• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.7°C / 25.1°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.9°C / 23.5°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.2°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.9°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.2°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.4°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 22.8°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 22.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  86%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζουν τα... φώτα και στον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αποστόλου Παύλου

 • A-
 • A+
Το αν οι σημερινές εγκρίσεις αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων δεν διευκρινίζεται, ενώ θολό παραμένει και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων.

Ενώ διάφορα παράδοξα και... εξωγήινα συμβαίνουν στη βόρεια πλευρά του Ιερού Βράχου, σε νέες εγκρίσεις «με κλειστά μάτια» προχωρά τώρα ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με τον φωτισμό του πεζόδρομου Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αποστόλου Παύλου, που αγναντεύει την Ακρόπολη από τη νότια και τη δυτική πλευρά.

Στη σημερινή του συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει μελέτες και έργα που εκπονεί για τον φωτισμό στην υψηλής επισκεψιμότητας περιοχή με δωρεά του το Ιδρυμα Ωνάση. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία, στις 11 Απριλίου 2022, και άλλες παρεμβάσεις στην αρχή του πεζοδρόμου της Αρεοπαγίτου (πριν από το Μουσείο της Ακρόπολης), επίσης με δωρεά του ιδίου ιδρύματος.

Το αν οι σημερινές εγκρίσεις αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων δεν διευκρινίζεται, ενώ θολό παραμένει και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων. Πάντως, όπως αναφέρεται στα εισηγητικά της σημερινής συνεδρίασης, η πρόταση του Ιδρύματος κοινοποιήθηκε με επιστολή της 16ης Ιουνίου 2022. Η δωρεά θα φθάνει σε ύψος τις 400.000 ευρώ και θα αφορά τις αναγκαίες μελέτες φωτισμού των πεζοδρόμων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου και των αγαλμάτων του Στρατηγού Μακρυγιάννη και του Θησέα (απέναντι από το Μετρό Θησείου), τις προμήθειες των υλικών και τα έργα εγκατάστασης.

Οπως αναφέρεται, «η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάγκης αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης του φωτισμού της περιοχής, σε συνέχεια της αναβάθμισης του φωτισμού της Ακρόπολης και της ευρύτερης ενεργειακής αναβάθμισης που συντελείται στον φωτισμό της πόλης».

Οπως αναφέρεται στο εισηγητικό του δήμου, «η πρόταση είναι πλήρης, καθώς περιλαμβάνει τους μελετητές, τον προσδιορισμό της φύσης, του αντικειμένου και των προδιαγραφών». Η πληρότητα της πρότασης αυτής συνίσταται στην αναφορά του μελετητή του φωτισμού, την Ελευθερία Ντεκώ και τον φορέα υλοποίησης, δηλαδή την εταιρεία ΑΡΙΟΝΑ. Κατά τα λοιπά, αναφέρεται ότι οι ειδικότεροι όροι της δωρεάς «θα περιληφθούν σε σχετική σύμβαση που θα υπογραφεί», την οποία όμως θα εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου και όχι το δημοτικό συμβούλιο.

Αναφέρεται, επίσης, ότι «πριν από την υποβολή εκ μέρους του δωρητή των οριστικών μελετών και τευχών δημοπράτησης, θα πρέπει να προηγείται η σύμφωνη γνώμη και η έγκριση των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων», ενώ «θα ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από όλους του αρμόδιους φορείς», οι οποίοι δεν ονοματίζονται. Αξια αναφοράς και η επισήμανση ότι η μελέτη «θα βασίζεται στην υφιστάμενη ήδη εγκεκριμένη διαμόρφωση της περιοχής των πεζοδρόμων».

Υπενθυμίζεται ότι, όταν τον Απρίλιο, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την προηγούμενη μικρότερη δωρεά (193.559,26 ευρώ) του Ιδρύματος Ωνάση, η «Εφ.Συν.» έγραψε (13/4/22) για «εγκρίσεις με κλειστά μάτια», καθώς αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε αναλυτική παρουσίαση, ενώ δεν είχε καμία γνώση επί των σχεδιασμών ο αρχικός μελετητής (1996) των πεζοδρόμων, αρχιτέκτονας Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Επίσης, ο κ. Διαμαντόπουλος είχε στηλιτεύσει το γεγονός ότι κατά σύστημα παρακάμπτονται οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί και όλα γίνονται μέσω χορηγών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ενα ανάποδο «φωτόσπαθο» στην Ακρόπολη!
Η ιδιαίτερα φωτεινή δέσμη στον βράχο της Ακρόπολης δεν ανήκει στις, γνωστές ώς εδώ, νέες φωτιστικές παρεμβάσεις της Ελευθερίας Ντεκώ και είναι σαφώς φωτεινότερη από το φως που εκπέμπει ακόμη και ο Παρθενώνας.
Ενα ανάποδο «φωτόσπαθο» στην Ακρόπολη!
ART - ΝΕΑ
Ακόμα και τα αυτονόητα εξασφαλίζονται με χορηγίες
Με αυτόματο απινιδωτή εξοπλίζεται η Ακρόπολη για την εξασφάλιση του οποίου το ΥΠΠΟΑ απευθύνθηκε σε ιδιωτικό όμιλο! Λες και δεν υπάρχει κράτος να καλύψει τις ανάγκες στους αρχαιολογικούς χώρους.
Ακόμα και τα αυτονόητα εξασφαλίζονται με χορηγίες
ART - ΝΕΑ
Ποιος προσκάλεσε το κλιμάκιο που διενήργησε αυτοψία στην Ακρόπολη;
Το ΥΠΠΟΑ επιμένει να διοχετεύει πως το ίδιο απηύθυνε σχετική πρόσκληση στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αν και σε ρεπορτάζ μας είχαμε αποδείξει ότι η UNESCO είχε ήδη ενημερώσει για την πραγματοποίηση της...
Ποιος προσκάλεσε το κλιμάκιο που διενήργησε αυτοψία στην Ακρόπολη;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι κάνεις, Μπακογιάννη; Εργα σπέρνω
Για τη δεύτερη φάση των έργων του «Μεγάλου Περιπάτου» θα χρειαστούν πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μόνο που δεν αναμενόταν ήταν μια νέα εξαγγελία για το ίδιο πακέτο, όπως είχε ανακοινωθεί στην πρώτη φάση...
Τι κάνεις, Μπακογιάννη; Εργα σπέρνω

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας