτω από τους προβολείς», συνεχίζει. «Να επισημάνουμε δε ότι οι σωλήνες στήριξης είναι φθαρμένοι με αποτέλεσμα να έχει “αδυνατίσει” σημαντικά η αντοχή τους.

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η υπόλοιπη εγκατάσταση των βάσεων στήριξης των προβολέων. Πολλές φορές οι τεχνικοί στο θέατρο έχουν επισημάνει την κακή κατάσταση και την επικινδυνότητα της εγκατάστασης», λέει σχετική επιστολή που έστειλε χθες η ΠΟΘΑ, μαζί με τα Σωματεία Τεχνικών Απασχολούμενων σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις, Ελλήνων τεχνικών θεάτρου και όλα τα Σωματεία εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και η Ενωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας.

Η επιστολή είχε αποδέκτες τους υπουργούς Εργασίας κ. Χατζηδάκη, Πολιτισμού κ. Μενδώνη, τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη καθώς και τους προέδρους και τα Δ.Σ. του Φεστιβάλ και της Λυρικής: «Παρακαλούμε να μεταβεί άμεσα κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας – της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία παρουσία των Σωματείων και της Ομοσπονδίας μας, για να διαπιστώσει τα καταγγελλόμενα. Καθώς και να καταγράψει και να επιβλέψει την ανάρτηση βαρέων αντικειμένων σε μεγάλο ύψος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Η Υγεία και η Ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι για εμάς από τις μη διαπραγματεύσιμες πλευρές της εργασιακής σχέσης», καταλήγουν.

Πράγματι, από χθες το απόγευμα οι εργαζόμενοι περίμεναν να πάει η Επιθεώρηση Εργασίας στο Ηρώδειο. Βέβαια, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει αποδυναμώσει αισθητά τη συγκεκριμένη υπηρεσία: το Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας, που έχει να κάνει με τις εργασιακές σχέσεις, είναι ήδη σε μεταβατικό στάδιο ώστε να «απορροφηθεί» από Ανεξάρτητη Αρχή, ενώ το τμήμα που έχει να κάνει με ζητήματα εργασιακής ασφάλειας, αν και αποδυναμωμένο, ακόμα υπάρχει.

Το δελτίο ελέγχου που συντάχθηκε μετά το ατύχημα

«Εδώ και χρόνια έχουμε επισημάνει τα προβλήματα του χώρου όσον αφορά τον εξοπλισμό στήριξης, που είναι πολύ παλιός και θέλει αλλαγή», μας λέει ο κ. Κεχαγιόγλου.

«Οπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, οι σωλήνες στήριξης είναι τρυπημένες (γι’ αυτό και έσπασαν εν τέλει), ενώ θα έπρεπε να είναι συμπαγείς. Εχουμε ζητήσει την αλλαγή τους με σύγχρονα υλικά, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει. Και να τώρα, που παρ’ ολίγον αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ενώ τραυματίστηκαν ήδη εργαζόμενοι. Επιπλέον να πούμε ότι ενώ έως τώρα γινόταν χρήση par, που είναι είδος φωτών πιο ελαφριά και ευέλικτα, από φέτος γίνεται χρήση ρομποτικών κεφαλών που έχουν τριπλάσιο βάρος από τα par. Το βάρος των par άντεχαν τα παλιά ικριώματα που βλέπετε δεξιά και αριστερά από τη σκηνή στο Ηρώδειο, καθώς και πάνω στις αρχαίες αψίδες του φόντου. Θέλουν όμως τα ρομποτικά, γιατί έχουν περισσότερες δυνατότητες και τα φαντασμαγορικά θεάματα έχουν περισσότερες απαιτήσεις...

Ωστόσο, δεν έχουν αλλάξει τα στηρίγματα. Και να τώρα που πραγματικά αυτό που μας ανησύχησε ήταν από τι γλιτώσαμε! Γιατί άλλο είναι ένα ξαφνικό, βίαιο αλλά απρόβλεπτο συμβάν, και άλλο κάτι για το οποίο έχουμε ενημερώσει εδώ και χρόνια και για χρόνια και το ξέρουμε και το ξέρει και η πολιτική ηγεσία ότι πρέπει να αλλάξει για να μη γίνει ατύχημα ή κάτι χειρότερο. Θα μπορούσε να γίνει και εν ώρα παράστασης...

Τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας, ειδικά των καλοκαιρινών θεαμάτων, είναι πάντα στο επίκεντρο της Ομοσπονδίας, ακριβώς γιατί είναι κατασκευές μιας μέρας (κατασκευάζονται και διαλύονται αυθημερόν τις περισσότερες φορές), οπότε μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας προσπαθούμε να μην αποφεύγονται να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγείας. Βέβαια τώρα μιλάμε για έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης που χρήζει αναβάθμισης και αλλαγής», καταλήγει ο κ. Κεχαγιόγλου.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Επιθεώρηση Εργασίας πήγε στο Ηρώδειο, διαπίστωσε το πρόβλημα και καλεί σε αντικατάσταση των στηριγμάτων μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες –αυτή είναι η προθεσμία που έδωσε. Η χθεσινή πρόβα της «Τόσκα» ματαιώθηκε. Για ακόμη μία φορά τα όσα ζητούν τα Σωματεία είναι σωστά, αλλά έπρεπε να φτάσουμε στο μη περαιτέρω για να γίνει η αλλαγή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σοβαρό ατύχημα στο Ηρώδειο, έσπασε βάση προβολέα και τραυματίστηκε τεχνικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας